Magyarország meghatározó éttermei és séfjei
Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. Az egyszerű ételektől kezdve a fine dining-on át, remélem, mindenki megtalálja majd a kedvencét. Amennyiben jövő évben az időm és az energiám is engedni, természetesen szeretnék folytatást. De addig megmutatom, hogy milyen éttermek és séfek szerepelnek az október 29-én induló sorozatomban:
-
Pesti István – Platán Éterem
Pályáját 1986-ban a Grand Hotel Hungáriában kezdte, majd több kitérő után a Cyrano és a Cosmo éttermekben folytatta. A köztudatba a Babel étterem séfjeként került be, ahol a nyitás után 5 évig nagyon egyedi konyhát vezetett és csapatával számos szakmai elismerést kapott. Ezt követően többek között a Baldaszti’s Kitchen konyháját vezette, majd az Apor Vilmos téren a Hegyvidék Bevásárlóközpontban nyíló Tantihoz hívták séfnek, munkássága alatt az étterem meg is kapta a Michelin-csillagot. Most Tatán a Platán éttermet erősíti a szaktudásával. Magyarország legszebben tálaló séfje.
-
Segal Viktor
A magyar vendéglátás központi figurája, Magyarország egyik legismertebb séfje és gasztronómiai tanácsadója. Dolgozott többek között Israelben, Hollandiában, Franciaországban (2 Michelin-csillagos étteremben), és természetesen több magyarországi étteremben is.
-
Arany Kaviár – Kanász László
Kanász László 2009-ben csatlakozott a konyha csapatához, 2011-től már séf-helyettesként dolgozott, 2015-től vette át a konyha irányítását. Az Arany Kaviár éttermet a Michelin Guide 2007 óta ajánlja és a Dining Guide „Magyarország Legjobb 10 Étterme” díjjal tüneti ki 2005 óta minden évben. (Molnár Attilával, az Arany Kaviár társtulajdonosával már készítettem egy interjút, ezt ITT tudjátok elolvasni.)
-
Wolf András
Többek között dolgozott a Rézkakas étteremben, Spanyolországban a La belle epoque étteremben, majd a Matteo étterem konyhafőnöke lett. Öt évet töltött Biró Lajos mellett a Bock bisztróban, 2009 óta pedig a New York kávéház és a Salon étterem executive chef-je. Számos szakmai siker mellett 2013-ban a Gault Millau étteremkalauz az év konyhafőnökének választotta. Tagja a Bocuse d’or Akadémiának. Jelenleg az egyik kereskedelmi csatornán is feltűnik egy főző-show műsorban zsűriként.
-
Márga Bisztró, Csopak - Endrédi Zoltán
Ha Csopak és Balaton, akkor a Szent Donát Birtok étterme a Márga Bisztró, az ország egyik legszebb panorámájával rendelkező étterme. A csodálatos panorámához kitűnő, helyi alapanyagokra építő konyha is társul. Endrédi Zoltán konyhafőnök munkáját pedig Varga Roland kreatív séf segíti.
-
Kistücsök, Balatonszemes – Pohner Ádám, Jahni László
A Balaton és talán Magyarország egyik legismertebb étterme. Jahni László már a kezdetek óta meghatározó arca az étteremnek. Pohner Ádám, a fiatal generáció egyik legtehetségesebb képviselője már a Bocuse d’Oron commis-ként, és versenyzőként is megfordult. Nemrégiben igazolt a Kistücsökhöz. (Csapody Balázzsal, a Kistücsök Étterem tulajdonosával nemrégiben készítettem egy interjút, ezt ITT tudjátok elolvasni)
-
KOLLÁZS, Four Seasons – Győrffy Árpád
Kisebb kitérők után a budai Arany Kaviár étteremben dolgozott, ma pedig a Budapesten található Kollázs Brasserie & Bar konyhafőnöke.
-
Laposa Birtok – Szilvási Mihály
A Laposa Birtokra nem csak a jó borok és a csodálatos balatoni kilátásért érdemes ellátogatni, hanem a finom ételekért is. Szilvási Mihály közel tízévnyi franciaországi munka után tért vissza Magyarországra a Laposa család kedvéért.
-
Kreinbacher Birtok – Toldi József
Pezsgő, jó borok és finom ételek – mindez a Somlón található Kreinbacher Pincénél. Toldi József séf pedig egyre biztosabb kézzel vezeti a Kreinbacher Birtok éttermét. Naná, hogy helye van a sorozatban, ITT például már szerepelt a honlapon egy recepttel.
-
Erhardt Étterem, Sopron - Erhardt Zoltán
Házias ételekkel, nyugalommal és kellemes nyári kerthelyiséggel várja a vendégeit az Erhardt Étterem. Most egy egyszerű elkészíthető étellel meg is mutatják nektek, hogy a sok elismerés, amit az elmúlt időben kaptak, az nem a véletlen műve volt.
-
Villa Medici – Amrein Csaba
Amrein Csaba már 22 éve vezeti az étterem konyháját, nyomon követi a nemzetközi gasztronómiai trendeket és rendszeresen vesz részt hazai és külföldi továbbképzéseken. Célja, hogy mindig egy lépéssel a megjelenő irányzatok és trendek előtt járjon, és hiszi, hogy a magyar gasztronómia megbecsültsége is erősödni fog. Két csodálatos recepttel fog szerepelni a sorozatomban.
-
Macok Bisztró, Eger – Macsinka János
Ha valaki jót szeretne enni Egerben, akkor a Macok Bisztó kötelező úticél. Macsinka János séf jó minőségű alapanyagokból újragondolt hagyományos magyar ételeket főz. A sorozatban egy finom pisztráng recepttel fog megjelenni majd. János 5 évet töltött Olaszországban, majd Németországban, és csak utána került vissza Egerbe.
-
Bock Óbor Étterem, Villány
Aki Villányba látogat, az térjen be a Bock Óbor Étterembe: az étterem rusztikus és enyhén házias stílussal várja a kulináris élvezetek iránti érdeklődőket. Az elismert Gault&Millau étteremkalauz rendszeresen díjazza a konyha teljesítményét. Már ők is szerepeltek régebben az oldalon egy finom desszerttel: ITT
-
Baricska Csárda, Balatonfüred
Balatonfüred híres csárdája, melynek üzemeltetői a kitűnő veszprémi Chianti Étterem irányításával már bizonyítottak a szakmában. Az étterem 2013 év végén teljes jogú tagjává vált a legkiválóbb vidéki éttermeket tömörítő Stílusos Vidéki Éttermiségnek. Olyan préselt csülök érkezik tőlük, amelyről sokat fogtok még beszélni J
-
Bestia – Varga Roland
A hedonista Bestia 2015-ben nyitotta meg kapuit, kínálatát a magas szintű kocsmagasztronómia jellemzi. Mert ilyen is kell Budapesten és persze a sorozatban is. Új séfje a Deák téri Terminálban és a városligeti Robinsonban szakácskodó, de nemrégiben az Első Mádi Borházból távozó Varga Roland.