Bor
post-authorNémeti Sándor
2023. december 01.

Egyedülálló tokaji sikerek

post

Komoly érdeklődés övezte a média részéről a Tokaji borvidék egyik legismertebb pincészetének, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok eseményét, amelynek november végén a Tarcalon lévő, a monarchia korát idéző elegáns Gróf Degenfeld Kastélyszálló, és ennek 60 főt is befogadni képes patinás étterme adott otthont. A jó hangulatú, kiváló borokkal és izgalmas fogásokkal színesített rendezvény apropója, hogy az idei Champagne és Pezsgő Világbajnokságon a birtok tiszta furmintból készülő 2019-es évjáratú Organic Extra Brut pezsgője aranyéremmel tért haza, valamint organikus kategóriában a magyar borok között szintén a legjobb helyezést érte el.

Egyedülálló eredmények a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon

Gróf Degenfeld Organic Extra Brut Frumint Pezsgő

A többek között pezsgő- és muzeális borkóstolóval, illetve ebéddel összekötött, Németi Sándor, a WineArtCulture online bor-és gasztronómiai magazin által moderált sajtótájékoztatón Tóth Máté ügyvezető igazgató és Sulyok Balázs szőlész-borász köszöntötte a vendégeket, majd válaszolt a sajtó jeles képviselőinek, kiemelve a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok által idén elért számtalan hazai és nemzetközi kimagasló eredményt. Mint Tóth Máté a média érdeklődésére elmondta, a legszigorúbb és legnagyobb presztízzsel bíró nemzetközi megmérettetésen, a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon idén tizenegy napon keresztül bírálta a neves szaktekintélyekből álló zsűri a beérkezett tételeket, és legnagyobb örömükre az első alkalommal benevezett pezsgőjük, a 2019-es évjáratú Organic Extra Brut a hazai tételek között a legmagasabb minősítést kapva aranyéremben részesült. Külön büszkeség, hogy a hagyományos eljárással készült pezsgőjük idén már megnyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját, és egyben a szeged város bora 2023 címet is.

Gróf Degengeld Szőlőbirtok

„Ezek a kimagasló eredmények megerősítenek bennünket abban a hitünkben, hogy jó úton járunk különösen azért, mert az első BIO certifikált pezsgőnkkel értük el a kitüntetést. A Gróf Degenfeld borokkal pontosan ezt szeretnénk megmutatni, hogy a fenntartható, ökológiai technológia, bár több munkával és energiával jár, nem jelent megalkuvást minőségben. Hatalmas büszkeség ez az eredmény számunkra!” – tette hozzá Tóth Máté, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok ügyvezető igazgatója. Mint elmondta, a 2024-es évet komoly tervezéssel fogják tölteni, nagy örömükre például a tulajdonos lánya is bekapcsolódik a birtok életébe, így új, fiatalos lendülettel, de azokra a stabil alapokra fognak továbbra is építkezni, amiket a korábbi vezetőség a ’90-es évektől felépített számukra. Szintén kiemelte, hogy a borászat, illetve a kastélyszálló vezetése minden gazdasági szereplővel kooperálva igyekszik a tudomány segítségével azokat a megoldásokat megkeresni, amelyek segítik a tevékenységeiket fenntarthatóbbá tenni, hiszen a tulajdonos Degenfeld család értékrendje is mindig ezt a szemléletet tükrözte.

Gróf Degenfeld: Hagyomány és innováció Tokajban   

A meghívott vendégek egy rövid lejátszott videó megtekintésével a tulajdonos, Degenfeld Mária grófnő kalauzolásában a komoly múltra visszatekintő család, valamint a birtok történelmével és jelenével is megismerkedhettek. Mint elhangzott, a német-magyar származású gróf Degenfeld család már a 19. század közepén fontos szerepet játszott Tokaj-Hegyalja életében. Így ennek megfelelően a család több mint százötven éves hagyományai alapján élesztette újjá hegyaljai szőlőbirtokát 1994-ben. A birtok szőlőültetvényei Mád és Tarcal határán találhatóak, és olyan történelmi dűlőket is magáénak tudhat, mint a Terézia, Zomborka vagy a Borkút. 2009 óta ültetvényei ellenőrzött, organikus művelésben részesülnek. A már organikus jelzéssel ellátott borok pedig a 2017-es évjárattól váltak elérhetővé. A borok készítése során a hagyományok tisztelete és a modern technológia ötvözése vezérli a borászatot. A tulajdonos Degenfeld család, ahogyan a magánéletében, úgy a borkészítésben is mindig úttörő, kísérletező, újdonságokban is gondolkodó család hírében állt. Mindezt a hagyományokat figyelembe véve, de mindig innovatív szemléletből megközelítve.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló

„Fontos kiemelnem, hogy ez a siker, akárcsak a többi elismerés tükrözi az egész csapat munkájának az eredményét és elhivatottságát. A világbajnokságon elért rangos elismerés jól mutatja, hogy gondos munkával, hittel és alázattal lehet olyan tokaji pezsgőt készíteni, ami nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét. A magunk részéről, akárcsak a többi borainkkal is, mindig a tökéletességre törekszünk.” – fogalmazott Sulyok Balázs, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok szőlész-borásza, aki 2018 év elején érkezett a pincészethez, a szőlészeti munkálatokban pedig a tavalyi év elején kapcsolódott be. Az újságírók kérdéseire válaszolva többek között felvázolta a birtok bor és pezsgőkészítésének filozófiáját, kitérve ennek a műfajnak a szépségeire és nehézségeire Magyarországon. Mint hozzátette a Degenfeld család az elsők között volt a borvidéken, aki szorgalmazta, hogy a saját borászatuknál készüljön pezsgő is. Erre pedig Sulyok Balázs szerint a furmint, legalábbis a saját területeiken kiváló fajta a pezsgőkészítésre, hiszen többek között jól megőrzi a savösszetételét, hosszabban is érlelhető, és minden évben hasonló minőséget tud adni.

Elsők között a Tokaji borvidéken

Gróf DegenfeldBalról jobbra: Tóth Máté ügyvezető igazgató, Sulyok Balázs szőlész-borász és Németi Sándor (WineArtCulture)

A fiatal borász-szőlész elmondása szerint a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok a champagne-i technológiát követve 2011-ben készített első alkalommal pezsgőt, ezt követően 2016 volt a következő évjárat, azóta pedig minden évben készül pezsgő. A Gróf Degenfeld 2019 Organic Extra Brut pezsgőjének alapanyaga a három kimagasló minőséget adó területükről, a Terézia, a Galambos és a Borkút dűlőkről származik, 20 éves tőkékről, és az acéltartályban lévő erjesztés és érlelődés után került a palackba. Mint elárulta, a birtok hamarosan pezsgős technológiára fog beruházni, így mindent házon belül tudnak majd megoldani. Igaz eddig is ők töltötték a pezsgőt egészen a koronazáras palackig, viszont a lerázásra és a degorzsálásra nem rendelkeztek technológiával. Ez a tervek szerint rövid időn belül változni fog. Ami a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok pezsgőstílusát illeti, hosszantartó kísérletezés után alakult ki az a kép bennük, hogy ahhoz az irányhoz, amit szeretnének képviselni, legalább 2 év palackérlelés szükséges. Ennek köszönhetően a stílus valahol a könnyed, gyümölcsös pezsgők és a champagne között van félúton. Ez viszont nem jelenti azt, hogy Champagne-t szeretnék utánozni. A számokat illetően Sulyok Balázs elmondta, hogy a 2019-es évjárattól kezdve duplázták a pezsgőtermelésüket, ami jelenleg 10 ezer normál, illetve közel 300 magnum palackot jelent évente.   

Gróf Degenfeld Tokaji borvidék

„A piaci igényekhez alkalmazkodva, dinamikus fejlődésen megyünk keresztül, míg 2018-ban közel 100 ezer palack bort készítettünk, ez a szám jelenleg eléri a 200 ezret. Mindig azon dolgozunk közös erővel a birtokon, hogy egy-egy terméket, az évjáratok sajátosságait figyelembe véve és ehhez igazodva, minél szélesebb fogyasztói közönségnek tudjuk megmutatni. Ez az alapfilozófia a pezsgőre is érvényes.” – tette hozzá Sulyok Balázs.

Muzeális Gróf Degenfeld borok és izgalmas fogások

Az eseményen a vendégek bő ízelítőt kaphattak a birtok pezsgőiből, hiszen a sajtótájékoztatón több évjárat magnum és normál palackos Gróf Degenfeld pezsgőt lehetett kóstolni, mint például a világbajnok 2019-es pezsgőt is. A pincetúra után a kastélyszálló elegáns éttermében az aktuális piacon lévő borkínálat mellett olyan muzeális édes borok is felbontásra kerültek, mint a 2008-as Tokaji Aszúeszencia vagy az 1999-es évjáratú Tokaji Essencia. Hozzájuk pedig a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló éttermének séfje, Latorcai Csaba jóvoltából izgalmasabbnál izgalmasabb fogások lettek párosítva.

Fogas filé, Szent Jakab kagyló, cékla, zöldalma, hozzá Gróf Degenfeld Organikus Furmint Zomborka 2022

Gróf Degenfeld ételek

A furmint zöldalmás, gyümölcsös jegyeihez igazítva lett készítve a fogás. A bor érzékeny krémessége jól kiegészíti a céklapürét, mely kiválóan megy a halhoz és tenger gyümölcseihez. A bor savassága kicsit kiegyensúlyozza a cékla földes jegyeit.

Rozé kacsamell, karfiol, birsalma, hozzá Gróf Degenfeld Organikus Hárslevelű Terézia 2022

Gróf Degenfeld Tarcal

Mint kiderült a hárslevelű tényleg szép párost alkot szárnyas fogásokkal. Csirkével is, de jelen esetben a kacsa édeskésebb íze telitalálat volt. A bor finom vaníliás jegyeihez jól idomul a karfiol, melyet jól kiegészít a birsalma. A krokett pedig nem burgonyából készült, hanem birsalmából, ami édesburgonyával lett kombinálva

Magyar tarka, sárgaborsópüré, római saláta, karotta, hozzá Gróf Degenfeld Tokaji Organikus Szamorodni Selection 2017 és Gróf Degenfeld Tokaji 5 puttonyos aszú 2017

Grof Degenfeld Tarcal Tokaj

A 100% sárgamuskotályból készült, 120 gr maradékcukorral és 6,6 savakkal rendelkező szamorodni selection egy valódi íz- és illatbomba. Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a fajtára lett ez az évjárat igazítva, hiszen 2017 volt az egyetlen olyan évjárat, amikor a sárgamuskotály is tökéletesen leaszúsodott. Erjedés után az alapanyag közepes pörkölésű 5 hektoliteres újhordókba került. A készlet 80%-a már elfogyott. Szép párost alkotott a Nádudvarról származó, vágás után 4-6 hetes érlelést kapott rib-eye steak textúrájával. A tányéron lévő fogás minden eleme jól működött az aszúval is. A saláta kicsit kesernyés íze, az arany mazsola, illetve a sárgaborsópüré kicsit kesernyés háttéríze tökéletes szimbiózist alkotott az 5 puttonyos aszúval, hiszen a bor is elég testes ahhoz, hogy egy ilyen jellegű húsnak jó kísérője legyen. A 140 gr maradékcukorral és 7,5 savakkal rendelkező aszú gerincét a furmint (kétharmad), a többit pedig a sárgamuskotály alkotja, tartályban erjedt, majd 2 évet töltött 5 hektoliteres hordóban.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

Az esemény záróakkordjaként pedig egy plexi asztalra lett felépítve egy minden igényt kielégítő desszert-kreáció, amelyhez több aszút, aszúeszenciát, illetve az 1999-es esszenciát lehetett kóstolni. Csak néhány eleme a színes és izgalmas desszertkombinációnak: mascarpone, mandula, csokoládé, meggy, mangó, Dobogó kéksajt, házi keksz, rengeteg friss gyümölcs, és mint a képen is látszik, hosszan lehetne ezt még sorolni.

A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok további idei kimagasló eredményei

A XV. Országos Bio Borversenyen a borászat Tokaji Organikus Szamorodni 2020 tétele aranyérmet szerzett, illetve a verseny legmagasabb pontszámát érte el és ezzel különdíjas lett. Emellett a Tokaji Organikus Hárslevelű „Terézia” 2022 és a Tokaji Organikus Furmint „Zomborka” 2022 arany, míg a Tokaji Organikus Furmint 2022 ezüstérmet nyert a megmérettetésen. A hetedik alkalommal meghirdetett Országház Bora versenyen pedig a Tokaji Organikus Terézia Hárslevelű 2022 végzett az első helyen. November közepén pedig Salzburgban a Heritage Hotels of Europe Awards-on a Gróf Degenfeld Kastélyszálló Superior az előkelő 3. helyezést ért el a Heritage and Gastronomy kategóriában.

Fotók: Nemes Róbert

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

Első próbálkozás

2021. október 06.
Hírek - programok
Gasztroturizmus
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Új év, új remények

2021. január 03.
Hírek - programok
Recept

Kacsamáj gőzölt brióssal

2018. december 05.

Küldj egy üzenetet!