Hírek - programok
post-authorNémeti Sándor
2019. december 26.

Sziegl Balász: Hálás vagyok azért, hogy minden ilyen jóra fordult!

post

Sziegl Balázsról, a fiatal hajósi borászról és kis családi pincészetéről már írtam áprilisban az oldalon. Balázs, feleségével együtt 2012 óta foglalkozik borkészítéssel, illetve szőlőtermeléssel. Mindketten dolgoztak már Villányban, Szekszárdon, Balázs a Pécsi Szőlészeti és Kutatóintézetnél is eltöltött több időt, majd 2012-ben kaptak egy kis szőlőparcellát ajándékba, így rövid időn belül nyilvánvalóvá vált, hogy a szülőfalujukban képzelik el közösen a jövőjüket. 2015 januárjában visszaköltöztek Hajósra, és saját pincészetet alapítottak. Boraik a legjobb magyar éttermekben is megtalálhatóak, és olyan gyorsan elfogynak a pincéből, hogy a nagyközönség alig találja őket a polcokon. Szerintem sokat fogunk hallani róluk majd a jövőben.

Most a mini sorozatom részeként érkezzen Sziegl Balász értékelése a 2019-es évről, illetve, hogy milyen tervekkel várja majd a következő évet:

„Közeledik a szenteste, a karácsony, és még mindig nagyon sok a tennivaló. Valahogy ez az év nagyon nem szeretne elköszönni tőlünk... Ha egy szóval kellene jellemezni a 2019-es évjáratunkat, talán a hosszú lenne a legtalálóbb, és egy hullámvasúthoz tudnám a leginkább hasonlítani. Így kicsit visszagondolva, és higgadtabb fejjel összegezve talán többször fent, mint lent. De amikor a közepében voltunk, nem feltétlenül éreztük így. Tényleg úgy érzem, hogy nagyon próbára lettünk téve. Csavargatott, tekergetett bennünket az élet, aztán egy kicsit elengedett és kényeztetett, majd kezdődött minden elölről.

Az év eleje teljesen átlagos volt, időben végeztünk a metszéssel, kötözéssel, s nem volt fagy, ami a mi régiónkban évről-évre komoly problémákat okoz. Telepítettünk kadarkát és kékfrankost, vetettünk sorköztakarásokat, szépen ment minden a maga idejében. Aztán érkezett a nagy hideg és a csapadékos május, ami már elővetítette a következő időszak növényvédelmi problémáit. A nyári időszak elképesztően szélsőséges volt: hatalmas viharok, párás meleg, aszályok, mely komoly fejtörést okoztak számunkra növényvédelmi szempontból. Organikusan gazdálkodunk, de láttam, hogy a peronoszpórával a többiek sem bírnak, azaz azok, akik aztán tényleg mindennel permeteztek. Nekünk meg maradtak a gyógynövényes teák, kicsi réz és narancsolaj. Volt olyan pillanat, amikor feltettem a kezem és azt mondtam Petrának, a feleségemnek, hogy idén nem szüretelünk. Heteken át éreztük úgy, hogy a semmiért küzdünk, nincs esély. Ez volt a hullámvasút alja. Aztán, ahogy az lenni szokott, augusztus elején kitisztult az ég, eltűntek a felhők és jött egy nagyon száraz, napos időszak. És mintha nem is emlékeztünk volna már arra, amit pár hete átéltünk. Szépen leválogattuk a fürtöket és elkezdtünk arról beszélgetni, hogy micsoda csodálatos szüretünk lehet az idei. Így is volt, de aztán jött a következő pofon: szeptember második vasárnapján éjjel leszakadt az ég és másfél percig csak a jég esett, szárazon. Szerencsére csak egy dűlőnket érintette, de sajnos a legfontosabbat. Azonnal elkezdtünk szüretelni, amiben aztán a jó idő rengeteget segített. Ezután csodaszép őszünk volt. Talán a legszebb, amióta szőlőt művelünk. Hiszek a természet kiegyenlítő hatásában, mely egyszer elvesz, aztán visszaad.

A Sziegl borokról kicsit korai még beszélni. Nem szeretjük siettetni, megvárjuk őket. Ettől függetlenül nagyon bizakodóak vagyunk. Szép, koncentrált terméseink voltak. Egyedül talán a kadarkát sajnálom, mert abban nagyon nagy kárt tett a jég. Komoly veszteségekkel tudtuk csak a pincébe menteni a termést. Összegezve egy nagyon mozgalmas és végletes éven vagyunk túl. Rengeteget tanultam magamról, és magunkról. Büszke vagyok rá, hogy végig hittünk abban, amit szeretünk. Végül nagyon hálás vagyok azért, hogy minden ilyen jóra fordult!”

 

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Recept
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!