Hírek - programok
post-authorDr. Konkoly Mihály
2023. június 02.

A kékfrankos, mint lehetőség

post

Május utolsó szombatján újabb izgalmas rendezvény helyszíne volt Gyöngyöspata, ahol a helyi borászatok, meghívott pincészetekkel kiegészülve az első alkalommal megrendezett Kékfrankos Fesztivál keretében a kékfrankos fajtát népszerűsítették.

Kiváló borok és remek hangulat az első Gyöngyöspatai Kékfrankos Fesztiválon

A híres és izgalmas boros programjairól ismert patai történelmi pincesoron több mint egy tucat helyszínen kóstolhatták a vendégek a kékfrankos fajta sokféle arcát. Mindezt gyönyörű időben, kellemes hangulatban, remek programok és ínyencfalatok kíséretében. Azok, akik mélyebben is szerettek volna belemerülni a fajta sokszínűségébe és lehetőségeibe, Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus tolmácsolásában pedig egy színvonalas, teltházas mesterkurzus keretén belül megtehették mindezt. 

Gyöngyöspata Kékfrankos Fesztivál

A szervezők már a beharangozóban rögzítették a hitvallást: „Mivel itt mindannyian kékfrankos-fetisiszták vagyunk, megálmodtunk hát egy rendezvényt a fajta köré, ahol a patai Hétsoros Pincefalu adta csodálatos helyszínen felvonul a Mátra és az ország kékfrankos termelőinek egy jelentős metszete.” Mindezt Hofmann Tibor, a 2017-ben alapított Itt és Most Pince tulajdonosa, a Kékfrankos Fesztivál rendezvény egyik szervezője a következőképp nyomatékosította: „Mi úgy érezzük, hogy a Mátrában ez a fajta nagyon otthon van, nagyon jól érzi magát, mégsem emlegeti még az átlagos fogyasztó, hogy “Mátrai kékfrankos”, amin mindenképp változtatni kell.” Egyébként a Budapestről Gyöngyöspatára költözött Tibor hitvallása olyan borokat készíteni, ami kicsit hozzásegíthet ahhoz, hogy egy pillanatra kiragadja a fogyasztót a mindennapjaiból és segítse megélni és átélni a pillanatot.

A Mátrai borvidéken kiemelt szerepet kap a kékfrankos

Gyöngyöspatai borászok Mátrai borvidékGyöngyöspatai borászok

A helyi termelők, a lokálpatriotizmust országos szintre kiterjesztve úgy érzik, hogy az ilyen, alulról jövő kezdeményezések segíthetnek némileg változtatni azon a furcsa helyzeten, hogy a legnagyobb területen termesztett szőlőfajtánk szinte a „lesajnált” kategóriába tartozik a borivók közt, a világpiacon pedig csak az osztrák verzió ismert és elismert. Az országos bormarketing meglehetősen visszafogott sikere, illetve a komolyan vehető kommunikáció hiánya pedig nagy hátrány.

A Vulkanikus borok fesztiváljának nagy sikere mellett a kékfrankos rendezvény motivációja az is volt, hogy Gyöngyöspata említésekor az emberek fejében a bor jelenjen meg elsőként. „Azt érezzük, hogy a meghívott borászok is örömmel és hálásan jöttek, hogy felvállaltuk ezt a dolgot és bár a tömegek egyelőre nem árasztották el a hétsoros pincefalut, mégis úgy érezzük, fontos és hasznos eseményt szerveztünk és – bár a részletes átbeszélés még csak most következik majd – sikerült pozitív energiát generálnunk, ami erőt ad majd a továbbiakhoz.” – fűzte hozzá a szintén Gyöngyöspatán borászkodó és a szervezésben részt vállalt Németi Zoltán.

Gyöngyöspata Kékfrankos FesztiválGyöngyöspata Kékfrankos Fesztivál

Személyes véleményem szerint a Mátrai borvidék izgalmas és kreatív időszakát éli, vagány műhelymunkákat láthatunk. Szemtanúi lehetünk, hogy a koncentrálódó intellektuális energia keresi az értékes megnyilvánulási módot, amelyben a kezdetektől fogva kiemelt helyet foglalt el a kékfrankos szeretete. A helyi alkotók, egymást inspirálva, egymás erősségeire, képességeire építve vállalnak fel ilyen feladatokat.

Számos értékes és nagy formátumú „vendég” borral találkoztam, mégis a hazai pályán játszó borászatok tételei közül emelnék ki néhányat. Ilyen például a Hoop Wines 2019-es évjáratú, Violet névre keresztelt kékfrankos, illetve a Gereg Kékfrankos 2021; a Németi Zoltán Wines Kékfrankos 2019; a Kovács – Tóth Szőlőbirtok Kékfrankos 2022 (minta); az Itt és Most Pince Ideje van kékfrankos 2018; a Palya Balázs Kékfrankos 2021; és nem utolsó sorban az Amfóra Arc 2022-es, még csak minta Kékfrankos.

Fotók: Locher Barbara

Ez is érdekelhet

Gasztronómia

Quinoás ananászos fésűkagyló

2021. szeptember 27.
Hírek - programok

Villány Budapesten

2021. október 27.
Gasztronómia
Gasztronómia

Tapsifüles furminttal

2020. július 07.
Bor teszt-értékelés

Így is lehet csinálni…

2020. augusztus 17.
Bor teszt-értékelés

Balassa Pince – Tokaj

2019. április 12.
Borturizmus
Recept

Küldj egy üzenetet!