Créme brulée, a franciák kedvence

A créme brulée, mely „égetett krémet” jelent egy francia eredetű, klasszikus desszert, melyet krémes állaga és karamellizált cukorral borított teteje tesz különlegessé. A desszert népszerűsége a 1980-as években nőtt meg, különösen fine dining éttermekben, de elkészítése otthon is egyszerű.
Créme brulée recept
Hozzávalók:
- 500 ml tejszín (30 % zsírtartalmú)
- 5 tojássárgája
- 100 g kristálycukor (a krémbe)
- 1 vaníliarúd (vagy 1 teáskanál vanília kivonat)
- kb. 50 g barna cukor (a karamellizáláshoz)
A créme brulée elkészítésének módja:
Öntsük a tejszínt egy edénybe, a vaníliarudat hosszában vágjuk ketté, kaparjuk ki a belsejét, és mind a magokat, mind a rudat tegyük a tejszínbe. Lassú tűzön melegítsük a tejszínt forráspontig, de ne hagyjuk felforrni. Amikor kész, vegyük le a tűzről, és hagyjuk picit hűlni.
Egy tálban egy kézi habverő segítségével keverjük össze a tojássárgákat és a cukrot, majd a meleg tejszínt folyamatos keverés mellett lassan öntsük hozzá. Szűrjük át a keveréket egy finom szűrőn, hogy a vaníliarúd darabjait és az esetleges csomókat eltávolítsuk, majd öntsük hőálló kerámiaformákba.
Helyezzük a formákat egy tepsibe, és töltsük fel a tepsit forró vízzel úgy, hogy a formák feléig érjen. 150 fokos előremelegített sütőben süssük kb. 30-40 percig, vagy amíg a krém közepe enyhén remegős marad. Miután a krém megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk szobahőmérsékleten hűlni, majd tegyük a hűtőbe legalább 4 órára, vagy akár egy éjszakára is, hogy teljesen megdermedjen.
Tálalás előtt szórjunk egy vékony réteg barna cukrot a krém tetejére, majd kézi karamellizáló pisztollyal (vagy grillsütő alatt) olvasszuk és karamellizáljuk a cukrot aranybarnára. A créme brulée akkor lesz tökéletes, ha a karamellizált réteget kanállal megütve roppanósra tudjuk törni. Ízlés szerint díszíthetjük friss gyümölcsökkel, például málnával, áfonyával vagy eperrel.
Recept: Németi Sándor
Borítókép: unsplash