Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2025. január 31.

Tejszínes gomba tésztával

post

A tejszínes gombás tésztában az a legjobb, hogy nagyon gyorsan elkészül és alig kell pár alapanyag hozzá. Én szezonjában szoktam a piacon erdei gombákat venni, felvágom nagyobb darabokra és beteszem a fagyasztóba, így ilyen esetekben csak kiveszem és percek alatt kész is az ízletes ebéd. Nem feltétlenül kell hozzá erdei gomba, az üzletekben egész évben kapható más gombafajtákból is elkészíthető. Ebben az esetben szárított vargányát is használok, hiszen sokkal intenzívebb lesz az étel íze.

Tejszínes gomba recept

Hozzávalók:

  • 400 g tészta (penne vagy fusilli)
  • 450 g vegyes erdei gomba (vargánya, rókagomba, tinóru stb.)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 ml főzőtejszín
  • 100 g reszelt sajt (pl. parmezán)
  • 1 ek vaj
  • 1 tk friss vagy szárított kakukkfű
  • só, bors ízlés szerint
  • friss petrezselyem a tálaláshoz

A tejszínes gombás tészta elkészítése:

Ha friss erdei gombát használunk, tisztítsuk meg és szeleteljük fel. Én szezonjában veszem és lefagyasztom, így ez a fogás is fagyasztott gombából készült. Forraljunk fel vizet, ha már forr adjuk hozzá a sót, majd főzzük al dente módra a tésztát a csomagoláson lévő utasítás szerint. Szűrjük le, és tegyünk félre egy kis főzővizet.

Egy nagy serpenyőben hevítsük fel a vajat, dinszteljük meg a finomra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a gombát, és közepes lángon készítsük el a gombát. Szükség esetén egy kis főzővizet adjunk hozzá. Ha kész, adjuk hozzá a tejszínt, szórjuk meg ízlés szerint kakukkfűvel, sóval és borssal. Keverjük bele a reszelt sajtot, és hagyjuk pár percig, hogy a szósz besűrűsödjön. Ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá egy kevés tésztafőző vizet.

Keverjük össze a leszűrt tésztát a gombával, és alaposan forgassuk össze, tálalásnál pedig szórjuk meg friss vagy szárított petrezselyemmel. Tálaljuk azonnal, egy finom pohár száraz fehérbor kíséretében, például a Kamocsay Ákos Ihlet Cuvée bora tökéletes választás.

Borajánlat:

Kamocsay Ákos Ihlet Cuvée 2023

Kamocsay Ákos bor Ihlet Cuvée

A hazai borélet legendás alakjának ikonikus házasítása azon filozófia mentén készül immáron 2015 óta, hogy az adott évjáratban megtermelt borokból mi az a stílus, ami Kamocsay Ákost megihleti arra, hogy egy ilyen borászatra jellemző házasítást készítsen. Soha nem egy előző évjárat borát másolja, hiszen ez nem is lenne lehetséges. A bor első évjárata már rögtön olyan jól sikerült, hogy mind a szakma, mind pedig a fogyasztók körében komoly sikereket könyvelhetett el. Csak néhányat említve: „Super 12” Magyar Bor Nagydíj 2018 a 12 legjobb magyar fehérbor; VinAgora nemzetközi borverseny 2017 és 2018, aranyérem, illetve ezüstérem; MTA bora 2017, legjobb fehérbor; Országos borverseny 2018, aranyérem.

Viszonylag intenzív és finoman telt illat, fehér- és sárga húsú gyümölcsökkel, érett, sós citrusokkal, díszítésként déli gyümölcsökkel. Kóstolva is szépen hozza az illatában tapasztaltakat, a korty elegáns, finoman krémes és puha, lecsengése hosszú és tartalmas. Kiváló választás ehhez a tejszínes gombás fogáshoz, akárcsak ázsiai ételekhez is.

Recept, fotók, borajánlat: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Gasztronómia

Kávékrémes házi torta

2024. november 15.
Borturizmus
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Recept
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!