Bor
post-authorNémeti Sándor
2023. szeptember 15.

Kamocsay Ákos: „Ez egy ilyen szakma”

post

Kamocsay Ákost, a Hilltop Borbirtok társtulajdonosát és főborászát 1997-ben Angliában az Év Borászának választották, 1998-ban a Londoni Wine Challenge-ről az Év Fehérbora díjat hozhatta el, 1999-ben Magyarországon az Év Bortermelője díjjal jutalmazták, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki, 2013-ban a Bordeaux-i „Les Citadelles du Vine”-en aranyéremmel díjazták a nevéhez fűződő olaszrizlinget. Pár hónapja pedig két bora aranyérmes lett a legnívósabb hazai borversenyek közt számon tartott Országos Borversenyen. Erről, illetve az idei szüretről beszéltem vele.

Az őszi időszak talán a legfontosabb egy borászat életében. Nálatok is teljes erőbedobással elindult a szüret, zajlik gőzerővel a munka, és gondolom, mindenki kíváncsian várja, hogy milyen lesz az idei évjárat. Hol tart most a szüreti munka?

Hagyományosan, legalábbis a normális években mindig augusztus 20 körül kezdjük az Irsai Olivér fajtával a szüretet, hiszen ez a legkorábban érő szőlőfajtánk. Az elmúlt 30 évben, amióta Neszmélyre költöztünk a legkorábbi szüret július 29-én, míg a legkésőbbi szeptember 4-én zajlott. Idén viszont bő egy héttel később, azaz augusztus 28-án kezdtük a szüretet. Ebből kiindulva arra lehet következtetni, hogy minden későbbre fog tolódni. Viszont abban az esetben, ha ez a szép idő megmarad, akkor a szőlő gyönyörűen beérik és behozza a lemaradását.

Mi van még hátra?

Gyakorlatilag minden. Az Irsai Olivér után jön a cserszegi fűszeres, királyleányka, sauvignon blanc, chardonnay, szürkebarát, hárslevelű, és a többi fajtáink. Közben már elkezdtük az alacsony alkoholtartalmú borokhoz a chardonnay fajtát is szüretelni. Mivel ebből a szőlőfajtából nagyobb mennyiséggel rendelkezünk, több féle stílusban készítünk belőle bort, de a könnyed, gyümölcsös, alacsony alkoholtartalmú házasításainkban is fontos szerepet kap. Mindent összevetve azt gondolom, hogy egy kemény szüret elé nézünk.

Hilltop Neszmélyi borvidék

Miért gondolod ezt?

Nehezítő körülményként elkapott bennünket egy peronoszpórafertőzés, amit nagyon nehezen tudtunk kivédeni, és bizonyos területeken ez nem is sikerült. Így mennyiségileg vannak olyan területeink, ahonnan kevés szőlőt tudunk majd szüretelni. Sajnos a peronoszpóra egész fürtöket vitt el, rendesen megtizedelve a termést, de ez nem csak nálunk van így, hanem az egész Neszmélyi borvidéken, sőt országosan is jellemző. Ebből adódóan lassan haladunk a szürettel.

Minőségben viszont milyen lesz az idei termés?

A lehetőség adott arra, hogy egészen kiváló minőséget szüreteljünk, hiszen most nagyon jó idő van, ami kedvez a szőlő fejlődésének. A próbaszüretek alapján jól alakulnak a mustfokok, és a savak is bőségesen rendelkezésre állnak. Minden adva van, hogy emlékezetes évjárat szülessen, de ehhez fontos, hogy az időjárás is kedvezzen. Fontos megemlítenem, hogy Angliában megváltoztak a vámkezelési szabályok, ami azt jelenti, hogy a bor alkoholtartalma után számolják ki a vámot. Éppen ezért a vevőinknek az a törekvése, hogy alacsony borokat szállítsunk. Mivel voltak olyan fajtáink, amiket hagytunk jól beérni, illetve ebből adódóan későbbre esett a szüretük, most igyekszünk ezeket korábban leszedni, hogy az alkohol alacsonyabb legyen.

Gondolom ez az egész borágazatban egy tendencia?

Pontosan, ami az egész világra kiterjed! Igyekezni kell csökkenteni az alkoholtartalmat a borokban, hiszen az elmúlt években a könnyedebb, gyümölcsös borokat részesítik előnyben a fogyasztók.

De a boraitokra tapasztalataim alapján a magas alkohol nem jellemző…

Így van! Már a kezdetek óta a jól ihatóságra, a könnyedségre, az eleganciára törekszünk, mindezt úgy, hogy a gyümölcsösséget igyekszünk minden borunknál megőrizni. Szintén fontosnak tartjuk az illatot, hiszen a fogyasztó elsőként ezzel találkozik a pohárban. Ezzel együtt mégis vannak olyan prémium tételeink, amik extrán különlegesek, és ezeket is igyekszünk megmutatni. Jellemző rájuk, hogy a kiváló adottságú területeken fekvő szőlőültetvények, bizonyos évjáratokban nagyon jól meg tudnak érni, ami miatt az alkohol is kicsivel magasabb.

Hilltop Borbirtok, Kamocsay Ákos

Változik a klíma, folyton azt olvasni, hogy a globális felmelegedés a szőlőre is kihatással van. Ilyen nehezítő körülmények között mennyire lehet tartani az alacsony alkoholt és a gyümölcsösséget?

Természetesen minden a klíma függvénye. Ennek ellenére viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy egy borász többek között a megfelelő szüreti időpont meghatározásával be tud annak érdekében avatkozni, hogy az alkohol ne szálljon el. Viszont óhatatlan az is, hogy ha valami különlegességet szeretnénk megmutatni, akkor számolni kell azzal, hogy bizonyos tételeknél előfordulhat a magasabb alkohol. De ezt a magas borfogyasztási kultúrával rendelkező ínyenc fogyasztók megértik és nem az alkoholtartalom lesz a legfontosabb befolyásoló tényező. Sokkal inkább az elegancia, az egyensúly a mérvadó.

Milyen lesz végül az idei évjárat borok szempontjából?

Erre kicsit viccesen mindig azt szoktam mondani, hogyha a borok bent lesznek a pincében, akkor tudni fogom a választ is. Most is ehhez az állításhoz tartom magam. Reményeink viszont elég jók, bízunk benne, hogy szép borokkal fogjuk megörvendeztetni ismét a fogyasztóinkat.

Én meg az szoktam mondani, hogy jó évjáratokban könnyű jó bort készíteni, viszont a nehezebbekben megmutatkozik a borász tudása és felkészültsége…

Abszolút így van, hiszen egy jó borász, szőlész sokat tud tenni annak érdekében, hogy minőségileg kiváló legyen a bor.

Pont most olvastam, hogy tavaly az aszály, idén a gombabetegségek, a meredeken növekvő költségek, illetve a zuhanó kereslet keseríti meg a hazai borászok életét. Tényleg ennyire nagy a baj, vagy a média felfúja az egészet?

Sajnos ez most nem a média által felfújt probléma, hanem tényleg ez a valóság. Minden borászat nehéz helyzetben van, hiszen a költségek meredeken emelkednek, az igazi termésmennyiség idén nem lesz kiváló, közben a kereslet is csökken. Szoktam mondani, hogy ha valaki azt állítja ebben a szakmában, hogy ő már mindent tud és mindenhez ért, akkor az festi magát, hiszen minden évjáratban történik valami olyan, amivel még nem találkozott az ember. Most éppen az előbb említett dolgok, amikre megoldást kell találni. Ez egy ilyen szakma, de én ezt minden szépségével és nehézségével együtt szeretem.

Neszmélyi borvidék

Mi lehet a megoldás?

Egyrészt ki vagyunk téve a természet szeszélyeinek, másrészt nem mindegy, hogy milyen gazdasági környezet van körülöttünk. Szintén fontos említenem, amivel már egy ideje mindenki tisztában van: világszerte, így Magyarországon is erősen csökken a borfogyasztás. Nehéz időszak előtt állunk, de bízom benne, hogyha a gazdasági helyzet javulni fog, akkor idővel ezek a gondok is megoldódnak. Viszont arra is kell törekednünk, hogy a fiatal generációt elérjük a termékeinkkel. Erre a könnyed borok, pezsgők, gyöngyözőborok kiváló megoldást nyújtanak.

Pozitív vizekre evezve: az idei Országos Borversenyen két borotok is kiváló eredményt ért el, nevezetesen a neveddel fémjelzett Kamocsay Prémium Olaszrizling 2021, illetve a 2013-as Kamocsay Prémium Pinot Gris…

Nagyon büszkék vagyunk ezekre a sikerekre! Jó érzés látni, hogy a kemény munkánk meghozza az eredményeket. Az aranyérem elnyerése igazi elismerés a borászat és az egész csapat számára, hiszen azt jelenti, hogy a boraink kiemelkedő minőségűek. Az olaszrizling például a nagydíjat is elnyerte, a Kárpát-medencei fajták között a legjobb lett. Ez a bor különleges figyelmet kap a szőlőültetvényünkön, ahol a legjobb szőlőterületekről válogatjuk a fürtöket.

Az olaszrizling egyébként egy olyan fajta a Neszmélyi borvidéken, ami mindig is a főfajta volt. Amikor 1993-ban idekerültem, rácsodálkoztam arra, hogy milyen fantasztikus módon tud élni az olaszrizling a borvidéken. Jó látni, hogy a fogyasztók körében is egyre méltóbb helyet kap. Több területen sok fajtával dolgozunk, viszont már eljutottunk arra a pontra a harminc év alatt, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy milyen ültetvény és melyik terület mire képes. Ezekre igyekszünk a megfelelő módon figyelni, illetve úgy művelni a területeket, hogy a lehető legjobb minőséget adják. Örülök, hogy ezt nem csak a fogyasztók, hanem a különféle borversenyek is visszaigazolják számunkra. Minden elismerés büszkévé tesz bennünket, és megerősíti az elkötelezettségünket a minőségi borok előállítása iránt.

Hilltop, Neszmélyi borvidék

Visszatekintve a Neszmélyi borvidéken eltöltött 30 évre, hogyan látod ezt az időszakot?

Hogy őszinte legyek, egy pillanatnak tűnik az egész, nagyon gyorsan elrepült ez az időszak. Mintha tegnap kezdtük volna, közben rengeteg kemény munka van a hátunk mögött. Ha leülök egy pohár borral a Hilltop Meleges-hegyen található teraszra és körbenézek, olyan látvány tárul elém, amit nem lehet megunni. Csodálatos ez a hely, én mindenkit csak arra tudok bíztatni, hogy jöjjön ide, és élvezze a látványt egy pohár borral a kezében. Mert ott esik a legjobban a bor, ahol az megszületik.

Fotók: Szmodits Photography  

(A cikk a Hilltop Borászat és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)       

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Gasztronómia
Recept

Nyúlmáj parfé Niko módra

2017. május 31.
Borturizmus
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

A hónap felfedezettje!

2020. szeptember 27.
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok

Ünnepi ajánló

2022. december 23.

Küldj egy üzenetet!