Bor
post-authorNémeti Sándor
2020. november 30.

Mr. Furminator

post

A Furminator néven elhíresült Majoros László tarcali borász barátomtól kaptam két palack bort: egy még kóstolásra váró 2008-as 6 puttonyos Major aszút, illetve egy 2017-es Agyag furmintot. Utóbbiból csupán 500 palack készült, így az ára is ehhez van kalibrálva: 8000 forint a palackja. Nem véleményezésre és értékelésre kaptam a borokat, hanem az ünnepek közeledte miatt ajándékba.

Most elsőként Majoros László első limitált, azaz „single barrel” bora került a poharamba a szokásos vasárnap esti családi filmezés közben, mely egy dűlőszelektált furmint a tarcali első osztályú besorolású Agyag-dűlőről. Mint már erről korábban is írtam, a dűlőn található ültetvény kitűnő aszúsodási hajlammal bír, de korábbi szüret által nagyon szép száraz alapanyagot is ad. Mint például ez a 2017-es furmint is, hiszen ez az év mind száraz, mind pedig édes borokban is nagy évjáratnak számít Tokaj-Hegyalján. Ebben az évben Majoros László a száraz borokra koncentrált, ami az évjárat kegyes bekövetkezése folytán meg is valósult. Mint meséli, készített gyönyörű furmintot a Deák-dűlőből, szép száraz szamorodnit, illetve hárslevelűt az Agyag-dűlőből, de ezek mellett a 2015-ös évjárat után szeretett volna egy nagyon különleges furmintot is készíteni az Agyag-dűlőből. Így a saját helyi élesztő használata mellett, a termést egy hordónyi szuper prémium alapanyagra válogatta le, melyhez csak színlevet használt fel. Az alapanyag egy éjszakás héjon áztatást követően két évet töltött 400 literes Kádár Hungary médium pörkölésű hordókban. A palackokat pedig TCA-mentes, extra minőségű parafa dugóval zárta le.

Halvány aranyszín, kicsit zárkózottabb illattal nyit a pohárban. Elegáns megjelenés, aromáiban zöldfűszerek, zsálya, citrusok, grapefruit, mindez finom körtés, csonthéjas gyümölcsökkel és olajos magvas jegyekkel díszítve, melyhez a hordó is hozzájárul még. Érezhetően nagyon fiatal borról van szó, de ahogyan levegőzik egyre összetettebb és izgalmasabb lesz. Kóstolva is érezhető, hogy iszonyú fiatal bor, a korty elsősorban citrusokban és olajos magvakban gazdag. A korty határozott felépítésű, feszes, de tartalmas, viszont szépségét és rétegeit inkább pár év múlva fogja kibontakoztatni. Feltételezve, hogy akkor még kapható lesz. Mindenesetre én már jeleztem Majoros Lacinak, hogy egy palackot tegyen félre, mert kíváncsi vagyok, miként fejlődik a jövőben. Most kár ilyen fiatalon felbontani, de ha már megtettük, főzzünk valami izgalmasat hozzá. Majoros László elmondása szerint ez a hosszan érlelhető limitált furmint nagy mérföldkő az ő szakmai életében. Tehát adjunk neki tiszteletet és inkább bontsuk fel néhány év múlva. Hamarosan pedig jövök egy hozzáillő recepttel, szóval érdemes visszalátogatni később az oldalra, vagy követni facebookon a WineArtCulture-t ITT   

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Utazás
Gasztronómia

Borral készült struccleves

2023. március 22.
Recept
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!