Bor
post-authorNémeti Sándor
2023. június 12.

Tokaj egyik legjobb pincészete pezsgőben is kiváló

post

A 2021-ben negyed évszázados jubileumát ünneplő Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló története valamivel több mint 27 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Gróf Degenfeld család úgy döntött, hogy felelevenítve a több mint 150 éves családi hagyományokat, ismét szőlőbirtokot alapít Tokaj-Hegyalján. A pincészet szőlész-borászával, Sulyok Balázzsal beszélgettem annak apropóján, hogy a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok első bio pezsgője idén megnyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját, és egyben a Szeged város bora 2023 címet is.

Elsősorban gratulálni szeretnék a nagyon komoly elismeréshez! Ráadásul mindezt pezsgővel értétek el, ami egyben egy kiváló ár-érték arányt is képvisel a hazai piacon. Mit kell röviden tudni a Szegedi Borfesztivál borversenyéről, hogyan zajlott a bírálat? 

A borverseny komoly múltra tekint vissza, hiszen a Szegedi Borfesztiválnak 1997 óta a része. A beadott 154 tételt négy csoportban, 24 főből álló szakmai zsűri kóstolta és bírálta a fehér, a vörös, a rozé és desszert borokat, majd a Széchenyi téren hirdették ki, hogy idén melyek a borfesztivál legjobb borai. Nagy örömünkre a benevezett tételek közül a 2019-es évjáratú Tokaji Organikus Furmint Extra Brut pezsgőnket választotta a legjobbnak a szakmai zsűri, s így a fődíjjal együtt elnyerte a Szeged város bora 2023 címet.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok pezsgőGróf Degenfeld Szőlőbirtok Tokaji Organikus Furmint Extra Brut 2019

Hogyan fogadtátok a hírt?

Nagy örömmel, hiszen mindig megtisztelő és izgalmas, ha a szakma részéről jön egy ilyen komoly elismerés. Ez a díj egyrészről hitet ad, hogy helyes úton járunk, másrészt egyfajta visszaigazolás azoknak az értékeknek, amiket a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok alapítása óta képvisel. Fontosnak tartom kiemelni, hogy minden elért elismerés tükrözi az egész csapat munkájának az eredményét és elhivatottságát. A cél közös és ezt csak úgy tudjuk elérni, ha mindenki a maximumra törekszik a maga területén.

Mióta foglalkoztok pezsgőkészítéssel is?

A champagne-i technológiát követve 2011-ben készítettünk első alkalommal pezsgőt. Különlegessége abban rejlett, hogy az alapbor hordóban is volt, aminek köszönhetően egy egyedi ízvilágú, inkább a tapasztaltabb fogyasztókat megcélzó pezsgő volt. Stílusában kicsit a 200 éves múltra visszatekintő Billecart-Salmon champagne-ház Sous Bois nevű pezsgőjére hasonlított, amelynek alapbora szintén tölgyfahordóban érlelődött. Ezt követően pedig néhány év kihagyás után 2016 volt a következő évjárat, azóta gyakorlatilag minden évben készítettünk pezsgőt. Az eredeti koncepciótól eltérően 2016 óta az alapbor már nem kerül hordóba, így az erjesztés és érlelődés csak acéltartályban zajlik, ezután kerül a palackokba. Az alapanyag mindig 100% furmint, amely a két kimagasló minőséget adó területünkről, a Terézia és a Galambos dűlőkből származik. Mindez 23, illetve 24 éves tőkékről szüretelve. Igyekezve, hogy minél kevésbé törjük a szőlőt, áztatás nélkül egészfürtösen préselünk.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és KastélyszállóGróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló

Mi adta annak ötletét, hogy pezsgőkészítéssel is foglalkozzatok?

A tulajdonos Degenfeld család, ahogyan a magánéletében, úgy a borkészítésben is mindig úttörő, kísérletező, újdonságokban is gondolkodó hírében álló család. Mindezt természetesen a hagyományokat figyelembe véve, de mindig innovatív szemléletből megközelítve. Ami a tulajdonosok vízióját illeti, a borászat megalapításakor a tokaji hagyományok tiszteletén alapuló, ugyanakkor a legmagasabb minőségi sztenderdeknek megfelelő, modern borászat felépítése és első osztályú borok készítése volt. Ebből adódóan a tulajdonosok elsők között voltak a borvidéken, akik szorgalmazták, hogy a saját borászatuknál készüljön pezsgő is. Ez a kísérletező kedv azóta is töretlen, most éppen kékszőlő telepítésben gondolkodnak, hogy valami új dolgot kipróbáljunk Tokaj-Hegyalján. Jól szemlélteti az újdonságokra való törekvést az idei évben első alkalommal készített narancsborunk is.

Tóth Máté és Sulyok Balázs Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és KastélyszállóTóth Máté birtokigazgató és Sulyok Balázs szőlész-borász

Milyen alapfilozófiára épülnek a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok borai?

A három legfontosabb pillér a hagyomány, a technológia és a természet. Ezeket pedig a tulajdonosokkal együtt és a segítségükkel hitelesen képviseljük is. Például többek között rengeteg energiát megmozgatunk annak érdekében, hogy a bio szőlőtermesztés érvényesüljön. A tulajdonosok előremutató, környezettudatos gondolkodásának eredményeként a birtok már 2009-ben átállt az ellenőrzött, organikus szőlőművelésre, 2012-re pedig az átállás a szőlőterületek 100%-án megvalósult. A borászat oldaláról a 2017-es évjáratból születtek az első bio borok, a birtok Furmint és a Muscat Blanc. Ami a technológiát illeti, a Degenfeld család jóvoltából ez soha nem lehet akadály abban, hogy a borainkkal elérjük a kívánt magas minőséget. Mindenben támogatnak, így a legújabb modern eszközök állnak a rendelkezésünkre. Bizonyos kereteken belül pedig lehetőségünk van a kísérletezéshez is. Ez nem azt jelenti, hogy a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok szeretné megreformálni a tokaji termékleírást, hanem hogy innovatív módon igyekszik meglátni, milyen új arcát lehet még a borvidéknek felfedezni.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és KastélyszállóGróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló 

Miként látjátok a pezsgő szerepét a borvidéken, illetve a Gróf Degenfeld Szőlőbirtoknál?   

Az adottságok a borvidéket alkalmassá teszik a magas minőségű pezsgők készítésére is. Tokaj világszinten is rendkívül izgalmas borvidék. A furmint, legalábbis a mi területeinken kiváló fajta ennek készítésére, hiszen többek között jól megőrzi a savösszetételét. Hosszabban is érlelhető, és minden évben hasonló minőséget tud adni. Hiszem, hogy Tokajnak az egyediségével és a hagyományaival kellene hírnevet és becsületet kiharcolnia magának. Fontos a hagyományok vonalához igazodni, természetesen kiegészítve olyan termékekkel, amikkel akár új fogyasztókat is meg tudunk célozni. Például a pezsgő erre tökéletes lehet. Ebből adódóan a pezsgőkészítés egy jó kitörési pontja is lehet a borvidéknek, és szerves részét képezheti egy-egy borászat portfoliójának. Viszont megkerülhetetlen, hogy Tokaj csúcsán az aszú legyen. Ez annak ellenére fontos, hogy jelenleg az édes borok iránti kereslet visszaesést mutat világszerte. Az édes borok továbbra is fontos szerepet játszanak a portfóliónkban, szamorodnit minden évben készítünk, aszút pedig csak a legjobb évjáratokban.  

Szent Teréz kápolnaSzent Teréz-kápolna

Ami a pezsgőfogyasztást illeti, jelenleg nincs olyan piac a világon, ahol ez ne mutatna növekedési ívet. Magyarországon, így ezen belül Tokajon is az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt az iránta, illetve a többi buborékos italok iránt a kereslet, és ez a tendencia nőni fog a jövőben. Mindenesetre szerénynek kell maradnunk, hiszen azok a borvidékek, akik komoly szerepet játszanak a pezsgőkészítésben és ennek forgalmazásában, tudásban és technológiában többszáz éves előnyben vannak.

Pár éve volt alkalmam veled egy interjút készíteni, akkor azt nyilatkoztad, hogy a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt fogtok fektetni a dűlős borokra, illetve a pezsgőkészítésre…

Valóban így van! Jelenleg például olyan kísérletezést folytatunk, hogy a jövőben egy hosszan érlelt pezsgőt tudjunk kihozni a piacra. Arra keressük a színfalak mögött a választ, hogy tulajdonképpen meddig is érlelhető a furmint. A legjobb vízháztartású területeinkről a 2022-es évjáratnak az elején tudtunk olyan furmintot szüretelni, amit a terveink szerint legalább 5 évre elteszünk. Ha minden jól alakult, akkor belőle egy limitált szériás, exkluzív pezsgőt fogunk készíteni. Szintén fontos megemlítenem, hogy hamarosan pezsgős technológiára fogunk beruházni, így mindent házon belül tudunk megoldani. Eddig is mi töltöttük a pezsgőt egészen a koronazáras palackig, viszont a lerázásra és a degorzsálásra nem rendelkeztünk technológiával. Ez a terveink szerint a beruházásnak köszönhetően már a következő, 2022-es évjáratú pezsgőtől változni fog.

Tokaji borvidék

Pár mondatban hogyan jellemeznéd a saját pezsgő stílusotokat?

Hosszantartó kísérletezés után alakult ki bennünk az a kép, hogy ahhoz a stílushoz, amit szeretnénk képviselni, legalább 2 év palackérlelés szükséges. Ezzel tudjuk elérni a legszélesebb célközönséget. Stílusban valahol a könnyed, gyümölcsös pezsgők és a champagne között vagyunk félúton. Érezhetően rendelkeznek a hagyományos eljárással készített pezsgőkre jellemző krémes, kicsit kekszes jegyekkel, mégis a frissebb vonalat képviselve könnyen ihatóak.

Hol tart jelenleg a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok?

Ahogyan az elmúlt években, most is finomhangolás zajlik, és igyekszünk minél jobban közelíteni a természethez és igazodni a kihívásaihoz. Többek között tőkéket pótolunk, jövőre telepíteni fogunk a borászat mellett, nagy területen terroir elemzést végzünk, és elemezzük a talajmintákat. Izgalmas időszak előtt állunk.

Fotók: Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

(A cikk a WineArtCulture és Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló közös együttműködésének eredményeként jött létre) 

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Mr. Furminator

2020. november 30.
Hírek - programok
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Breitenbach Pince Zéta 2018

2019. november 09.
Recept
Hírek - programok
Bor

Formabontó villányi bor

2023. július 18.
Borturizmus

Küldj egy üzenetet!