Vaníliakrém pisztáciával és fehércsoki morzsával
Ez a vaníliakrém pisztáciával és fehércsoki morzsával nemcsak mutatós, hanem rendkívül finom is, és az a legjobb benne, hogy nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Ünnepi alkalmakra, hétvégére, vagy csak ha simán megkívánunk egy izgalmas desszertet, tökéletes választás. A WineArtCulture vendégséfje, Dualszky-Kovács Péter ismét egy nagyszerű recepttel rukkolt elő az oldalon.
Vaníliakrém bogyósgyümölcsökkel, pisztáciával és fehércsoki morzsával
Hozzávalók és elkészítési mód:
Vaníliakrém:
- 1 vaníliarúd
- 5 dl tej
- 3 ek cukor
- 1 ek kukoricaliszt
- 2 db tojás
Vágjuk fel hosszában a vaníliarudat és kaparjuk ki a magokat. A tejet, a cukrot, a kukoricalisztet és a tojásokat a vaníliarúddal és a vaníliamagokkal habverővel összekeverjük és közepes lángon, állandóan kevergetve felforraljuk. Amint a keverék besűrűsödik és krémes lesz, azonnal levesszük a tűzről és kb. 2 percig keverjük tovább. Öntsük a krémet egy szitán keresztül egy tálba, majd levegőmentesen lefóliázzuk és 2 órára hűtőbe tesszük.
Fehércsokimorzsa:
- 150 g fehércsoki
A csokoládét 170 fokon 6 percig sütőben aranybarnára sütjük. Az karamellizált aranybarna, sült fehércsokit hűtőbe tesszük, majd, ha kihűlt apróra tördeljük.
A desszert összeállítása:
- málna, ribizli, áfonya – ízlés szerint
- konyak
- porcukor
A málnát, ribizlit, áfonyát konyakkal és porcukorral ízesítjük. A krémet a tányérba nyomjuk majd teszünk rá fehércsokimorzsát, ráhelyezzük a bogyósgyümölcsöket és darált pisztáciával megszórjuk, díszítésként pedig pár menta levelet.
Italajánlat:
HillCocktail Bodza
forrás: Hilltop
A Neszmélyi borvidéken gazdálkodó, és egyben a borvidék legismertebb borászata, az innovatív megoldásairól, valamint a friss és üde borairól híres Hilltop Borbirtok táján mindig történik valami újdonság. Idén például tavasz környékén két új termékkel debütált a piacon: a bodza és a málna ízesítésű HillCocktail itallal. Az alapfilozófia nagyon pedig nagyon egyszerű: a mai trendeknek megfelelően egy frissítő, alacsony alkoholtartalmú italt álmodtak meg. Nem mellesleg mindezt természetes alapanyag felhasználásával, ahol a gyümölcsösség és a jól ihatóság szintén fontos pillére a buborékos italoknak. Az izgalmas, Dualszky-Kovács Péter által megalkotott vaníliakrémes desszerthez most a HillCocktail Bodza italt ajánlom. Önmagában is könnyed és szuper ital, de a desszerthez társítva is megállja a helyét, hiszen a vaníliakrém, a bogyós gyümölcsök, pisztácia és fehércsokis morzsa még jobban kiemeli az ízeket. Dobjatok bele néhány jégkockát, díszítésként akárcsak a desszert tetejére pedig friss mentát.
Italajánlat: Németi Sándor
Recept és borítókép: Dualszky-Kovács Péter