Utazás
post-authorNémeti Sándor
2023. március 16.

A világ legnagyobb csokimúzeuma és csokiboltja

post

A 2022-es év hatalmas siker volt a Lindt Chocolate Competence Foundation számára. Az Alapítvány kezelésében lévő Lindt Home of Chocolate, avagy a Csokoládé Otthona, több mint félmillió látogatót fogadott be. A Lindt csokoládégyár szomszédságában 2020 szeptemberében megnyílt hangulatos komplexum rövid időn belül Svájc egyik legnépszerűbb múzeumává vált. Látva a képeket, könnyen érthető az ok.

Lindt Home of Chocolate

Lindt csokimúzeum

Az impozáns komplexum egy multimédiás kiállításnak ad otthont, amely a csokoládé hosszú útját mutatja be a kakaótermesztéstől – ennek 5000 éves történetével - a modern gyártási technológiákig, egészen addig, hogy miként lett Svájc a csokoládé otthona. De a világ legmagasabb szabadon álló csokoládé-szökőkútja, az első svájci Lindt Café, és a világ legnagyobb, 500 négyzetméteres Lindt Shopja is itt található. Mindezek mellett a látogatók saját csokoládét is megtervezhetnek maguknak, a Lindt csokoládémesterei segítségével. A Csokoládé Otthona iránti nagy érdeklődés nemcsak Svájcon belülről, hanem külföldről is érkezik. A múzeum közepén álló 9,3 méteres, habverő alakú szökőkút, mely 1400 liter folyékony igazi csokoládét keringet, egészen különleges látványt nyújt. Ha pedig valaki megéhezik, esetleg egy finom kávéra vágyik, vagy csak pusztán szeretne egy kicsit pihenni, a múzeum bejáratánál található kávézó ideális pont.

1500 négyzetméteres csokimennyország 

Lindt csokimúzeum

Az 1500 négyzetméteres kiállítótér több helyiségből áll: az első terem Afrikába és az ottani kakaóbab farmokra kalauzolja képzeletben a látogatókat; a második és harmadik terem pedig a Lindt történetét és azokat a gépeket mutatja be, amelyeket az alapítók használtak csokoládéjuk elkészítéséhez. A csokoládémúzeum talán legjobb része a múzeum végében helyezkedik el, itt minden vendég annyi csokit ehet, amennyit csak akar. Sőt, szuvenírként haza is vihet néhányat. A múzeum azonban arra kéri a látogatókat, hogy minden ízből csak egyet vegyenek emlékbe.

Lindt csokimúzeumRoger Federer, a svájci világklasszis teniszező, aki 2017 óta a Lindt márkanagykövete

TIPP: A zürichi csokoládémúzeum meglátogatása előtt javasolt a jegyek előfoglalása. A múzeum különösen nyáron igen zsúfolt lehet, így ha valaki inkább a helyszínen szeretné megvenni a jegyét, azt kockáztatja, hogy nem az általa választott időpontban juthat be.

A Lindt csokoládé története

Svájcban, pontosabban Zürich óvárosában, a Marktgassén lévő apró cukrászdában David Sprüngli és fia, Rudolf Sprüngli-Ammann 1845-ben elkészítette az első szilárd táblás csokoládét. A csokoládé rögtön óriási sikert aratott, így Sprüngli vállalkozása gyorsan növekedésnek indult, és rá két évre már meg is nyitotta a Schleiftobel gyárat Horgenben. A tizenkilencedik század második felében David Sprüngli kibővítette vállalkozását, és saját hírnévre tett szert. Végül két fia, Rudolf és Johann Rudolf vette át a céget, az eszközöket pedig kettéosztották egymás között. Míg a Sprüngli vállalatnál belső változások zajlottak, a gyógyszerész apától származó Rodolphe Lindt megnyitotta kis cukrászdáját Bern városában. 1859-ben Sprüngli megnyitotta második cukrászdáját, a jelenleg is jól ismert Confiserie Sprünglit a Paradeplatzon. Elegáns belső tere gyorsan belopta magát a helyiek szívébe, és közkedvelt találkozóhellyé vált.

Lindt csokimúzeumLindt Home of Chocolate

Nem sokkal az 1879-es nyitást követően Lindt csokoládévállalata, a Rod. Lindt és fiai mindössze kemény, keserű csokoládét állított elő. Ez azonban nem tántorította el Lindtet attól, hogy tovább kísérletezzen. Több hónap próbálkozást követően egy pénteki estén a gyárban elfelejtette éjszakára kikapcsolni a konsírozó gépet, így a gép majdnem egész hétvégén járt. A csokoládé, amelyet Lindt a következő hétfőn ott talált finoman lágy volt, és olyan íze volt, mint addig soha. Végül ezzel indult útjára a nagyon krémes, világhírű Lindt csokoládé története, amelynek titka a keverésben rejlett. Azzal, hogy a kakaóvajat, kakaómasszát és a tejport hosszabb ideig egyenletesen összedolgozta, a Lindt konsírozó technikája által előállított „olvadós csokoládé” sokkal finomabb és ízletesebb volt. A csokoládégyártók a mai napig alkalmazzák világszerte a konsírozás technikáját.

Lindt csokimúzeumLindt Home of Chocolate

Amikor 1892-ben Rudolf Sprüngli-Ammann visszavonult, szétosztotta a vállalatot két fia, nevezetesen Johann Rudolf és David Robert között. Johann Rudolf vette át a gyárat, öccse pedig megkapta a két cukrászdát. Amikor Lindt 1879-ben egy véletlen folytán rájött arra a titokra, amely által Svájc a csokoládégyártás fellegváraként felkerült a térképre, Sprüngli is tudomást szerzett a dologról. A két család azonban csak 1899-ben találkozott egymással. Hogy a termelést bővítse, Johann Rudolf Sprüngli éppen akkoriban épített fel egy nagyobb gyárat Kilchberg-Bendlikonban, amely jelenleg a vállalat központjaként működik. Bernben pedig a Rodolphe Lindt által készített krémes csokoládéi iránti megnövekedett kereslet kezdte túllépni Lindt apró és elavult termelőlétesítményeinek kapacitását.

Lindt csokimúzeumLindt Home of Chocolate

Amikor Sprüngli ajánlatot tett arra, hogy csillagászati összegért, 1,5 millió aranyfrankért megvásárolja a személyzettel és a titkos recepttel együtt a vállalatot, Lindt azzal a feltétellel egyezett bele, hogy továbbra is marad beleszólása a vállalat ügyeibe. Ezzel pedig megszületett a tökéletes partnerkapcsolat. Innentől kezdve két vállalkozás működött egymás mellett: a Sprüngli és a Lindt & Sprüngli, vagy ahogyan annak idején hivatalosan ismerték őket, az: “Aktiengesellschaft Vereinigte Berner & Zürcher Chocoladenfabriken Lindt & Sprüngli”.

Lindt csokimúzeumLindt Home of Chocolate

Az új évszázad erősen indult a Lindt & Sprüngli számára, kihívásokban azonban nem volt hiány. Az első világháború ellenére a svájci csokoládéipar virágzott, és a Lindt & Sprüngli kiemelt szerepet játszott a sikerben. 1915-re az előállított termékek nagy része külföldi exportra készült. A második világháború alatt a Lindt & Sprüngli vállalatnak minőségi megalkuvás nélkül sikerült átvészelnie a viharos időszakot. A háború végén, amely éppen egybeesett a vállalat 100 éves évfordulójával, az eladások ismét gyors ütemben kezdtek növekedni. Az 1920-as években elkezdődtek a Lindt & Sprüngli első külföldi szárnybontogatásai, így képviseleteket nyitott Németországban és az Egyesült Államokban is, 1928-ban pedig megalapították első leányvállalatukat egy gyárral Berlinben, ahol elindították a licenc alapján történő gyártást. A siker azóta is töretlen, a vállalat pedig világszerte egyre több országban jelent meg.

Forrás és fotók: Lindt Home of Chocolate

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Recept
Bor teszt-értékelés

A hónap felfedezettje!

2020. szeptember 27.
Hírek - programok
Recept

Füstölt lazacrózsák

2017. április 07.
Hírek - programok
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!