Bor
post-authorTóbiás Adrienn
2021. április 21.

A Demetervin csúcsaszúja Eurázsia sztárja lett – Interjú Dr. Demeter Endrével

post

Dr. Demeter Endre szőlész-borász, fergeteges sikerének örülhetünk együtt a héten, hiszen a Moszkvában megrendezett, nagyszabású Eurázsiai Bor és Párlat Versenyen (EAWSC) nagyarannyal jutalmazták a Demetervin 2013-as évjáratú Király furmint aszú borát. A verseny a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) együttműködésével és szabályrendszere szerint került megrendezésre a moszkvai VDNH-ban, április 13-15 között. A zsűri elismert nemzetközi szakértőkből állt, akik 100 pontos rendszerben, vakkóstolással bíráltak. A versenyre nevezett borok mindössze 30 százaléka kaphatott díjat, és csupán három nagyaranyérmet osztottak ki. Hatalmas elismerés ez az egész borvidéknek, hiszen Tokaj hírnevét is öregbíti. A mádi Demetervin Pincészet több mint 20 éve fontos szereplője Hegyaljának. Endrét kérdeztem a sikereiről, a díjról és jövőbeli terveiről.

Hogyan jutottál el idáig, mi a sikered titka?

A titok a jó csapatban rejlik, olyan mestereim vannak, akik révén hatalmas tudásbázishoz férek hozzá. Id. Szepsy István a lelki inspiráció számomra, Áts Károly, Árvay János a szakmai vezetőim. Orosz Gábornál pincemunkásként kezdtem, a tudásom nagyrésze onnan származik. Több mint húsz év alatt egy megbízható, nagytudású csapat alakult, akik kölcsönösen támogatják egymást. Mádon kőben termelünk a lehető legkisebb terméshozam mellett, ezek extrém területek, ezért különösen nehéz a művelés, komoly szakemberekre van szükség. A sikerekhez nagyban hozzájárul az édesanyám, Kulcsár Edit, aki a háttérben biztosítja a mádi bolt és a Demetervin szálláshely működését, ezzel rengeteg terhet vesz le a vállamról.

Ez a díj nagyon fontos az egész borvidék számára. Hogyan értékeled a nagyaranyat, mit jelent neked?

Az aszú mindig is a világ számára készült, a termelés 2%-a volt aszú nagyjából 500 éven keresztül.  Eurázsia felértékelődik, így egy keleti siker a múltból a jövőbe mutat. Reméljük, hogy a Tokaji borvidék visszatér az őt megillető helyre a világ bortérképén. Ez a nemzetközi díj a borvidéknek is visszaigazolás és a Mádi Kör eredetvédelem kritériumrendszerét is megerősíti, amelynek lényege a kompromisszummentes csúcsminőség. 

A dűlőszelektált Király aszúd igazi kuriózum. Mitől olyan különleges a Király-dűlő és ez az aszú?

A Király-dűlő mindig is bio és elsőosztályú volt. Egyedi geológiája van, a hegy egy andezit kúp. A teraszokkal is extrém a terepszög, szőlész szempontból itt a bakművelés komoly kihívás ilyen terepviszonyok között. Tisztán furmint telepítésről van szó. Az aszúja egy igazi Grand Cru területről származó bor, a legmagasabban elérhető minőség, a különlegesség csúcsa. Kizárólag csak kivételes évjáratokban készül, egy olyan zászlós borunk, aminél többet mutatni a világnak szakmailag már nem tudok.

Szerinted hová kellene pozícionálni a tokaji borokat a világban? Mi a te stratégiád?

A világ bor-spektrumának legtetejére kell pozícionálni a tokaji borokat. Az biztos, hogy én nem is adom lejjebb, sem szőlőművelésben, sem borkészítésben nem vagyok hajlandó kompromisszumot kötni. Az aszú az a kategória, ami esetében ez egyszerűen nem engedhető meg.

Milyen magaslatokat szeretnél meghódítani, mesélj a jövőbeli terveidről…

Számomra a legnagyobb eredmény, amikor látom az elégedett fogyasztók arcát és a sugárzó szemű mádiak tekintetét, akik saját sikerükként értékelik, büszkén és boldogan gratulálnak. A jövőben még jobb bort szeretnék készíteni boldog bio ültetvényekről.

Fotók: Demetervin Pincészet

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

Bock József kedvence

2020. november 05.
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Bor

Egy zseniális tokaji aszú

2024. február 12.
Étel-bor párosítás
Bor teszt-értékelés

Első próbálkozás

2021. október 06.
Recept

Küldj egy üzenetet!