Bor
post-authorNémeti Sándor
2023. február 03.

Egyedi és formabontó villányi ritkaság

post

A Vylyan Pincészet múlt évben ünnepelte fennállásának harmincadik évfordulóját. A Villányi borvidék és egyben az ország egyik legismertebb és legrangosabb borászatának története három és fél hektárnyi portugieser ültetvénnyel indult 1992-ben, mára közel 100 hektárral rendelkeznek és nagyjából 700 ezer palack bort készítenek évente.

Mint egy korábbi, a Vince Magazin számára készített interjúmban Debreczeni Mónika, a Vylyan birtokigazgatója elmondta, a jó bor olyan, mint az igazi művészet: személyiségjegyekkel bír, egyszeri és megismételhetetlen. Közben erőt ad az élethez. Ami pedig a Vylyan Pincészet filozófiáját illeti, így foglalta össze röviden: „Következetes munka, céltudatos vízióra épülő építkezés, ahol a minőség megkerülhetetlen pillére az egésznek.” Debreczeni Mónika hiszi, hogy értéket csak alázattal, hittel, becsülettel, nyitottsággal és céltudatos munkával lehet teremteni. Meggyőződése szerint, ha az ember tisztességesen, becsületesen és jó szándékkal áll hozzá a dolgokhoz, akkor mindig megkapja a szükséges segítséget is. Erre pedig szüksége is volt, hiszen a férje tragikus balesete után kénytelen volt egyedül vinni tovább a pincészetet. S bár nehéz időszak következett be az életében, egy pillanatra sem merült fel benne, hogy feladja az egészet. A munkába menekült, mert nem engedhette meg azt, hogy a férje álma, azaz a saját borászat létrehozása, elvesszen. Nagy segítséget kapott ebben az egész csapattól, mely szavak nélkül odaállt és végezte a dolgát.

Ami a Vylyan kínálatát illeti, mostanra három szint és egy oldalág alakult ki: klasszikus, prémium és szuper prémium, valamint a pár éve indított Vylyan Variáció család. Utóbbi azt reprezentálja, amit másképpen szeretnének megmutatni, mint ahogyan eddig tették. Ezzel együtt mégis szorosan kapcsolódik a múlthoz és ezekhez az értékekhez. Mindegyik Tóth Sándor kézjegyét viseli és alternatív érleléssel készült. Mint például ez a 2022. szeptember közepén debütált 2021-es évjáratú Vörös Variáció is, amely cabernet franc (40%), csókaszőlő (25%), kékfrankos (23%), valamint syrah (12%) házasításával készült. Az alapanyag egyáltalán nem volt hordóban, hanem amfórában és lélegző edényben érlelődött, ezáltal teret biztosítottak a fajták egyedi jegyeire. A végeredmény egy különleges, egyedi, friss, gyümölcsös és fűszeres bor lett. Illatát elsőre leginkább a bors határozza meg, de mellette meggy, szeder, és érett szilva is felsorakozik még, háttérben diszkrét virágosság és egy kis földesség színesíti még. Pihenve pedig egyre több réteg bontakozik ki belőle. Kóstolva szintén gyümölcsös és fűszeres, a tannin viszont markáns, de remélhetőleg idővel majd szépen besimul. Hosszantartó lecsengésében pedig enyhén melegítő alkohol. Érdemes még pihentetni, de már most is jól iható. 87 pont

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Recept

Borral készült halleves

2020. december 23.
Hírek - programok
Recept
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Új szelek fújnak a Mátrában

2020. október 12.

Küldj egy üzenetet!