Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2022. április 28.

Serpenyős süllő zöldségekkel

post

Serpenyős süllő zöldségekkel – egyszerű elkészíteni, finom és mutatós. Nem mellesleg a fogyókúrázók is bátran ehetik, az előkészítési folyamatokkal együtt közel 20 perc alatt már kész is. Így azok számára, akik gyorsan szeretnének valami finom ebédet vagy vacsorát varázsolni az asztalra, ideális választás. Akik esetleg szeretnének hozzá egy pohár bort is inni, azok számára – ahogyan én is tettem – egy olaszrizlinget ajánlok.   

Serpenyős süllő zöldségekkel

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 db süllő filé személyenként
  • 200 g bébispenót
  • 1 db közepes méretű cukkini
  • 1 db kisebb méretű padlizsán
  • 200 g koktélparadicsom
  • 3 db kápia paprika
  • 1 db lime
  • 2 db kisebb méretű sárgarépa
  • olívaolaj
  • vaj
  • bors

 

Elkészítési mód:

A süllőt megmossuk, majd egy papírtörlő segítségével szárazra töröljük. Felhevítjük a serpenyőt, hozzáadjuk az olajat, majd belehelyezzük a halat a bőrével lefelé. Közben ahhoz, hogy a bőre mindenhol érintkezzen a serpenyővel, az újbegyeinkkel lenyomjuk a húsnak a felületeit. Ezáltal finom ropogós lesz a bőre. Nagyjából 40 másodperc múlva hozzáadunk egy evőkanálnyi vajat, megfordítjuk a halat és a vajas zsiradékkal, illetve egy kevés frissen kifacsart lime levével meglocsoljuk. Ez plusz ízeket ad majd hozzá a halhoz. Közben vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl. Egyébként ahhoz, hogy érvényesüljön a hal íze, célszerű a süllőt minél egyszerűbben elkészíteni. Ha végeztünk, egy konyhai papír segítségével ittasuk le róla az olajat, majd tengeri sóval és kevés frissen őrölt borssal ízesítjük.

Míg pihen a hal, az előzőleg megpucolt és feldarabolt cukkinit, padlizsánt és paprikát, a paradicsommal, valamint a bébispenóttal együtt kis fokhagymás vajon párszor átfuttatjuk egy serpenyőben. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A félbevágott sárgarépát egy külön grillserpenyőben készítjük. Tálalásnál a halat ráhelyezzük a zöldségekre, és már csak annyi dolgunk maradt, hogy az előzőleg behűtött bort felbontsuk, és igyunk hozzá egy-két pohárral.

Borajánlat:

Kamocsay Prémium Olaszrizling 2020

Kamocsay Prémium Olaszrizling
Kamocsay Prémium Olaszrizling 2020

A Sós-hegy-dűlő termése terroir szempontjából nem a legmeghatározóbb, legkarakteresebb dűlő, de az olaszrizling és a cserszegi igazi otthonra lelt ezen a fennsíki termőterületen. A bort visszafogottabb illatintenzitás jellemzi – legalábbis az előző olaszrizling évjáratához képest – aromajegyeiben leginkább a fehér húsú gyümölcsök és a virágosság dominálnak, érett citrusokkal, egressel, friss szőlővel, mandulával, csonthéjasokkal, pomeloval, grapefruithéjjal, illetve fűszerekkel társulva. Kóstolva a Kamocsay Prémium Olaszrizling 2020 szikárabb felépítésű, ízjegyeiben inkább a citrusok dominálnak, érintésnyire őszibarack, mandula, némi kréta, pici só és fűszerek. Tökéletes választás ehhez a fogáshoz, de saláták, könnyedebb ételek mellé is megállja a helyét.

Recept, borajánlat, fotók: Németi Sándor

(A cikk a Hilltop Borászat és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)

Ez is érdekelhet

Bor egyéb
Gasztronómia
Gasztronómia interjú
Gasztronómia
Hírek - programok

Bor, Mámor… és 12 borászat

2021. augusztus 04.
Hírek - programok
Borturizmus

Küldj egy üzenetet!