Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2018. július 28.

Együnk tücsköt, igyunk champagne-t, mentsük meg a bolygót

post

Bár a Távol-Keleten nagy népszerűségnek örvend, európai szemmel talán még kicsit őrült és bizarr ötletnek számít a rovarfogyasztás. Mindenesetre a gasztronómiai trendeket és a szakértők jóslatait figyelembe véve azt lehet mondani, hogy lassan majd ezek a sztereotípiák is változnak a jövőben. Ami azt illeti, a világban közel 2000 rovarfajt tartanak ehetőnek, így a séfeknek is lesz bőven miből válogatniuk az étlapra. Kicsit megelőzve a magyar trendeket, jöjjön most egy recept Niko Tahtitól, akinek ételeivel már többször találkozhattatok az oldalon. Például ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT. A desszerthez most egy Taittinger pezsgőt ajánlok, de még mielőtt érkezne a recept és a champagne, szeretnék egy rövid áttekintést írni a Taittinger múltjáról és jelenéről.

A Taittinger ház, múlt és jelen

A Champagne Taittinger története Jacques Fourneaux-val kezdődött, aki 1734-ben kezdett el kereskedni champagne-i vörös és fehérborokkal Reimsben, majd később felvette kínálatába a habzóborokat is. Így ezzel ő lett a harmadik kereskedő, aki meglátta a pezsgőben rejlő lehetőséget. 1820-ban társult Antoine Forest-tel és a továbbiakban Forest-Forneaux néven működtették vállalkozásukat. A cég hamar kinőtte magát, ekkor tették át székhelyüket a Tambour utcába, a Champagne grófok régi rezidenciájába.

Pierre-Charles Taittingert az I. világháború sodorta Champagne vidékére, pontosabban Pierry településére. Az itt található nagy múltú Chateau de la Marquetterie-ben állomásozó Joseph Joffre marsall csapataihoz csatlakozott összekötő tisztként. A fiatalembert azonnal lenyűgözte a kastély és az azt teljesen körülölelő szőlőültetvény. A legenda szerint annyira a hatása alá került, hogy esküt tett magának, egyszer megszerzi családjának a birtokot. Erre egészen 1932-ig kellett várnia, amikor is sógorával, Paul Evéque-vel társulva, felvásárolták a Forest-Forneaux Házat, annak székhelyét Reims-ben, illetve a hőn áhított Chateau de la Marquetterie-t.

Pierre négy gyermeke közül François (1921-1960) volt az, aki a családi vállalkozást megszilárdította. François Taittinger tette rá a palackok címkéjére családja nevét, amit meg is tartottak, hiszen mind a Forest, mind a Forneaux család örökös nélkül maradt.

Ő választotta versenytársait megelőzve, a pezsgőháza meghatározó szőlőfajtájává a chardonnay-t is. Az első, kizárólag ebből a szőlőből készült, 1952-es évjáratú Comtes de Champagne Blanc de Blancs 1957-ben került a nagyközönség elé és hatalmas sikert aratott. A családi vállalkozáshoz 1946-ban testvére, Jean (1923-2012) is csatlakozott, aki nagy szerepet vállalt a Ház által birtokolt területek növelésében. Jean később Reims polgármestere is lett, 1972-ben pedig igazságügyi miniszternek nevezték ki.

François kisebbik öccse Claude (1927-) 1949-től vett részt a cég mindennapjaiban. Ekkor a Champagne Taittinger már készen állt a komolyabb külföldi megjelenésre is, ennek az útját egyengette Claude, kezdve az Amerika Egyesült Államokkal, ahol 1951-től állnak kapcsolatban Rudy Kopf cégével, a Kobrand Corporationnal. François halála után, Claude vette át a Pezsgőház irányítását és egészen a Taittinger Group eladásáig vezette azt. 2005 júliusában ugyanis a Taittinger család és a cég részvényesei megállapodtak az amerikai Starwood Capital Group-pal a teljes cégcsoport eladásáról, beleértve a Champagne Taittinger-t is.

Claude unokaöccsének Pierre-Emmanuel-nak (1953-), aki a mai napig a Champagne Taittinger elnöke, 2006-ban sikerült visszavásárolni a Pezsgőházat és vele együtt a hozzátartozó birtokokat és épületeket is. Ebből a legnagyobb múlttal a jelenlegi központjuk dicsekedhet, ami a Saint Nicaise bazilika és apátság helyére épült. Szintén nagy múlttal rendelkezik a Chateau de la Marquetterie is, amely 1734-ben épült gondozásával pedig azt a Dom Oudart-t bízták meg, aki Dom Pérignon-nal dolgozott együtt a pezsgő tökéletesítésén. A birtok 1760-ban került Jacques Cazotte tulajdonába és köszönhetően a neves írónak, a kor kulturális központja lett, olyan illusztris vendégekkel, mint Voltaire. A Ház egyik champagne-ja a Folies de la Marquetterie cuveé nekik állít emléket, hiszen a környék lakói csak úgy hívták a kastélyban élőket és látogatókat, hogy őrültek (folies).

A Taittinger Ház harmadik működési helyszíne Reimsben található, ami régen a Champagne-i grófok rezidenciája volt, később pedig a Forest-Forneaux vállalkozás birtokába került. Az I. világháború alatt majdnem megsemmisült épületet a Taittinger család restauráltatta és napjainkban főként kulturális események, koncertek, valamint kiállítások helyszínéül szolgál.

A Taittinger Ház jelenleg 288 hektárnyi saját birtokon folytat szőlőgazdálkodást, ez 34 különböző területet jelent és az igényelt évi szőlőmennyiség közel 50%-át tudja biztosítani. A fennmaradó részt olyan birtokokról származó szőlő és bor felvásárlásával pótolják, ahol a Taittinger Házhoz hasonló gazdálkodást folytatnak. Saját területein 37% chardonnay, 48% pinot noir és 15% pinot meunier-rel rendelkezik. Termékeivel mintegy 150 országban van jelen, és 2015-ben 69 hektárnyi birtokot vásárolt Angliában, Kent grófságban. Előreláthatóan 2023-ban lehet majd először angliai Taittinger pezsgőt inni. A magyarországi piacon a Taittinger Ház hivatalosan 2007 óta van jelen. Ez idő alatt folyamatos növekvő kereslet mutatkozik a márka irányában, évente mintegy 15%-kal nő az értékesített palackok száma. Ezzel az eredménnyel a 100 legtöbb Taittinger-t értékesítő ország csoportjába tartozik Magyarország. A Taittinger champagne-okat itthon a Bor és Más Kft. forgalmazza.

Karamellizált tücsök krémdesszert

Hozzávalók és elkészítési mód

Tészta:

 • 125 g vaj

 • 100 g cukor

 • 1,5 dl liszt

 • 10 g szárított tücsök

 • 2 kanál sütőpor

 • 1 dl  tej

 • 2 tojás sárgája

Keverjük össze a vajat és a cukrot, majd külön a többi száraz összetevőt a tücskökkel együtt. A két tojás sárgáját adjuk hozzá a vajas-cukros masszához, majd tegyük hozzá a tej és a száraz összetevőknek a felét. Ha rendesen összemixeltük, jöhet a maradék tej és száraz összetevő is. Sütőpapírt helyezünk egy tepsibe, beletesszük a masszát (kb. 1 cm vastagságra), és 180° C-on nagyjából 20 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz.

Cukrászkrém:

 • 250 ml tej

 • 60 g tojássárga

 • 60 g cukor

 • 10 g kukoricakeményítő

 • 10 g vaj

Összekeverjük a tejet, cukrot, tojássárgáját és a kukoricakeményítőt, főzzük alacsony lángon, amíg be nem sűrűsödik, majd hozzátesszük a vajat és összekeverjük habverővel. Hagyjuk kihűlni.

Sabayon (borhab):

 • 50 g cukor

 • 50 g fehérbor

 • 50 g tojássárga

 • 1/3  zselatin lap

 • 70 g mascarpone

 • 70 g tejszín 31%

Áztassuk hideg vízben a zselatinlapokat. Egy serpenyőben keverjük össze a cukrot, fehérbort és a tojássárgáját, majd főzzük alacsony lángon, míg habos nem lesz. Adjuk hozzá a zselatinlapokat és keverjük össze jól. A végén hűtsük le a hűtőben. Verjük fel a tejszínt és keverjük hozzá óvatosan a mascarponet.

Karamellizált tücsök :

 • 20 g tücsök

 • 20 g cukor

 • 5 g vaj

Karamellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat és jól összekeverjük. Belehelyezzük a tücsköket, óvatos mozdulatokkal kicsit megforgatjuk a karamellizált cukorban, a végén pedig egy sütőpapírra tesszük és lehűtjük.

Tálalás:

 • 150 g lekvár (ízlés szerint használható málna, eper vagy áfonya)

Egy pohár segítségével a tésztából szép kerek formákat vágunk. A kivágott formára ízlés szerint lekvárt teszünk, erre rájön a cukrászkrém, befejezésként újból egy adag kivágott forma. Ezt a műveletet háromszor ismételjük, a tetejére pedig rákerül a lekvár és a borhab, majd megszórjuk a karamellizált tücskökkel, díszítésként ismét borhab és ehető virágok.

Borajánlat

Champagne Taittinger Nocturne Sec

40% chardonnay, valamint 60% pinot noir és pinot meunier házasításából született meg a Nocturne Taittinger. A különböző évjáratú, nagyjából harminc parcelláról származó alapbort tartalmazó champagne-t legalább négy évig érlelik. Vagány címke, a 17,5 g/l cukornád pedig rendkívülien jól áll neki. Kiegyensúlyozott zamatos pezsgő, kellemesen krémes textúrával, érett fehér húsú gyümölcsökkel, és diszkréten édes lecsengéssel. (a champagne-t a Bor és Más Kft forgalmazza)

Recept, borítókép: Niko Tahti

Borajánlat, borfotó: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Utazás
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Bor egyéb

Bortrendek és borhibák

2020. július 27.

Küldj egy üzenetet!