Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2023. július 07.

Baconben sült sertés szűzpecsenye

post

Baconben sült sertés szűzpecsenye, zöldbabbal és parázs burgonyával, hozzá pedig egy kiváló, díjnyertes tokaji pezsgő. Mindezt a Tokaji borvidék egyik legjobb és legismertebb szereplőjétől, a 2021-ben negyed évszázados jubileumát ünneplő Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszállótól. De a recept előtt hadd mutassam be röviden az éttermüket.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló étterem

A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló, illetve kiváló étterme, festői környezetben, a Tokaj-hegyaljai borvidék szívében, Tarcalon várja a finom bor, a gasztronómia és a természet kedvelőit. Elegáns és hangulatos étterme, amelyben Latorcai Csaba séf a birtok borainak színvonalához méltó ételeket készít, igazi gasztronómiai élményt kínál minden látogató számára. Latorcai Csaba több mint egy évtizede dolgozik a szakmában, és mielőtt 2020-ban az étterem élére érkezett, több ismert hazai étteremben is megfordult. A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló éttermének étlapja közérthető, és mint Latorcai Csaba elmondta, a bisztrókonyhákra jellemző egyszerűséget szem előtt tartó fogásokból van összeállítva. Ami az alapanyagokat illeti, egyszerre vannak jelen a helyi kistermelőktől beszerzett, az általuk helyben termesztett, a házilag készített, valamint a különböző konyhákra jellemző alapanyagok. Latorcai Csaba jóvoltából most megosztom az egyik népszerű fogásuknak a receptjét, amihez párosításként a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok pezsgőjét ajánlom.   

Baconben sült sertés szűzpecsenye, zöldbabbal és parázs burgonyával

Hozzávalók és elkészítési mód:

Sertés szűz

  • 2 db (kb 400 g) szűzpecsenye
  • 8 szelet bacon
  • 50 ml olívaolaj
  • 60 g só
  • 1 liter víz
  • jégkocka

A szüzeket lehártyázzuk. A vízben feloldjuk a sót, majd teszünk bele néhány darab jégkockát. Belehelyezzük a húst, lefedjük, és két órán keresztül a hűtőben pihentetjük. Ha letelt a két óra, kivesszük a húst és egy konyhai papír segítségével alaposan leszárítjuk. Ezután a húst bacon szeletekbe tekerjük, felületét pedig bekenjük olajjal. (A roládokat akár előző este is előkészíthetjük. Ebben az esetben tekerjük őket szorosan frissen tartó fóliába, amit sütés előtt távolítsunk el. Végeredménynek szebb formát kapunk). Előmelegített sütőben 210 fokon arany barnára sütjük, ez nagyjából 15 percet vesz igénybe. Ha megsült, pár percre félretesszük pihenni, majd tálalás előtt felszeleteljük.

Parázsburgonya

  • 800 g parázsburgonya
  • 40 g só

A burgonyát jó alaposan megmossuk, majd sós vízben puhára főzzük és leszűrjük. Melegen tálaljuk.

Kapros zöldbabsaláta:

Kapros vinaigrette

  • 150 ml olívaolaj
  • 50 ml borecet
  • 1 ek méz
  • 1 ek dijoni mustár
  • kapor (ízlés szerint)

Az összetevőket egy magas falú edénybe tesszük és egy botmixer segítségével összedolgozzuk.

Zöldbab saláta

  • 500 g zöldbab
  • 20 g vaj
  • bors
  • római kömény

A zöldbabot lobogó, sós vízbe dobjuk 1 percre, majd hideg vízben gyorsan lehűtjük. A főzővizet tegyük félre.

Egy nagyobb serpenyőbe ízlés szerint teszünk a vinaigretteből, beledobjuk a vajat és egy keveset a zöldbab főzővízéből is. Felforraljuk, belehelyezzük a zöldbabot, valamint a parázsburgonyát, és alaposan összerázzuk. Egy szaftos salátát kell kapnunk, amit frissíthetünk finomra vágott metélőhagymával, frissen reszelt lime héjjal és apró feta darabokkal.

Borajánlat:

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Tokaji Organikus Furmint Extra Brut 2019

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok pezsgő

A szőlőbirtok első bio pezsgője, amely idén megnyerte a komoly múltra visszatekintő Szegedi Borfesztivál fődíját, és egyben a Szeged város bora 2023 címet is. Mindezt a versenyre beadott 154 tétel közül, ami hatalmas elismerés. A pezsgő 100% furmint alapanyagát a Mezőzomboron található Galambos-dűlőből szüretelték szeptember első napjaiban. Az alapbort tartályban erjesztették, majd palackba töltötték a második erjesztésre. A palackba kerülést követően, degorzsálás előtt 26 hónapig érlelték. Az eredmény, mint azt a díj is tükrözi, egy kivételesen szép, tartalmas, mégis egy jó ivású, könnyedségre hangolt pezsgő lett. Illat-és ízjegyeit citrusok, fehér húsú gyümölcsök, alma, sósság jellemzi, amihez társulnak a tradicionális pezsgőkre jellemző finom élesztős jegyek. Önmagában, aperitifként vagy főfogások mellé ideális társ. Nem mellesleg az ára is nagyon jó.

Recept: Latorcai Csaba

Étel- és pezsgőfotó: Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló

(A cikk a WineArtCulture és Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló közös együttműködésének eredményeként jött létre)

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Új szelek fújnak a Mátrában

2020. október 12.
Bor teszt-értékelés

Világbajnok magyar rozé

2021. június 28.
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Aszú, nem csak karácsonykor

2020. november 29.
Hírek - programok
Hírek - programok

Címkeváltás Bolykiéknál

2018. október 03.

Küldj egy üzenetet!