Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2023. július 03.

Süllő tejszínes édesburgonyával

post

A süllő egy rendkívül izgalmas hal, és mivel ízvilága viszonylag semleges, számtalan módon el lehet készíteni. Párolva vagy sütve pillanatok alatt egy finom és egészséges fogást varázsolhatunk az asztalra. A lényeg, hogy a szinte szálkamentes húsát alig kell fűszerezni. Most egy édesburgonyás süllőfilét ajánlok a figyelmetekbe, mellé pedig beluga lencsét, közismertebb nevén fekete lencsét.

Süllő vagy fogas?

Mint már erről korábban írtam, hazánk egyik legkedveltebb és legkeresettebb ragadozó hala a Balatonban, de a folyóvizeinkben is szép számmal megtalálható. Egyébként a süllő és a fogas elnevezés valójában ugyanazt az Európában honos ragadozó halfajt takarja. És még egy érdekesség: a 16. században még csukasügérként emlegetett fajról az 1700-as évekig azt tartották, hogy a csuka és a sügér keveréke.

Süllőfilé sütőtök pürével és beluga lencsével

Hozzávalók:

  • 100-120 g süllőfilé
  • 500 g édesburgonya
  • 200 ml tejszín
  • 150 g beluga lencse
  • alaplé vagy víz
  • zöldség chips
  • törökmogyoró
  • mikrozöldek
  • bors
  • szerecsendió

Elkészítési mód:

Az édesburgonyát meghámozzuk, majd kisebb darabokra vágjuk. Alaplében vagy vízben puhára főzzük, majd ha elkészült leszűrjük (egy kevés alaplét tegyünk félre). A puhára főzött édesburgonyát egy villa segítségével összetörjük, ízlés szerint adunk hozzá egy kis sót, borsot, illetve szerecsendiót. Kis tejszínnel egy botmixer segítségével pedig pürét készítünk belőle. Ha szükségesnek látjuk, akkor az alapléből adjunk hozzá egy keveset.

Miközben fő az édesburgonya, nekiállhatunk a lencse elkészítéséhez. A beluga lencse, a többi lencséhez hasonlóan egy nagyon értékes, tápanyagokban gazdag élelmiszer. Nagyon gyorsan, nagyjából 15 perc alatt elkészül, és egyáltalán nem szükséges beáztatni. Kevés sóval másfélszer annyi vízbe tesszük fel főni, majd amikor megpuhult levesszük a tűzről és fedő alatt hagyjuk pár percig.   

A süllőt sózzuk, majd körülbelül 20 percig hagyjuk pihenni. Sütés előtt kenjük be a felületét egy kis olívaolajjal, majd helyezzük be egy felhevített serpenyőbe bőrrel lefelé. Sütés közben pár másodpercig nyomjuk meg a felületét az ujjunkkal, hogy a bőre egyenletesen piruljon meg. Ha szép ropogósra sült, fordítsuk meg, tegyünk mellé egy kis vajat és időnként a megolvadt vajból kanalazzunk a tetejére. Az elkészült halat egy papírtörlő segítségével leitatjuk. 

Tálalásnál az édesburgonya pürére helyezzük a süllőt, mellé kanalazunk ízlés szerint egy adag beluga lencsét, hozzáadjuk a megpirított mogyorót, a zöldség chipset, díszítésként pedig jöhetnek a friss mikrozöldek. Az ízélmény fokozására pedig töltsünk a poharunkba egy finom fehér bort, és kóstoljuk a fogással együtt.     

Borajánlat

Kamocsay Prémium Chardonnay 2019

Kamocsay Ákos chardonnay

Behízelgő, koncentrált illat- és ízjegyekkel rendelkező neszmélyi chardonnay, abban a stílusban és magas minőségben elkészítve, ahogyan Kamocsay Ákostól már az évek alatt megszoktuk. Illat- és ízjegyeiben sárga húsú gyümölcsökkel, háttérben trópusi gyümölcsök, érett barack, mangó, papaya és egy kis sósság. Kóstolva koncentrált, telt, enyhén krémes, lecsengésében kis fanyarság, ami jól áll neki.

Recept, borajánlat, fotók: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

Majoros Pince Birtokbor 2018

2019. augusztus 16.
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Új szelek fújnak a Mátrában

2020. október 12.
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!