Bor
post-authorNémeti Sándor
2023. szeptember 25.

Tokaj koronaékszere az aszú

post

Hatalmas elismerést ért el a Tállyán lévő Trifecta borászat a Közép-Kelet-Európa legnagyobb presztízsű nemzetközi borversenyén, amelyre 14 ország 256 borászat összesen 839 tétellel jelentkezett. A nemrég közölt eredmények alapján 3 tokaji aszút és egy villányi vörösbort választott a legjobbnak a zsűri. A négy Grand Gold díjas bor közül a legmagasabb pontszámot, azaz 96/100 pontot két aszú kapta, ezek egyike volt a Trifecta Szent Tamás 2017 aszúja. Erről, az aszú szerepéről, illetve az arisztokrata gyökerekkel rendelkező Nyárády Pablo tulajdonában álló Trifecta borászatról beszéltem a pincészet ügyvezető igazgatójával, Táborosi Jánossal

Közel egy éve jártam a Trifecta Borászatnál és készítettem veled interjút. Azóta láthatóan sok minden történt a Tállyán lévő birtokon. Hol tart most a Trifecta Borászat?

Mint már korábban is említettem, sokévnyi munka, befektetett energia és tervezés után elkészült és megújult a tállyai birtokunk. Ennek részeként a szállodánk szinte teljesen megújult, megszépült, nem utolsó sorban a borászati és feldolgozó részünk is világszínvonalú szintre fejlődött. Nagyon büszkék vagyunk arra, amit az elmúlt években sikerült megvalósítanunk. Nem volt egyszerű időszak, hiszen sokszor ember- és anyaghiánnyal küszködtünk, az árak pedig a többszörösére ugrottak. Mégis mindent összevetve nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel. Bízom benne, hogy a hozzánk érkező vendégek is elégedettek lesznek, hiszen minden fejlesztés annak érdekében történt, hogy az ő kényelmüket szolgálja. Például a szálláshelyen többek között a szobák teljes felújításon estek át, és mindegyikben új légkondicionáló, LED világítás, korszerű okos tévé, új matracok, függönyök, sötétítők lettek felszerelve. Szintén fontos megemlítenem, hogy napelem rendszerek kerültek beszerelésre, amelyek az egész birtok energiaellátását képesek biztosítani.

Trifecta Pincészet Tállya Tokaj

És azért a többi fejlesztésről se feledkezzünk meg, mint például a medencéről, mely múlt évben lett kész…

Fontos beruházásunk, amit a vendégeink is imádnak. Közvetlenül mellette egy pergola bár is található, de két grillsütővel, illetve saját pizza kemencével is rendelkezünk, ahol a vendégek meg tudják sütni önmaguk a pizzájukat. Ehhez kérésre alapanyagot is biztosítunk. Aki pedig bográcsozni szeretne, arra is van lehetőség a Trifecta birtokon. Minden nagyon szép lett és otthonos, a kert is teljesen be lett füvesítve. Mindig arra törekszünk, hogy komplex élményben részesítsük a hozzánk érkezőket. Nincs is jobb dolog, mint nyáron a medence szélén egy finom Trifecta bor kíséretében élvezni a nálunk töltött pihenést. Erre szolgál a wellness részünk is, ahol szauna és jacuzzi is a vendégek rendelkezésére áll.

Gondolom nem volt egyszerű tervezni egy ilyen válság sújtotta időszakban…

Egyáltalán nem! A pandémiás időszak, majd azt ezt követő háború és ennek következtében az energiaválság nehéz pillanatokat hozott nem csak számunkra, hanem az egész borágazat számára is. De szerencsére tudtuk tartani a terveket. Persze nehéz volt mindent szervezni és előrelátni a nehézségeket, de ahhoz képest, hogy mit hozott a sors, mindenből kihoztuk a maximumot. Most már szerencsére ott tartunk, hogy élvezzük a befektetett munkánk gyümölcsét. Szintén örömteli számunkra, hogy nagyon sok vendég keres fel bennünket.

Trifecta Pincészet Tokaj

Ezek szerint a háború és válság kevésbé hagyott lenyomatot ezen a téren a borvidéken?

Egyáltalán nem! Legalábbis mi nem tapasztaljuk ezt. Mindenki teszi a dolgát a borvidéken, azzal a különbséggel, hogy kénytelen volt árat emelni. Mi is ezt tettük, így 15-20%-kal kénytelenek voltunk emelni a szállodai szobák árát. Sajnos nagyon megterhel bennünket a megemelkedett rezsi. Mind a gáz, mind pedig a villany iszonyú drága lett, és ha nem emeltünk volna árakat, nem tudtuk volna kigazdálkodni. Csak ha a borkészítést vesszük számításba, többszörösére nőtt minden ezzel járó költség. Például az üveg, a karton, a címke, a személyzet béréről nem is beszélve. De nem panaszkodunk, tesszük a dolgunkat, és igyekszünk pozitívan nézni a jövőre. Sok visszatérő vendégünk van, aminek természetesen nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy jól érzik magukat nálunk és meg vannak elégedve az általunk nyújtott szolgáltatásokkal. Sokszor előfordul, hogy a már nálunk megfordult vendégek új embereket hoznak magukkal, de sokan úgy érkeznek hozzánk, hogy már valamelyik ismerősünk ajánlott bennünket. Ez mindig jó érzéssel tölt el minket. Szintén fontos megemlítenem, hogy a reggelink is kiváló, szinte minden felszolgált alapanyag a legjobb környékbeli kézműves termelőktől származik.

És mi a helyzet a borászat körül?

Kész lett az új, minden igényt kielégítő pincénk, és a borvidéken szinte egyedülálló technológiai beruházás is megvalósult. Mára a legkorszerűbb technika áll rendelkezésünkre. A finomhangolás fázisában vagyunk, nagyon izgalmas ez az időszak. Hamarosan piacra kerül az új, közel hat borból álló szortimentünk. Éppen a napokban rendeltem meg a címkéjüket. Újdonságként lesz egy Karma nevezetű borunk is, ami egy alap, csavarzáras furmint tételt rejt magában. Ez természetesen nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a jövőben esetleg más szőlőfajtából is készüljön a Karma. Ha minden a tervek szerint alakul, ez több boltban is kapható lesz. A Karma borunk képezi a Trifecta portfoliójának a bázisát, ezt követik a fehér címkékkel ellátott dűlőszelektált borok, illetve a sötétszürkés címkés Kaliforniában készült tételek. A portfolió csúcsát a fekete címkés aszúink jelentik. Hisszük és valljuk, hogy Tokaj koronaékszere az aszú. Jelenleg 14 hektáron gazdálkodunk 7 kiváló dűlőben.

Trifecta Pincészet

Szamorodniban nem gondolkodtok?

Hogy őszinte legyek, eddig még nem. Ettől függetlenül nem zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy a közeljövőben ne készítsünk szamorodnit is.  

Folyamatosan azt olvasni, hogy kevésbé fogynak világszerte az édes borok. Te belülről hogyan látod ezt a kérdést?

Tény és való, amit lehet ezzel kapcsolatban olvasni, de annyira nem drámai a helyzet és minden eset más-más megközelítést igényel. Sajnos sokan előítéletekkel rendelkeznek az édes borokkal kapcsolatban. Most azt az étkezési és fogyasztási trendeket éljük, hogy az édesség, a cukor a legnagyobb ellenség. Közben mégis olyan termékeket vásárolnak az emberek, amelyek tele vannak cukorral. Az aszú egy kivételes és különleges bor, szerintem nyugodtan beleférhet ennek fogyasztása a normális étkezésbe. Például desszert, vagy akár egy gombóc fagyi helyett is kiváló. Ha időnként, vagy különleges alkalmakkor felbontásra kerülne egy aszú, akkor minden eladási nehézség megoldódna magától. Kivételes helyzetben vagyunk Magyarországon, mert tudunk ilyen nagyszerű édes bort készíteni. Más országok erről csak álmodnak. Hiszem és tapasztalom is, hogy egy jó aszúval, ha egy adott pincészet megtalálja a piacát, akkor gond nélkül mindent el tud adni. Persze, ehhez komoly munka és rengeteg befektetett energia szükséges. Mi kedvező helyzetben vagyunk, hiszen sikeresen tudjuk értékesíteni az aszúnkat.

Trifecta Pincészet aszú

Apropó aszú: kimagasló eredményt értetek el a Trifecta egyik dűlőszelektált aszújával. Mit kell erről bővebben tudni?

A Trifecta borászat életében első alkalommal neveztünk be három borunkkal egy versenyre, és egyből olyan sikereket értünk el, amelyre okkal büszkék lehetünk. A 2. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen Közép-Európa és Magyarország legkiválóbb borait egy három napon át tartó vakkóstolón választotta ki a közel 70 főből álló borszakértő zsűri, köztük a világ legismertebb szaktekintélyei, Master of Wine-ok, egy Master Sommelier, valamint borkereskedők és sommelier bajnokok. A borversenyre 14 országból neveztek be 839 tételt. A legmagasabb elismerést, azaz a Grand Gold díjat elnyerő borok közül a legmagasabb pontszámot, 96/100 pontot csupán két bor kapta. Nagy örömünkre az egyik a mi 2017-es Szent Tamás aszúnk volt, ami rendkívüli elismerés egy ilyen komoly presztízsű borversenyen. De másik két aszúnk is kiváló eredményt ért el: 93 pontot kapott a Trifecta Szerelmi Aszú Amforás 2017, a Trifecta Lapis aszú 2017 pedig 88 pontot. Ezúton is szeretném megköszönni a kiváló több éves együttműködést, szakszerű és alázatos munkát Kiss János borászunknak. Boldogok vagyunk mi is, és Nyárády Pablo tulajdonos is.  Az ilyen csodálatos pillanatok megmutatják, hogy a hosszú évek óta befektetett munka és energia meghozza a gyümölcsét. Bízom benne, hogy ezek az eredmények a piac érdeklődését is felkeltik, egyre többen kíváncsiak lesznek ránk és a kiváló borainkra.

Fotók: Trifecta Borászat

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Recept

Champagne és szalonna

2018. augusztus 11.
Gasztronómia
Recept
Bor teszt-értékelés

Jó bor, jó áron

2020. december 20.
Gasztronómia
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!