Bor
post-authorNémeti Sándor
2023. december 04.

Váli Péter: Beérett a munkánk gyümölcse

post

Váli Péter kemény munkával, elkötelezettséggel és kitartással, szinte önerőből, de a családja támogatásával és segítségével érte el, hogy a Badacsonyörsön található VáliBor nevű borászata az egyik legismertebb badacsonyi pincészetek közé tartozzon. Vele beszélgettem most többek között az idei évben elért komoly sikereikről, a Badacsonyi borvidékről, bormarketingről, illetve arról, hogy milyen évet tudhat maga mögött a neves tulajdonos-borász.    

Komoly és nagyon fontos sikereket értetek el az egész év folyamán. Milyen érzés visszagondolni ezekre?

Nagyon jó és természetesen minden sikerünkre nagyon büszkék vagyunk. Hatalmas öröm ez számomra, hiszen ezek a kimagasló eredmények megerősítenek abban a hitemben, hogy jó úton haladok. De rögtön szeretném hozzátenni, hogy minden siker az egész csapatnak a munkáját, hozzáállását és elhivatottságát tükrözi vissza, hiszen egy ilyen csapat nélkül, aki mindenben támogatja az elképzelésemet és a munkámat, ez nem jöhetett volna létre. Jó látni, hogy naponta mindenki hozzáteszi a maga nélkülözhetetlen részét a munkához és minden alkalommal a maximum a cél. Hiszem, hogy semmi sem véletlen, éppen ezért gondolom azt, hogy ezek az eredmények visszatükrözik az elmúlt évek kemény és megalapozott munkáját. Úgy látszik, beérett a munkánk gyümölcse.

Váli Péter Badacsony

Mi kellett ahhoz, hogy ilyen eredményeket érjél el?

Hit, alázat, csapatmunka, és ami a legfontosabb: a család szeretete és támogatása. Szoktam mondani, hogy bármit is csinál az ember, nem lehet egyik pillanatról a másikra nagy sikereket elérni. Zongorázni sem egy-két év alatt tanul meg az ember, így nekem is több időmbe telt, mire alaposan megismertem azokat a kiváló területeket, amelyeken már a kezdettől fogva gazdálkodom. A jóhoz idő, elszántság, komoly munka és rengeteg tanulás szükséges. Az évek leforgása alatt egyre jobban kialakult az a stílus, amit a boraimmal szeretnék képviselni, mára pedig ezeket precízen meg is tudom jeleníteni. Öröm tapasztalni, hogy ezt mind a vevőink, mind pedig a szakma is értékeli. És ez számokban is tetten érhető, hiszen évről évre nőnek az eladásaink.    

És mi a Váli-stílus?

Badacsonyban nem csak a terroirt éreztem, hanem mindig volt a boraiban egy olyan kellemes gyümölcsösség, ami nagyon szép arányban kísérte ezt az egyedülálló terroirt. Nehéz, és nem is kell Tokajjal vagy Somlóval összehasonlítani, de én Badacsonyt és az itt készülő borokat mindig kicsivel jobban szerettem. Persze, ez az én szubjektív véleményem. Ha ez a téma felmerül, szoktam viccelődve említeni, hogy a borok kicsit olyanok, mint a nők: hála az Istennek, mindenkinek más tetszik. Komoly vita lenne abból, ha mindenkinek ugyanaz tetszene. Mindig is úgy tartottam, hogy a badacsonyi bor – egy somlói vagy tokaji borral ellentétben – attól lesz különleges, hogy a terroir nem nyom el mindent, hanem ez gyönyörűen kiegészíti a borokat. Azaz a terroir, a gyümölcsösség és a fajta jellegzetessége szép egyensúlyban jelenik meg.  Már a kezdetektől ezt a stílust szerettem volna a boraimban megfogalmazni és erősíteni. Mindezt úgy, hogy a jól ihatóság, frissesség is fontos szerepet kapjon, közben a borok mélysége is pont annyi legyen, hogy ezt minden fogyasztó szépen tudja érzékelni és megérteni. Olyan borokat szeretek készíteni, amiket egy fárasztó nap után bárki szívesen felbont.

Váli Péter

Hol helyezkedik el szerinted Badacsony a világ bortérképén?

Sajnos tény, hogy jelenleg a magyar bor csak Magyarországon világhíres. Nem vagyunk a megérdemelt helyünkön a világban, s ennek több felelőse is van. Úgy gondolom ennek felelősségét már látják kormányzati szinten is, és véleményem szerint jelenleg jó kezekbe került a bormarketing. Látom az akaratot, és azt, hogy jó irányban fog minden változni. Tudnunk és látnunk kell, hogy kormányzati állami segítség nélkül magyar bor nem fog tudni visszakerülni a világ bortérképére. A célok eléréséhez természetesen kell egy jó borstratégia, amin a jelek szerint komolyan dolgozik az állam, illetve a kollégák is. De azt sem szabad elfelejteni, hogy ehhez olyan borászok is kellenek, akik ezt meg tudják jól valósítani. Egy dolog biztos: nagyon jó munkával, megfelelő borstratégiával és országmarketinggel, és ehhez kapcsolódóan megfelelő régiós- illetve borászmarketinggel, ami kiegészül különböző egyesületekkel és csoportokkal, akik ezt tudják erősíteni, elérhetünk arra a pontra, hogy felkerülhetünk a világ bortérképére, és ott lehetünk az élmezőnyben. Mint például a szomszédban lévő Wachau, mely egy nagyon kis borvidék. Véleményem szerint adottságokban Badacsony legalább olyan jó, ha nem jobb, mint Wachau. Éppen ezért bízom benne, hogy eljön majd az az idő, amikor Badacsony ott lesz a világ legjobb borvidékei között. A globális felmelegedés és a szélsőséges időjárások ezt a lehetőséget erősítik hosszú távon.

Váli Péter Badacsonyi borvidék 

Szőlőtermesztés szempontjából milyen évet zártatok?

Elhúzódó telünk, késői tavaszunk volt, erre jött egy rendkívül csapadékos nyár. Ez, akárcsak a komoly jégesők nagyon veszélyeztették a termést. Szerencsére minket a jégeső nem érintett. Növényvédelmi szempontból nagyon küzdelmes évünk volt, de szerencsére az augusztus közepétől egészen szeptember végéig tartó gyönyörű időjárásnak köszönhetően kiváló alapanyagot sikerült szüretelnünk. Általánoságban elmondható, hogy akinek virágzásban nem volt komoly peronoszpóra problémája, nem kapott jégesőt, illetve a lisztharmatot is megúszta, az kimagasló évjáratot könyvelhetett el magának. Szerencsére mi is ezek közé tartozunk.

És turizmus szempontjából?

Lehetett mindenfélét olvasni ezzel kapcsolatban, és július végéig valóban kevesebb ember fordult meg a Balatonnál. Mi viszont jó évet zárunk ebből a szempontból is, és a nyár is kiváló volt. Ehhez hozzátartozik, hogy mi mindig is a törzsvendégekre építettünk, akik most is megtiszteltek látogatásukkal bennünket. Mind a vendégházunknál, mind pedig a faluban lévő presszó és vinotékánkban.

Váli Péter VáliBor

Azzal kezdtem a beszélgetésünket, hogy komoly sikereket értetek el egész évben, de most jövök rá, hogy ezeket fel sem soroltuk. Hol is kezdjük?

Nem is tudom, hiszen tényleg számtalan elismerésben részesültünk. Mint már az elején is említettem, szeretném kiemelni azon kollégáimat, akik nélkül ez nem jöhetett volna létre: Varga Károly, Karácsony Péter, Varga Tibor, Kovács Péter, Pokk Tamás, Kőműves Kinga, Fülöpné Gyurka Renáta, a vinotékában pedig Kocsor Róbert. Remélem senkit sem hagytam ki. Fehérbor kategóriában az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy az Európa Kulturális Fővárosa fehér bora kategóriát a 2021-es évjáratú kéknyelűnk nyerte, azaz ezeken a rendezvényeken a kéknyelűnk képviseli a pincészetünket. Nagy öröm és egyben komoly kitüntetés számunkra, hiszen sokan indultak ezért a címért, számtalan bor mérettette meg magát ezen a versenyen. Az idei Horvátországban megrendezett olaszrizling világversenyen (GROW du Monde) a 2021-es olaszrizling pedig aranyérmes lett. Szeretném megemlíteni, hogy a Badacsonyi borvidékről az Éliás Birtok olaszrizlingje szintén arannyal tért haza. Talán egyetlen egy borvidék sem hozott két aranyérmet a világversenyről. Ez is jól mutatja, hogy az olaszrizling nem véletlenül lett meghatározó fajtája Badacsonynak.

Váli PéterVáli Péter és felesége, Bogi

Nemrég jött a hír, hogy a Tabula Rasa 2021-es borunkat az idei évben a Top 100 magyar bor közé választották, illetve, hogy a Vince Gálára három borunkat is nevezték, ami hihetetlen eredmény: Badacsonyi Gyöngy 2022, Ágyús-dűlő Kéknyelű 2019, illetve Syrah 2020. Utóbbi a kategóriájában a Vince díjat is elhozta, a többi pedig második helyezést ért el. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki szavazott a borainkra. Sikerként könyveltük el, hogy idén a Debreceni Borozó ismételten a Top 20-ba választotta a VáliBort. Az országos bio borversenyen pedig a legeredményesebb pincészet lettünk, de a Badacsonyi Borversenyen is az egyik legeredményesebb pincészetként számtalan aranyat szereztünk. Szintén hatalmas büszkeség, hogy a világ egyik legismertebb borkritikusa, az amerikai származású James Suckling két borunkat is megkóstolta és magas pontszámban részesítette: 91 pontot kapott a 2021-es kéknyelű, a Tabula Rasa 2021 pedig 92 pontot. Amire a neves szakember 90 pontot ad, arra nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is felkapják a fejüket. Ha lehet úgy fogalmazni, a VáliBor kicsit felkerült a világ bortérképére. A számtalan elismerésnek köszönhetően már most több helyről keresnek külföldről, tehát látható, hogy van hírértéke ezeknek a komoly eredményeknek.

Hobbiként indult számodra a borászat, ma már sokkal több ennél. Mi a siker titka?

Még mindig nem munkaként, hanem szenvedélyként tekintek a borkészítésre. Pedig komoly felelőséggel tartozom több mint 10 dolgozó felé. Talán ez az egyik titkom, amihez szeretet is társul. Ez a hobbim, szenvedélyem és a hivatásom is egyben, de a legfontosabb mindig a család számomra.

(A cikk a VáliBor és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre. Képek: VáliBor)

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!