Karamellizált tök zabpehellyel és joghurthabbal
A tök, mint ezt Dualszky-Kovács Péter, a WineArtCulture vendégséfjének receptje is mutatja, nemcsak levesek és főételek alapanyaga lehet, hanem kiválóan használható desszertekhez is. Az ilyen jellegű desszertek világszerte népszerűek, hiszen a tök természetes édessége, selymes állaga és különleges íze sokféle ízesítéssel kombinálható. Következzen most egy izgalmas karamellizált tök desszert joghurthabbal és zabpehellyel, ami ünnepekre, születésnapokra remek választás, de ha csak úgy megkívánunk valami finom édességet szintén jó megoldás.
Karamellizált tök recept
Hozzávalók és elkészítési mód:
- 200 g tök
- cukor
- vanília
- citrom
- fehérbor
- kukoricakeményítő
A tököt apró kockára vágjuk, majd egy lábasban a cukrot karmellizáljuk és hozzáadjuk a kockára vágott tököt, vaníliát, fehérbort, valamint a citrom héját és levét. Puhára főzzük a tököt, majd kukoricakeményítővel sűrítjük.
Zabpehelykeksz
- 200 g vaj
- 200 g cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tojás
- 250 g darált zab
- 100 g liszt
- 1 tasak sütőpor
A szobahőmérsékletű vajat keverjük össze a cukorral, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a tojást. Keverjük össze a zabpelyhet, a lisztet és a sütőport, majd adjuk hozzá a vajas masszához és alaposan dolgozzuk össze. A tésztából 2 teáskanál segítségével kis halmokat formázunk, és egymástól kissé távolabb sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Süssük 10-12 percig 200 fokon.
Joghurthab
- 2 dl tejszín
- 50 g fehércsokoládé (darabokban)
- 1 dl görög joghurt
- 1 cs habfixáló
A tejszínt forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk kissé kihűlni. Adjuk hozzá a csokoládét és addig keverjük, amíg elolvad. Adjuk hozzá a joghurtot és a habfixálót. A keveréket habszifonba öntjük, nyomjunk bele 1 patront és tegyük 3 órára a hűtőbe.
A karamellizált tök desszert összeállítása
A tányér aljába összetört zabkekszet helyezünk, majd rá a karamellizált tököt, arra a habot és ezt megismételjük. A tetejére szórunk a zabkekszből egy keveset.
Borajánlat:
Trifecta Szerelmi Aszú 2017
Az ünnepek közeledtével mi mást lehetne egy ilyen finom desszert mellé ajánlani, mint egy kiváló aszút, jelen esetben a Tállyán gazdálkodó Trifecta Wines 2017-es évjáratú Szerelmi aszúját. „Ha tokajit iszunk, meg kell győződnünk, hogy van Gondviselés felettünk, mert annyi gyönyört, mint ez az ital, csak egy végtelen jóságú Isten nyújthat.” – írta a Tokaj-Hegyalján készült borokról a francia felvilágosodás egyik legnagyobb alakja, Voltaire, aki a közte és Nagy Frigyes közötti levelezésében számtalan alkalommal méltatta a magyarországi borkultúra központját képező borvidéket és a „tüzes és édes” tokaji bor. Pontosabban az 1630-as évek óta készített aszút, avagy „a borok királyát, a királyok borát” – ahogyan XIV. Lajos francia király jellemezte a történelmi személyiségek, költők, művészek, pápák és cárok kedvenc italát. Rajongott érte többek között Mozart, Schubert, Goethe, Tolsztoj, Nagy Péter cár és Katalin cárnő is. És valóban, a Trifecta Wines Szerelmi-dűlőről készített 2017-es aszúért rajongani is lehet, hiszen egy izgalmas, koncentrált, gazdag textúrával és szép egyensúllyal rendelkező bor. Próbáljátok ki önmagában is, de ha egy különleges élményt szeretnétek, akkor készítsétek el hozzá ezt a desszertet.
Borajánlat, borfotó: Németi Sándor
Recept és borítókép: Dualszky-Kovács Péter