Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2025. március 31.

Vaddisznó recept zöldségekkel

post

Különleges, finom és rendkívül egészséges. Magas fehérjetartalma, alacsony zsír- és kalóriatartalma, valamint gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a vaddisznóhús fogyasztás előnyös lehet az egészséges étrend részeként. Ha egy igazi ünnepi fogást szeretnétek, akkor ez a könnyen elkészíthető sült zöldséges vaddisznó fogás remek választás.

Miért jó vaddisznóhúst fogyasztani?

A vaddisznóhús fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, különösen a hagyományos sertéshúshoz képest. Húsa soványabb, mint a háziasított sertésé, mivel természetes étrenden él és sokat mozog. Ezért kevesebb telített zsírt és kalóriát tartalmaz, ami előnyös lehet azok számára, akik egészséges táplálkozásra törekednek. Nem mellesleg kiváló fehérjeforrás, ami elengedhetetlen az izmok építéséhez, a sejtek regenerációjához és az immunrendszer megfelelő működéséhez. A vaddisznó vadon él, természetes táplálékot fogyaszt, például gyökereket, gombákat, makkokat, így húsa mentes az antibiotikumoktól, különböző gyógyszerektől és nem utolsó sorban az iparilag gyártott tápszerektől, esetleges hormonkészítményektől. Ha megtehetjük, fogyasszunk minél többször vadhúst, hiszen felhasználás szempontjából is egyszerű vele dolgozni.

Vaddisznó sült zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 500 g vaddisznó karaj
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 3 db lila sonkahagyma
  • parázsburgonya
  • 50 g szeletelt sonka
  • 1 ek szarvasgombás lilahagyma krém
  • virágméz
  • olívabogyó
  • 4 gerezd fokhagyma
  • pak choi
  • mangalicazsír
  • 50 g füstölt házi húsos szalonna
  • fél deci száraz testes vörösbor (célszerű azt használni, amit később a fogás mellé iszunk)
  • 3 db babérlevél
  • 1 szál friss kakukkfű
  • 5 db borókabogyó
  • só, frissen őrölt fekete bors

Elkészítési mód:

A húst megtisztítjuk a hártyától, sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük a friss kakukkfűvel, majd mindegyik oldalát megkérgesítjük három percig mangalicazsíron. Áthelyezzük a tepsibe, ráöntjük a mangalicazsírt, amiben sült, tetejét megkenjük egy kevés virágmézzel és a szarvasgombás lilahagyma krémmel, majd betekerjük a sonka szeletekkel. A vaddisznó karaj köré tesszük a félbevágott krumplikat, az apróra kockázott húsos szalonnát, a megtisztított petrezselyemgyökeret, sárgarépát, hagymát, ízlés szerint olívabogyót, a zúzott fokhagymát, a borókabogyót és babérlevelet. Hozzáadjuk a fél deci száraz testes vörösbort, majd a 170 fokos előmelegített sütőben készre sütjük. Ennek ideje változhat a vaddisznó korától függően, így célszerű sütés közben időnként ellenőrizni a hús állagát.

Ha kész, tálalás előtt pár percig pihentetjük a húst. Közben kivesszük a krumplit, petrezselyemgyökereket és sárgarépát, és egy forró grillserpenyőben a pak choi-jal együtt grillezzük. Tálaláskor a húst meglocsoljuk a tepsis szósszal.

Borajánlat:

Egersoul Cabernet Sauvignon 2021

Egersoul pincészet cabernet sauvignon

Az Egersoul borászat 2021-es évjáratú cabernet sauvignon borának az alapanyaga a fennsíkon, 240-260 m tengerszint feletti magasságban található Kántor-tag dűlőről származik, melyet 2000-ben telepítettek szőlővel. A pincészet itt nyolc fajta szőlőt termeszt: olaszrizling, kékfrankos, kadarka, pinot noir, merlot, syrah, cabernet franc, valamint cabernet sauvignon. Az északkeleti Egerszóláton található terület hűvösebb klímával rendelkezik, aminek köszönhetően az itt termelt szőlő általában magasabb savakkal érik be. A szőlőt kézzel szüretelték, majd a gondos szelekció után nyílt kádakban kézi csömöszöléssel 23 napig erjesztették, palackozás előtt pedig fahordóban érlelődött. Közepes intenzitású illatát, mely pár perc levegőztetést meghálál, szilva, szilvahéj, érett fekete cseresznye, kakaó, étcsokoládé, meggyes pite jellemzi, amihez karácsonyi fűszerek is társulnak. Kóstolva jó intenzitású és szerkezetű bor, ízében visszaköszönnek az illatában tapasztalható jegyek, amihez hecsedli és meggyes pite is társul, a tanninok bár érezhetőek, mégis érettek. Lédús, kellemes bor.

Recept, borajánlat és fotók: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Utazás
Gasztronómia

Szarvas bikavérrel

2024. november 30.
Gasztronómia
Bor interjú
Bor teszt-értékelés

Így is lehet csinálni…

2020. augusztus 17.

Küldj egy üzenetet!