Bor
post-authorTóbiás Adrienn
2022. február 18.

Kézműves pincészetek furmint különlegességei

post

Furmint Február alkalmából górcső alá vettem a Tokaji borvidék azon kézműves pincészeteit, melyek kevesebb, mint hét hektár területen gazdálkodnak. Négy különböző területről származó birtokborokat és dűlőszelektált tételeket választottam, mindegyik egyedi karaktert képvisel. A furmintban azt szeretem a legjobban, hogy ezer arca van attól függően, hogy milyen talajról és melyik ültetvényből származik a szőlő. Ismerjük meg a Tokaji borvidék zászlósborát négy családi pincészet tételén keresztül!

Áts Családi Pincészet – Szent Tamás Furmint 2019

Áts Károly, az elismert tarcali borász 2012-ben alapította meg önálló borászatát hét hektáron, s komoly tőkekorlátozással és nagy szakértelemmel készíti borait. A szőlő és a bor az élete, mindig is ezen a területen szeretett volna tevékenykedni, édesapjától tanulta a szakmát. Amikor Áts bort iszunk, akkor meg kell állapítanunk, hogy a tételek szeretettel és nagy odafigyeléssel készülnek. Borai közül a Szent Tamás Furmintot választottam, ez jelenleg a kedvencem Karcsitól. A legendás mádi szőlőhegyről származó tételek önmagukban különlegesek és jól tükrözik a dűlő sajátosságait. Idős tőkék kiváló terméséből, fahordós erjesztéssel és érleléssel készült. Szép, ásványos, egyensúlyos bor kerek savakkal.

Gyenes Birtok – Levente Furmint 2018

Gyenesék tőzsgyökeres hegyaljai család tarcali felmenőkkel. Küldetésük a tokaji értékek fenntartása, továbbadása, a család nevének megőrzése. Mindössze másfél hektáros területen a Középhegy-dűlőn művelik szőlőjüket. A prémium minőséget Ifj. Szepsy István garantálja, aki 2011 óta támogatja borászként a kis birtokot. Évente 2-3000 palack bor készül. Ajándékba kaptam a tulajdonostól a Levente névre keresztelt furmintjukat, amely illatában és ízében is százszázalékban mádi. Ásványos, rendkívül karakteres stílus, ropogós savak, citrusok és mandulás lecsengés jellemzi. Maga a palack is exkluzív, letisztult és elegáns egyben. Kíváncsian figyelem a kedves kis családi birtok fejlődését a jövőben és remélem hamarosan többféle tételt is kóstolhatok tőlük.

Montium – Barna Dűlő Furmint 2019

A két barát közös pincéje Legyesbényén izgalmas színfoltja a borvidéknek, hozzájuk mindig öröm betérni. A borászatra jellemző a természetesség és a családias hangulat. Öt hektár területen folyik a munka Legyesbénye és Bekecs szőlőhegyein. A Barna-dűlő déli fekvésű, talajára a riolittufa jellemző. Az innen származó furmint acéltartályban érlelődött, illatában a zöld alma, a körte és a méz jelenik meg. Közepes lecsengésű, a gyümölcsök és a kerek ásványos jegyek tökéletes egyensúlya friss citrusosággal párosul. A két cimbora Legyesbényét, mint termőhelyet felhelyezte Tokaj-Hegyalja térképre, méltán lehetnek büszkék kiváló boraikra.

Sanzon  - Rány Furmint 2018

Rácz Erikát – tulajdonos és borász- rengeteg gyerekkori emlék köti a szőlőhöz és a Tokaji borvidékhez. Saját vállalkozása, a SanzonTokaj 2014-ben indult a szülőktől örökölt aprócska szőlőterületen. A birtokközpontnak megfelelő épületet Erdőbényén találták meg, és férjével együtt azóta is folyamatosan fejlesztik az ingatlant és környezetét. A SanzonTokajhoz jelenleg négyhektárnyi szőlőterület tartozik, melyeket a kezdetektől organikusan művelnek, és a pincében is a minimális beavatkozás elvét követik. A Rány Furmint a pincészet csúcsbora. Maga a dűlő a Tokaj-hegyaljai borvidék egyik legrégibb szőlőhegyei közé tartozik, már az Árpád-korban is biztosan voltak ott szőlők. Igazán egyedi a terroir, uralkodó kőzete a riolit. Ez a kristálytiszta, elegáns bor hűen tükrözi a fajta karakterét: feszes savak, komplex struktúra egy csipetnyi sóssággal.

Fotók: Tóbiás Adrienn

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!