Bor
post-authorNémeti Sándor
2024. február 12.

Egy zseniális tokaji aszú

post

A Tállyán található fiatal, 2016-ban alakult Trifecta pincészet a komoly minőségorientált borkészítési filozófiájának köszönhetően az elmúlt években megkerülhetetlen tényezővé vált Tokaj-Hegyalján. Jól tükrözi ezt, hogy tavaly a Közép-Kelet-Európa legnagyobb presztízsű nemzetközi borversenyén a négy Grand Gold díjas bor közül a legmagasabb pontszámot a Trifecta egyik aszúja kapta meg.

Trifecta, Tokaj-Hegyalja megkerülhetetlen szereplője

Az UNESCO Világörökség részét képező Tokaj-Hegyalján lévő Tállya településen található Trifecta pincészetnél a látogatók nemcsak megkóstolhatják és megvásárolhatják a kiváló minőségű boraikat, hanem meg is pihenhetnek a minden igényt kielégítő szállásukon is a birokon. A pincészet tulajdonosa, az arisztokrata gyökerekkel rendelkező Nyárády Pablo nem titkolt célja, hogy világszínvonalú prémium minőségű borokat készítsen Tokajban. Viszont felismerve, hogy a vendégek mindig a komplex élményeket keresik, ugyanolyan energiával és céltudatosággal a többi dolgot is fejleszti, hiszen számára mindenből csak a legjobb az elfogadható. Így lett a birtokon hotel, kültéri medence, belső térben szauna és jakuzzi, bortrezor, kóstolóterem, de ha már itt tartunk, akkor a reggeli prémium minőségű alapanyagait is érdemes megemlíteni. A pincészet filozófiája pedig a tulajdonos üzleti filozófiáján alapul, azaz, ha az ügyfél nyer, a cég is nyer vele, ezzel pedig mindkét fél nyer.

Trifecta Lapis 6 puttonyos Aszú 2019

A Bodrogkeresztúron található Lapis-dűlőben, pontosabban ennek a felső egyharmadán van területe a Trifecta Pincészetnek, mely mind első vagy másod osztályú. A dűlő nem csak az aszúszemeket adta, hanem innen származik az alapbor is. A kimagasló terület egyik különlegessége, hogy minden évben lehet innen szedni aszúnak való alapanyagot. A Lapis-dűlő története egyébként a 16. század közepéig vezethető vissza az írott dokumentumokban. Neve a latin lapis kő jelentésű főnévből származik, ami a szőlőterület köves talajára utal. Birtokosai voltak többek között a Thököly és a Rákóczi főúri családok, valamint a jezsuiták is. Maga az aszú tökéletesen visszaadja a terület és évjárat sajátosságait, mindezt abban a magas minőségben, ahogyan a Tállyán gazdálkodó pincészettől már évek óta megszoktuk. A kézzel szüretelt alapanyag közel másfél évig pihent egy 225 literes új, médium pörkölésű Miklóssy hordóban, amit az erdőbényei Miklóssy András készített. Mi tagadás: a végeredmény zseniális lett. Nagy test, komoly beltartalom, olajos textúra, gazdag ízek és illatok jellemzik, amihez társulnak a hordófűszerek is. Bár érezhetően még nagyon fiatal, már most is kiváló. De ha tehetjük, legalább egy fél évig pihentessük. Természetesen nem a szekrény tetején, hanem pincében vagy borhűtőben. 

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Recept

Champagne és szalonna

2018. augusztus 11.
Bor teszt-értékelés
Bor

Egy zseniális tokaji aszú

2024. február 12.
Hírek - programok

Bor, mámor… Bénye

2022. július 29.
Hírek - programok
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Gasztronómia

Gombaleves gazdagon

2020. december 04.

Küldj egy üzenetet!