Bor
post-authorNémeti Sándor
2016. december 15.

Kreinbacher Birtok: Hagyomány és innováció Somlón

post

Ha valakinek még mindig csak a juhfark és a nászéjszakák bora jut eszébe Somlóról, akkor éppen itt az ideje ellátogatnia erre a páratlan lehetőségekkel megáldott vidékre. Hogy miért? Erre rögtön mondok pár nagyszerű okot: nemzetközi mércével is kimagaslóan jó pezsgők, minőségi gasztronómia, hagyományos értékeken alapuló innováció, nyugati színvonalú design szállás és modern borok. Mindez a 2002-ben alapított, és az azóta nagyon tudatosan felépített Kreinbacher Birtokon.

Somló Somló

Eltökélt munka és marketing, fiatal dinamizmus, határozott célok, és jól definiálható arculat − ez jellemzi a legkisebb magyar borvidéken jelenleg 41,5 hektáron, organikusan gazdálkodó és évente további 20 hektárról szüretelő Kreinbacher Birtokot. Talán nem árulok el azzal titkot, hogy a magyar köztudatba teljes gőzzel 2014-ben robbant be a Kreinbacher név, amikor is a csapat Christian Forget, a champagne-i Domaine Paul Bara pincemesterének közreműködésével − francia mintára, de Somló adottságaira építve −, bemutatta az első itt készített tradicionális pezsgőit. Ezzel pedig a minőségi, jó ár-érték arányú pezsgők mederébe terelték a magyar fogyasztót. Az azóta eltelt szűk időben sokat vállaltak/vállalnak az edukációban is, a borszaküzletekkel és legjobb éttermekkel közösen dolgoznak a pezsgőközízlés megreformálásán.

Kreinbacher Birtok

De izgalmas fehér- és vörösborokat is készít a pincészet, ezeket külön élmény Somlón, a hegyre és dűlőkre nyíló kilátás mellett kóstolni. Például a 2015-ös Furmint és Öreg Tőkék Bora, finomra hangolt lezserségükkel és elegáns somlói karakterükkel engem levettek a lábamról. A Kreinbacher Birtok törekvéseit a nemzetközi versenyek is igazolják, így a furmint alapú tradicionális pezsgőik már több elismerést hoztak a borvidéknek: a 2016-os Pezsgő és Champagne Világbajnokságon két aranyérmet és egy National Trophy nagydíjat kaptak.

Kreinbacher Birtok

Felismerve a borvidékben rejlő lehetőségeket, és azt, hogy nemcsak jó borokat kell készíteni, hanem érdemes megismertetni és közelebb hozni a fogyasztókat a borvidékhez, a Somló hegy lábánál szobákat alakítottak ki, odafigyelve a stílusos enteriőrre, és minőségi modern bisztrókonyhával, a pezsgőkészítés minden lépését bemutató birtoklátogatás programmal várják a látogatókat.

A borászat és pezsgőpincészet épületegyüttese már önmagában látványos, a kóstolóterem kialakításától az íves, aszimmetrikus épületrészletekig. Bár szürrealisztikusnak tűnhetnek az épületek, az összkép teljesen szimbiózisban van a heggyel, egységet alkotva a vulkanikus tájjal.

Malacleves,macesz. fotó: Szendeff Lőrinc Fotó: Szendeff Lőrinc

Ez a harmónia megtalálható az étterem viszonylatában is. „Szeretem az egyszerűséget, a letisztult formákat és a harmóniát a tányéron. A tervezéssel indult az új, őszi-téli menü kialakítása is, de tálalásban csak a start előtti napokban születik meg a végeredmény. Nem szeretem előre megrajzolni az ételek elrendezését, mivel mindig az adott pillanat dönt, egy-egy részlet spontán születik meg. Ahogyan egy festő az ecsettel viszi fel az elképzeléseit a vászonra, úgy egy séf számára a vászon maga a tányér, az ecsete pedig az alapanyag.

Bébi csirke, kecskesajt, puliszka, romanesco. Fotó: Szendeff Lőrinc Fotó: Szendeff Lőrinc

Szezonális alapanyagokra építünk és próbálunk folyamatosan megújulni, integrálni egy-egy elemet a gasztronómiai trendekből és kutatni azon környékbeli termelőket, akikkel együtt tudunk működni. Szerencsére az elmúlt évek hatására egyre több a jó termelő, például az aktuális menüről a „Balaton Alapanyagának” választott balatonfenyvesi Angus marha egészen februárig étlapon lesz” − meséli a Kreinbacher Birtok éttermének konyhafőnöke, Toldi József.

„Hiszem és vallom, hogy a gasztronómia egy művészeti ág” – teszi még hozzá a fiatal séf, aki ennek szellemében a most első alkalommal elstartolt MOME tanfolyamon, a Moholy Nagy-Művészeti Egyetem tálalás design kurzusán is részt vett. Nem kisebb név irányítása alatt, mint Pesti Istváné, aki tálalás designban verhetetlen Magyarországon. Az itt kapott inspirációt és tudást kamatoztatta az új téli menünek a kialakításában. A szezonális alapanyagokra épített fogások változatosak és színesek, amelyben a vidéki, hagyományosabb ízeket jól ötvözik a modern irányzatokkal, így a kacsa, borjú, malac, tokhal, csirke, szarvas is jól megfér egymás mellett az étlapon. Természetesen érthető nyelven megkomponálva és tálalva a tányéron.

Fotó: Szendeff Lőrinc Fotó: Szendeff Lőrinc

Zárásként teljes meggyőződéssel mondhatom: tessék Somlóra ellátogatni, s újból és újból felfedezni annak minden szépségét. Legyen ez bármilyen évszakban is. Mert nyugalomra és békére az ember szíve mindig is vágyik, és persze, jó ételekre és borokra is!

 

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!