Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2018. szeptember 19.

Feltenni Tokajra a koronát

post

Legalábbis ez lenne a nem titkolt célja Váradi Józsefnek, a WizzAir légitársaság vezérigazgatójának, aki Juliet Victor Winery néven új prémium borászatot alapított Mádon. Mint ahogyan a szeptember 14-i hivatalos megnyitón is ecsetelte, a terv egyértelmű: „azt a missziót tűztük ki magunk elé, hogy a világ legjobb tokaji borát szeretnénk itt Mádon előállítani, és ezáltal a magyar bort világszínvonalra emelni.” A szervezők minden szempontból magasra tették a lécet, így a 2009-es Dom Pérignon koccintás és a borászat gyors bejárása után, az eseményen Széll Tamás, a 2016-os európai Bocuse d’Or verseny aranyérmese, és Szik Mátyás, háromszoros magyar sommelier bajnok gondoskodtak a meghívott vendégek kulináris élményeiről. A megnyitón én is hivatalos voltam, ezúton is köszönöm a meghívást.

Juliet Victor Winery Juliet Victor Winery

Juliet Victor Winery

Az eddig közel 500 millió forintos beruházásból létrejött Juliet Victor Winery mögött a 2004-ben bejegyzett Vaxco Vineyards Kft áll. A Tokaji borvidék szívében a 2016-ban megalapított vállalkozásnak tulajdonosi szerkezete pedig a következőképpen mutat: többségi részben a Vaxco Vagyonkezelő Kft (Váradi József családi vállalata), 25%-ban Váradi József, illetve 3%-ban Tóth György, Magyarország első számú kereskedelmi pilótája. A cég 2 fővel és 6 hektár szőlővel kezdte meg működését 2016-ban Mádon, a folyamatos bővítéseknek és beruházásoknak köszönhetően mára a borászat munkáját egy 12 főből álló lelkes és nagyon elkötelezett csapat látja el, akik - mint ahogyan a  helyszínen Váradi József is említette „kitartó munkájukkal viszik előre ennek a vállalkozásnak  a sikerét, mind szőlészetben, mind borkészítésben, és megteremtik azokat az infrastruktúrális körülményeket és lehetőségeket, amelyek szükségesek, hogy igazán jó borokat lehessen előállítani.”

Ami az építési kivitelezési munkákat illeti, a XVIII. században épült házat, amely jelenleg a borászat székhelyéül szolgál, 2016-ban vásárolták meg. A borászat a tervezési munkák során fontosnak tartotta, hogy ötvözze a modern építészeti technológiákat, de egyben megőrizze a hagyományos építészeti stílusokat is. Például az ablakok a mai napig őrzik az eredeti stílus jegyeit. A terveket Varga Csaba készítette, így a sikeresen lefolytatott közbeszerzési eljárást követően a felújítási munkálatok 2017. júliusában kezdődtek el, majd tizenhárom hónap után, 2018. augusztusában fejeződtek be.

Juliet Victor Winery Juliet Victor Winery

A borászati üzemet modern technológiai gépekkel szerelték fel, de mivel szeretnék a Tokaj-Hegyalja hagyományokat is megőrizni, tölgyfahordós érlelést is alkalmaznak a borok készítésénél. Ennek megfelelően 30 darab új tölgyfahordó is beszerzésre került a birtokra. A Juliet Victor Winery jelenleg 25 hektáron gazdálkodik, Mád és Tállya legkiválóbb dűlőiben, melyből 7 hektár még betelepítésre vár. Céljuk, külföldi mintákra építve a 40-50 hektáros birtok nagyságnak az elérése és az ezen való gazdálkodás. A szőlészeti munkákért Vince Zsolt felel, a borokat Sajgó Árpád készíti, a bor megjelenítésében és értékesítési koncepciójában pedig Szik Mátyás segíti a pincészetet. A Juliet Victor Winery mind a magyar, mind a nemzetközi piacokon prémium kategóriába pozícionálja a borait, hivatalos értékesítésük pedig október 15.-én kezdődik.

És, hogy miért éppen Tokaj-ra esett a választás? – erre a kérdésre is kaptunk választ: „Tokajnak van egy olyan történelmi hagyománya, amely egyetlen más borvidéknek sincs Magyarországon, az aszú pedig egy olyan történelmi ereklye, amelyre lehet építkezni.” – fogalmazta meg Váradi József a helyszínen. Váradi József szerint a furmint olyan szőlőfajta, ami lehetőséget biztosít egy világszintű, autentikus magyar bor elkészítésére, hiszen nincs még egy ilyen szőlőfajta sem vörösben sem pedig fehérben Magyarországon, amely olyan bor elkészítését teszi lehetővé, ami nemzetközi szinten felveszi a versenyt a világ legjobb boraival. Beszédében megemlítette, hogy a pincészet megalapításával szeretnének a magyar bornak egy újabb esélyt adni arra, hogy ne csak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is megismertesse magát, és összemérve a világ legjobb boraival is versenyképes legyen. Véleménye szerint karöltve a hasonló gondolkozású és ambíciókat tápláló borászokkal és vállalkozókkal együtt, képesek lesznek a tokaji borokat világszínvonalúra emelni.

Juliet Victor Winery Juliet Victor Winery

A pincészet három szőlőfajtával dolgozik: furmint, hárslevelű és a sárgamuskotály. A hárslevelű és a sárgamuskotály főként az édes borok elkészítésében veszik ki a részüket, bár a pincészet nem zárkózik el attól, hogy a jövőben akár száraz bort is készítsen a hárslevelűből.

Területek

Mád területén 6 történelmi első osztályú terület található, ebből a Juliet Victor borászat háromban van jelen: Betsek, Király és a St. Tamás.

A Betsek-dűlőben három hektáron vegyesen furmintot és hárslevelűt művelnek, a keleti fekvésű Királyban szintén három hektáron, egy-egy arányban furmintot, hárslevelűt és sárgamuskotályt,  a St. Tamás-dűlőben pedig 0, 4 hektáron gazdálkodnak.

További területek:

Egy 6 hektáros egybefüggő terület a Bomboly-dűlőben, ahol 2018-ban 1, 2 hektáron újra telepítettek furmintot. Érdekességnek még annyit, hogy ebben a dűlőben található a legöregebb ültetvényük, a 102 éves furmint tőkék. Veres, Holdvölgy – ezeket a területeket helyi gazdáktól vették meg, de itt még kell legalább egy év, mire minőségi szőlő fog teremni. Úrágya – 0, 6 hektár, itt hárslevelű és egy 55 éves furmint-klón található.

Az eseményen felszolgált ételek és borok

Barnított vajban sült tahitótfalui pisztrángfilé, burgonyapüré, citrusos salátalevelek. Hozzá Juliet Victor Birtok Furmint 2017. A pincészet elmondása szerint ebből az évjáratból nagyon jó borok készültek. Illatában körte, barack, vajasság, kiegészülve hordós jegyekkel, kóstolva krémes, a korty teltebb és enyhén sós, melyhez társulnak érett citrusok és a hordós érlelésből származó fűszerek. Pici csersav, még fiatal bor. Frissítő savszerkezet, közepestől hosszabb lecsengés.

Selyei fürjjel töltött derelye, pirított fürjszív és máj, marinált körte, pecsenyelé sózott citrommal. Hozzá Juliet Victor Birtok Furmint 2016. A nehezebb évjáratból származó furmintnak elég magas lett a savtartalma, így almasavbontást kellett alkalmazni. A bor hordóban erjedt, utána 6-8 hónapon keresztül finomseprőn érlelődött. Közepes intenzitású illatában birs, körte, hordófűszerek, trópusi gyümölcsök és narancshéj, pihenve a pohárban mogyoró, vanília. A korty is szépen visszatükrözi az illatában tapasztalt jegyeket, kiegészülve vajassággal, friss és érett citrusokkal, lecsengésében pedig finom kesernye.

Gyömbéres sült-marinált barack, karamellizált mézes bavarois, mandulás piskóta, hosszú bors. Hozzá Juliet Victor Édes Szamorodni 2016. 60%-os töppedtségi szinten voltak a fürtök, 40% pedig botritiszes állapotban. Fahordós erjesztés és érlelés, az illat és ízek maximalizása érdekében a 2016-os aszú borból is került a házasításba. Ennek megfelelően mind illatában, mind ízjegyeiben rendkívül komplex bor került a pohárba. Méltó lezárása az ünnepségnek és a felszolgált ételeknek is.

Hogy mire lesz ez elég az amúgy is zsúfolt magyar és külföldi magyar piacon, azt majd a jövő dönti el. Én mindenesetre kívánom, hogy megtalálják a számításukat! További képeket a hivatalos megnyitóról a WineArtCulture facebook oldalán találtok ITT

Képek: Németi Sándor

 

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!