Bor
post-authorNémeti Sándor
2022. augusztus 11.

Takler András: a név kötelez bennünket

post

„Az, hogy kint szerepel a nevünk, felelősséggel jár, és egyben kötelez is bennünket. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne a minőség legyen a legfontosabb szempont.” – mondja legújabb interjúmban Takler András, akivel az Óbuda szívében 2021-ben megnyílt Takler Borbárban beszélgettem. Többek között arról, hogy hogyan született meg a hely létrehozásának gondolata és mit jelent számára a Takler Borbár Buda

A pandémia okozta válság kellős közepén új vendéglátóhelyet nyitni, főleg a fővárosban, kissé merész ötlet. Most, hogy már egy sikeres évet tudtok magatok mögött, visszagondolva hogyan látod a kezdeteket?  

Valóban így van, de a merészségen kívül önbizalomra és erős hitre is szükség volt. Ez nálunk családi vonás, hiszen édesapám a nehéz idők dacára az önmagába vetett bizalmával megalapozta a családi pincészetünk alapjait és sikerre vitte az évek folyamán. Bármilyen új dologba belekezdtünk, hittünk az elvégzett munkában, tapasztalatunkban és a mindig megújuló tudás együttesében, és bíztunk benne, hogy ezek majd meghozzák az eredményt is. Értéket csak alázattal, hittel és céltudatos kemény munkával lehet teremteni.

Takler Borbár
Takler Borbár Buda

És hogyan született meg a Takler Borbár Buda létrehozásának gondolata?

Egy véletlen okán – bár jól tudjuk, hogy véletlenek nincsenek. Előzménye, hogy 2019-ben a mostani üzlettársunk Marko Petricevic – aki egyébként nagy rajongója és kedvelője a borainknak – családjával együtt ellátogatott hozzánk a Takler Kúriába, és mint a borkóstoló utáni beszélgetésünk alkalmával kiderült, régi álma megegyezett az enyémmel: egy színvonalas borbárnak a létrehozása. Másnap a reggeli után pedig megkérdezte tőlem, hogy nem lenne-e kedvem velük közösen belevágni egy borbár megnyitásába. Ritkán van ilyen az ember életében, de azonnal igent mondtam, minden kétely nélkül. Így indult az egész történet, majd több helyszínkeresgélés után Marko hívta fel a Bécsi úton lévő épületre a figyelmemet. A sors érdekessége, hogy régen itt járt balettre a kislányom, így személyes kötődésem is volt a helyszínhez. Minden feltétel adva volt ahhoz, hogy a legnagyobb nehézségek ellenére se engedjük el ezt a lehetőséget. A pandémia miatt nem volt nyitási kényszer rajtunk, így lépésről-lépésre haladva volt időnk az általunk megálmodott módon felújítani a kétszintes épületet.

Takler Borbár Buda

Tényleg nagyon szép és igényes lett!

Nem alkalmaztunk belsőépítészt, az anyagoktól kezdve egészen a színekig mindent Marko-val közösen terveztük el. Nem volt könnyű időszak a felújítási folyamat, de látva a végeredményt nagyon boldogok vagyunk. A bontott téglás megoldás sem a véletlen műve, hiszen ez a Takler Kúriában is visszatérő motívum. Még mielőtt ide kerültek volna, ezeket két hétig egyenként szeletelték nálunk Szekszárdon. Tetszik, ahogyan a klasszikus hangulat keveredik a modernnel, de szintén különlegessége a helynek a Nyúl József által tervezett és készített egyedi lámpák.

A Takler Borbár Buda létrehozásával mire törekedtetek leginkább?

Többek között arra, hogyha valaki mégsem tudna elutazni hozzánk Szekszárdra, de kicsiben szeretné ugyanezt a hangulatot és a Takler borok teljes választékát élvezni, akkor ezt Budapesten is megtehesse. Mindezt természetesen kiváló házias fogások, sajttálak, valamint Takler-receptúra által készített szalámik és sonkák kíséretében. Például a szalámi édesapám receptúrája által anyósom szülőfalujában Újszilváson készül a Szilváshús Kft. üzemében. De innen származik a sonka is, a kézműves sajtokat pedig Dunafalváról egy kis családi vállalkozástól, a Kobolya Sajtmanufaktúrából szerezzük be. Egyébként a teljes borválasztékunk mellett általunk tisztelt és kedvelt borászatoktól is tartunk rotálva borokat. Igyekszünk jól lefedni a magyar borvidékeket, de fontosnak tartjuk, hogy néhány külföldi bort és champagne-t is tartsunk a borlapon.

Takler Borbár Buda
Takler Borbár Buda

Biztos vagyok benne, hogy aki ellátogat hozzánk, megtalálja kínálatunkban a kedvencét. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy néhány nappal ezelőtt a Gastro Guide beválasztott bennünket Budapest Top 10 bor és pezsgőbárja közé, ami óriási elismerés számunkra. Szerencsére mára kialakult egy stabil törzsközönségünk is. Egyelőre ott tartunk, hogy a béreket és a működési költségeket ki tudjuk fizetni, a befektetés megtérüléséhez viszont még idő kell. De ez természetes egy újonnan induló vállalkozás életében.

Mit jelent számodra a Takler Borbár Buda?

Egyfajta szerelemgyerek számomra a hely, a vidéki lelkemhez nagyon jól passzol ez a nyugalom, ami itt árad a környéken. Viszont az, hogy kint szerepel a nevünk, felelősséggel jár, és egyben kötelez is bennünket. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne a minőség legyen a legfontosabb szempont. Még mielőtt megnyitottuk volna, nem gondoltam, hogy ennyire nehéz lesz, de ami optimizmusra adhat okot az a nagyon jó vendégkörünk. Változatos programokat szervezünk, s ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy egyre népszerűbb lett a hely.

Takler Borbár Buda

Általában havonta van egy meghívott vendégborász, de ezeken felül zenés programokat is szervezünk. Volt már itt többek között Balatonfüredről Figula Mihály, Villányból Kiss Gábor, Egerből Tóth Katalin, Pannonhalmáról Illés Tamás, Szekszárdról pedig Heimann Zoltán. De tartottam már vertikális kóstolót a saját bikavér borainkból, Sebestyén Csilla pedig pezsgőkóstolót. Vannak olyan alkalmak, amikor az estét élő jazz kíséri, például Elek István Kvartett vagy a Takler Pince raktáros kollégája, a blues gitáros Kalauz Attila, Kalus, aki már többször is fellépett. Ősztől szeretnénk folytatni az élőzenés estéket is. Továbbra is arra fogunk törekedni, hogy minél színesebb és változatosabb programokkal várjuk a vendégeinket. Bőven van még ötletem, például szeretnék összedolgozni a körülöttünk lévő színvonalas helyszínekkel és talán majd egy street food fesztivált is megvalósítani a Bécsi úton.

Takler Borbár Buda

Hogyan tudod egyeztetni a rengeteg teendőt?

Mivel félig Szekszárdon, félig Budapesten élek, közben a Takler Borbirtokot képviselem kóstolókon és különböző eseményeken, valamint a pincészetünk kereskedelmi feladatait is én látom el, nagy segítséget jelent számomra Marko párja, Ildikó, aki ügyvezetőként irányítja a napi teendőket és elvégzi az ezzel járó papírmunkákat is. Nem egyszerű feladat mindig úton lenni, de a mai nehéz időkben keményen meg kell dolgozni mindenért. Főleg most, amikor a friss adatok szerint már bőven 20 liter alatt van egy főre vetítve a borfogyasztás. Amikor elvégeztem a főiskolát ez a mennyiség 36 liter volt. Olyan szinten zuhan a borfogyasztás, hogy nem tudom ezt hány pincészet fogja túlélni. Ezért is fontos a több lábon állás. Ma látom csak, hogy a szállodával, színvonalas étteremmel és a wellness szolgáltatásokkal kibővítve mennyire jó döntésnek bizonyult a kúriánk megépítése, illetve most már a Takler Borbár Buda megnyitása is, minden nehézség ellenére.

Fotók: Takler Borbár Buda

(Az interjú a Takler Borbár Buda és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!