Bor
post-authorNémeti Sándor
2023. július 18.

Formabontó villányi bor

post

A Villányi borvidék egyik legismertebb pincészete, a Vylyan Szőlőbirtok, Fehér Variáció néven ismét egy különleges, izgalmas és formabontó, vegán védjeggyel minősített borral lepte meg a borrajongókat.

Vylyan Pincészet Variáció borcsalád

A Vylyan Variáció borcsaládot, mint ezt már korábban Debreczeni Mónika, a Vylyan Pincészet birtokigazgatója és tulajdonosa elmondta, a kísérletezőkedv hívta életre, így ezek a borok egy kicsit mindig eltérnek a megszokottól. Jól szemlélteti ezt a 2020-es évjáratú Fehér Variáció is, amely egy olyan házasítás, ami három alapvetően különböző tételből áll össze: az 500 literes magyar újhordóban 4 hónapig érlelt chardonnay, a fehérbor technológiával készült tartályos pinot noir, valamint a narancsbornak vinifikált olaszrizling-rajnai rizling házasítás. Utóbbi, azaz a narancsbor amforában készült és érlelődött a házasításig. A hordós és a tartályos érlelés során a seprőt heti rendszerességgel keverték, az érlelés végén a borokat pedig újra egy tartályba fejtették, és minimális derítés után palackozták. Jól látható, hogy a Vylyan alaposan összekeverte a paklit, személy szerint, legalábbis emlékeim szerint ilyen jellegű házasítással még nem találkoztam a piacon.

A végeredmény viszont meggyőző és izgalmas lett. Fejlődő, karakteres illatában olajos magvak, érett sós citrusok, gyógynövények, körte, jonathan alma, széna, szentjánoskenyér, pekándió, narancsvirág, fehér húsú gyümölcsök, pici kenyérhéj fedezhető fel, és ahogyan melegszik a pohárban kis vajasság és virágméz. Szájban határozott felépítésű, ízjegyeiben fanyar gyümölcsök, lime, pomelohéj, amihez kontúrként egy kis hordóvanília és ananász is társul. Komplex, formabontó, tartalmas, telt és krémes bor, mely magán viseli a meleg 2022-es év jegyeit. Hosszantartó lecsengését egy kis kesernye és finom sósság jellemzi. Izgalmas, jól elkészített bor, melynek egy kis további érlelés palackban jót fog tenni. Ettől függetlenül most is élvezhető. Ízgazdag fogások mellé ajánlom, vagy tartalmas baráti beszélgetésekhez. 88 pont.

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Rosé pezsgő nem csak nyárra

2018. szeptember 05.
Hírek - programok

Badacsony télen is izgalmas

2023. december 27.
Bor teszt-értékelés

Bio siller a Mátrából

2021. július 13.
Gasztronómia
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!