Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. március 13.

Paella, Spanyolország leghíresebb étele

post

A spanyolok nemzeti étele, a méltán világhírű paella elkészítése régiónként, sőt, akár családonként is változhat. Az eredetileg Valenciából származó étel többek közt készülhet tengeri herkentyűkből, rákokból, halakból, csirkéből, nyúlból, disznóból vagy akár kacsából is. Most viszont egy vegyes paella receptet mutatok meg. 

A paella rövid története

Bár a paella rengeteg változatban készül, a világ egyik legnépszerűbb és leghíresebb ételének vitathatatlan hazája Valencia, mely a Földközi-tenger egyik legnagyobb kikötője, és egyben Spanyolország egyik legfontosabb rizstermelő területe, amióta a mórok több mint 1200 évvel ezelőtt meghonosították a környéken a rizst. Egyébként az „arroz” (rizs spanyolul) az arab nyelvből származik, nem pedig latinból. A paella eredetileg a földművesek étele volt, amely lassú, narancságakból rakott tűzön készült ebédidőben. Ami az alapanyagot illeti ezek mindig azok szerint változtak, ahol éppen készítették. Ha a tengerpart közelében, akkor a tengeri herkentyűk, rákok, halak domináltak leginkább, más részeken pedig csirkét, nyulat, kacsát, csigát használtak. Ami állandó minden változatban az a sáfrány és a rizs használata.

Honnan származik a paella név?

A paella, vagy pontosabban la paella a serpenyőnek a neve, amiben készítik, és nem az ételé. A szó a régi valenciai nyelvből származik, mely valószínűleg a latin „patella” szóból ered, ami serpenyőt jelent. Persze más elméletek is léteznek a név eredetéről. A legromantikusabb elmélet szerint ezt az ételt először egy valenciai férfi készítette a menyasszonyának, így a szó eredete innen származik, azaz a para ella szóból, mely spanyolul annyit jelent: az ő számára. Mint minden mítoszban, ebben is van egy kis igazság, és bár még mindig sok nő készít paellát Spanyolországban, ennek készítése általában a férfiakra van bízva. Más feltételezések szerint a paella szó eredete az arab baqiyah szóból származik, ami „maradékot” jelent.

Vegyes paella

Hozzávalók:

 • 8 db garnélarák
 • 4 db langusztin
 • 10 db feketekagyló
 • 10 db vénuszkagyló
 • 50 g zöldborsó
 • 100 g chorizo kolbász
 • 500 g arborio rizs
 • 1 tk sáfrány
 • 2 tk füstölt pirospaprika
 • 2 db közepes hagyma, apróra vágva
 • 2 db piros kaliforniai paprika, apróra vágva
 • 2 db paradicsom, apróra vágva
 • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
 • 2 csirkecombfilé, darabokra vágva (nyúl, kacsa szintén jó választás)
 • extra szűz olívaolaj
 • 1500 ml csirke alaplé
 • bio citrom szeletelve
 • tengeri só
 • bors

A paella elkészítése

Fedett edényben felforrósítjuk az alaplevet, a füstölt pirospaprikát és a sáfrányt. Egy nagy serpenyőben kevés olívaolajon magas hőmérsékleten elősütjük a langusztinokat és rákokat, majd kivesszük és alufóliába csomagoljuk. Ugyanabban a serpenyőben elkészítjük a darabolt csirke combokat és a kolbászt, majd szintén kivesszük a serpenyőből. Egy kis olívaolajat öntünk a serpenyőbe és közepes lángon megpirítjuk a hagymát, a paprikát, pár perc után hozzáadjuk a paradicsomot és a fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd tegyük hozzá a rizst, illetve a csirke darabokat, a zöldborsót és a kolbászt. Felöntjük a csirke alaplével, a rizst pedig egyenletesen elosztjuk a serpenyőben. Közepes hőmérsékleten 10-15 percig rotyogtatjuk, majd elrendezzük benne a kagylókat. A nyitott kagylókat nem szabad hozzáadni, illetve, ha elkészült az étel a zárt kagylókat dobjuk ki. Alacsony hőmérsékleten 15-20 perc alatt készre főzzük, amíg a folyadék elpárolog. Az utolsó 10 percben adjuk hozzá a garnélarákokat és a langusztinokat, úgy, hogy kicsit belenyomkodjuk a rizsbe. Ha elkészült, a tűzről levéve fóliával letakarva nagyjából 5 percig pihentessük, hogy az ízek összeérjenek. Opcionálisan citromszeletekkel díszítjük.

Borajánlat:

Trifecta Szerelmi Furmint 2017

Trifecta furmint

A paella elkészítéséhez számtalan alapanyagot lehet használni, így ezeknek változatossága egyben azt is jelenti, hogy borpárosításban is rengeteg lehetőség adódik. Nagyon leegyszerűsítve: a tenger gyümölcsei vagy a vegyes paellahoz a gazdagabb és komplexebb fehér borok társulnak a legjobban, de ha csirke helyett kacsát vagy nyulat használunk például egy rozé vagy könnyedebb vörösbor is tökéletesen passzol. Persze, ezt az ételt a legjobb Spanyolországban élvezni természetesen egy pohár spanyol bor társaságában. De egy finom magyar bor, mint például a Tállyán gazdálkodó Trifecta 2017-es évjáratú izgalmas, tartalmas és szép egyensúlyban lévő furmintja, amelynek alapanyaga Tokaj egyik leghíresebb termőterületéről, a Szerelmi-dűlőből származik is kiváló választás.

A Tokaj és Tarcal között fekvő történelmi Mézesmál szőlőhegy egyik legértékesebb szőlője a Szerelmi, amely elnevezésének eredete a szerémségi születésű Szerémy György nagyváradi kanonokkal, történetíróval és humanista tudóssal áll összefüggésben. Nevét, akkor még Szerémy-szőlőként egyébként először az 1550-ben, majd másodízben az 1561-ben készült váruradalmi összeírásokban találjuk, mint fontos tokaji uradalmi szőlőterületet. A Trifecta pincészet a Szerelmi-dőlőben 2 hektár termőterülettel rendelkezik, ennek 90%-a furmint, a többi része pedig hárslevelű. A területet pedig lóval szántják és semmilyen felszívódó növényvédő szert nem használnak. Erről az első osztályú besorolású területről a borászat aszút és száraz furmintot is készít egyaránt.

Recept, borfotó: Németi Sándor

Borítókép: unspash

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Bio vörösbor a Mátrából

2021. május 31.
Gasztronómia
Recept

Borral készült halleves

2020. december 23.
Bor teszt-értékelés

Bemutatkozott az Igazán

2018. június 19.
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!