Hírek - programok
post-authorNémeti Sándor
2023. augusztus 16.

Borok azoknak is, akik még nem szeretik a bort

post

A Speak Easy Wines egy teljesen új borcsalád a hazai piacon, mely vidám, színes és fiatalos megjelenésével elsősorban a Z generációt célozza meg, másodsorban pedig a 30-49 éves korosztályt. Egy biztos: most, amikor minden statisztika azt mutatja, hogy világszerte drasztikusan csökken a borfogyasztás, a fiatalok figyelme pedig egyre inkább más alkoholos italok felé irányul, az edukáció és céltudatos marketing mellett a Z generációt leginkább ilyen könnyű, jól elkészített, populáris borokkal kell rávenni arra, hogy érdeklődjenek a borok iránt.

De mit is jelent a Speak Easy Wines név?

Ahogyan honlapjukon áll, egyben írva, azaz speakeasy, az amerikai szesztilalom alatt, titokban üzemelő bárok, kocsmák elnevezése volt, ahol titokban fogyott a „moonshine” és egyéb a törvény elől rejtve főzött italok sora. Külön írva pedig a könnyedségre és lazaságra szerettek volna utalni a márkanévvel. A Speak Easy Wines borok olyan tételek, amelyek nem feltétlenül helyi szőlőfajtákból készültek, azaz Tokajban „be vannak tiltva”. Természetesen nem ez a megfogalmazott üzenet, hanem ez sokkal inkább egy bennfentes poén az eladási érvek mellé, de ezt is használják majd idővel a kommunikációjukban. A név leginkább a laza és sztorizós bornevekre utal, illetve arra, hogy könnyen fogyasztható, könnyen érthető, élvezetes borok jelennek meg a márkanév alatt.

Kinek szól a Speak Easy Wines márka?

Mint arról már a bekezdésben is írtam, a Speak Easy Wines elsősorban a 18-29, másodsorban pedig a 30-49 éves, fiatal fogyasztóknak szánt borcsalád. Most elsőként 3 tételből áll a borcsalád, de a következő években a tervek szerint folyamatosan fog bővülni. Például lesz Sauvignon Blanc, esetleg egy királyleányka is, középtávon pedig rozé és vörös borokkal is kiegészül a borcsalád. Én most az eddig megjelent három bort kóstoltam meg: Fall in Love Gyöngyözőbor, What’s Next? Muscat Blanc, és Who Cares? Cuvée Blanc.

Speak Easy Wines Fall in Love Gyöngyözőbor

A sárgamuskotály szőlőfajtából készült illatos, könnyű és vibráló gyöngyözőbor mind illatában, mind pedig ízében rendkívül gyümölcsös és zamatos. Leginkább friss szőlő, méz, virágok, édesbe hajló trópusi gyümölcsök, lédús körte jellemzik, háttérben pedig finom fűszerezettség. Savai szép egyensúlyt biztosítanak, a hozzáadott szén-dioxid pedig játékossá és frissítővé teszi kóstolva. Benne van minden, ami nyár, fiatalság és vagányság, jéghidegen csupán le kell tekerni a nyakát és tölteni belőle pár pohárral. De még az sem szentségtörés, ha hozzáadunk pár jégkockát, majd felöntjük szódával. Egy biztos: ezzel a jól iható, félszáraz kategóriájából adódóan csábítóan izgalmas és fiatalos lendületű gyöngyözőborral könnyű szerelembe esni. Első randik, bulik kötelező kelléke, persze, csak mértékkel fogyasztva. De aperitifnek, koktéloknak is kiváló, ha pedig szeretnénk valami fogást társítani hozzá, akkor a gyümölcsös salátákkal biztos nem lövünk mellé. 13000 palack készült belőle, és az árazása is barátságos: 1999 és 2099 Ft között mozog. 

Speak Easy Wines What’s Next? Muscat Blanc

Sárgamuskotály, félszáraz kivitelben, a száraz bor határán. Zamatos, a sárgamuskotály szőlőfajtára jellemző behízelgő aroma- és ízjegyekkel rendelkező kedves bor, a gyöngyözőborhoz képest - bár a fiatalság és a lendületesség itt is tetten érhető picit - mélyebb lélegzetű, és a gyümölcsei is érettebb, kerekebb formát mutatnak. Érett szőlő, finom parfümösség, csupa gyümölcsösség a pohárban, édesbe hajló tónusokkal. Kóstolva kerek savak, szájkitöltő könnyedségre hangolt korty, mely ízében is hozza az illatában tapasztalt jegyeket, lecsengésében pedig fűszerek. Fiatalos, magával ragadó kerti-parti bor, én levendulás grillezett barackkal tudnám a legjobban elképzelni.   

Speak Easy Wines Who Cares? Cuvée Blanc

Gyümölcsös és laza bor, chardonnay, furmint, hárslevelű és sárgamuskotály szőlőfajtákból. De hogy őszinte legyek, ez a bor nem arra való, hogy komolyan belemerüljek a házasítás és a szőlőfajták rejtelmeibe. Nem véletlen kapta azt a nevet, hogy Who Cares?, pontosan erre utalva. A lényeg, hogy a borcsalád többi tagjához hasonlóan ez a félszáraz bor is üde, friss, behízelgő és könnyed, akácmézzel, barackkal, virágokkal, frissen szüretelt szőlőbogyóval díszítve. Önmagában, de friss zöldsalátákhoz is ideális társ.

Borítókép: Speak Easy Wines/Facebook

x

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Hírek - programok
Recept

Nosztalgikus zserbó szelet

2021. február 08.
Hírek - programok
Bor egyéb

Bortrendek és borhibák

2020. július 27.
Hírek - programok
Gasztronómia

Vajban sült lazac

2020. április 24.
Hírek - programok
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!