Bor
post-authorNémeti Sándor
2025. január 28.

EGERSOUL – Az Egri borvidék új pincészete

post

Több évnyi előkészület után megnyitotta kapuit az Egri borvidék legújabb borászata, az EGERSOUL. Ennek apropóján Dobos Attilával, a vállalkozás tulajdonosával beszélgettem tervekről, sikerekről és az Egri borvidék hazai, illetve nemzetközi megítéléséről.

Hogyan jött az ötlet, hogy az Egri borvidéken, s ezen belül Egerszóláton EGERSOUL néven létrehozd a saját borászatodat?

Műszaki szakemberként teljen más területről csöppentem be a borok világába. Egyik ismerősöm hívta fel rá a figyelmemet 2007 őszén, hogy a most épült borászatunk környékén egy 800 négyszögöl zengő terület volt eladó. Amikor felértem ide, teljesen rabul ejtett az innen elém táruló festői panoráma. Hogy őszinte legyek, amikor szétnéztem és ezt a gyönyörű tájat láttam, rögtön eldöntöttem: nekem ez a hely kell! Nem is a szőlő játszott szerepet a döntésemben, hanem a nyugalom, béke és a természet harmóniája, amit itt átéltem.

Egersoul pincészet Egri borvidék

A területeket majd apránként megvettük, s ezt a területet, mely nagy része egy fennsíkon 230-262 m-es tengerszint feletti magaságban található pedig Nagy-Határ dűlőnek minősítettük. Lecserélve a fajtát ez lett a fehér ültetvényünk, hiszen mezoklimatikus adottságai inkább hűvösnek mondhatók, mely kifejezetten a fehér szőlőfajtáknak kedvez. Az időjárásnak köszönhetően magasabb savtartalommal rendelkeznek az innen leszüretelt szőlők, és az átlagosnál később is fakadhatnak. Jelenleg a közel 9 hektáros Nagy-Határ dűlőnkben 6 fajtával dolgozunk: hárslevelűvel, zengővel, furminttal, chardonnay-val, sauvignon blanc-nal, illetve Egerszólát ikonikus fajtájával, az olaszrizlinggel.

S egyből azt gondoltad, hogy akkor ezen a gyönyörű helyen építed fel a borászatodat, vagy akkor ez még nem volt tervben?

Dehogynem! Rögtön tudtam, hogy ennél szebb helyről nem is álmodhatok. Igaz, nem gondoltam, hogy ekkora lesz, hiszen az eredeti terv egy kisebb borászatnak a létrahozása volt, de nagyon örülök, hogy végül így alakult. Mára a borászat 150-200 ezer palack bor készítésére alkalmas, igaz, ennek a töredékét sem használjuk ki. Ha belegondolok, ez az a szám, ami idővel rentábilissá tudja tenni a vállalkozást. A későbbiekben tervbe van véve egy új építkezés, így a mostani helyett az lesz majd az igazi palackérlelőnk.

Egersoul pincészet Egri borvidék

Mikor kezdődtek az építkezések?

Három éve adtuk be a pályázatot, a következő év közepén kihirdették, hogy megnyertük, így a munkálatok 2023 február elején kezdődtek. Nyáron már kész kellett volna lennie mindennek, de az extrém nagy meleg miatt nem tudtunk úgy haladni a munkálatokkal, ahogyan eredetileg terveztük. A kis csúszás után viszont legnagyobb örömünkre szeptember végén már átadásra került az új épület.   

És hogy jött az életedbe a bor szeretete?

Mindig is megvolt! Gyerekkoromban Kókán, ami a Kunsági borvidék legészakibb részén helyezkedik el, édesapámnak volt szőlője, de aztán amikor megöregedett eladta. Akkor örültem neki, hiszen mindig azt láttam, hogy csak a munka van vele. Gyerekként nem annak örül az ember, hogy nyáron a nagy melegben kapálnia kell. Aztán amikor felnőttem, mégis úgy gondoltam, jó lenne egy kis szőlőterület a családban.

Mi az EGERSOUL borászat alapfilozófiája?

Amikor 2017-ben először jártam itt, azzal szembesültem, hogy annak ellenére, hogy Egerszóláton nagy szőlőterületek vannak, és az emberek több száz éve foglalkoznak szőlőtermesztéssel, egyetlen egy borászat sem létezik. Pedig országos viszonylatban jó szakemberek vannak itt, a termést viszont a különböző Eger környéki, esetleg távolabbi borászatok mindig elviszik. Éppen azért az EGERSOUL alapításával azt a célt tűztük ki, hogy mutassuk meg mindenkinek, hogy Egerszólát is fent tud lenni a hazai bortérképen.

Egersoul pincészet Egri borvidék

És ez pontosan mit is jelent?

Többek között azt, hogy van itt egy borászat, amely helyi szőlőből készíti a borokat. Mindezt úgy, hogy a helyi adottságokra épít, borait pedig a hagyományok tiszteletben tartásával, de a legkorszerűbb technológiák segítségével a tradicionálisan itt megtalálható, és a helyi talaj tulajdonságait kedvelő szőlőfajtákból készíti. Mivel az elején csak zengő fajtával rendelkeztünk, 2017-ben és 2018-ban ebből készítettük a borainkat, de azok után, hogy Gál Lajostól megvásároltam a Kántor-tag dűlőt, már kékfrankost, bikavért, olaszrizlinget is.

Csak hogy mindenki számára érthető legyen: szeptemberben lett kész a borászat, viszont említed, hogy korábban is készültek Egersoul borok. Hogyan?

Több borászatnál bérleményben. Először a St. Andrea Szőlőbirtoknál kaptunk egy kis helyet, így az első boraink itt készültek. Borászgyakornok voltam Lőrincz Gyurinál, ezzel is segítette kezdetekben a munkámat. Nagyon hálás vagyok neki, rengeteg mindent tanultam tőle. Amikor viszont kinőttük a helyet, átmentünk a Rege Birtokra, ezt követően szintén helyhiány miatt a Gróf Buttler borászat következett.

Milyen érzés látni, hogy végre elkészült a saját borászatod?

Egy álmom valósult meg ezzel. Régen egy óra, de akár fél nap is beletelt mire az alapanyag beért Egerbe. Most gyakorlatilag az épület körül vannak a területek, így a szüret után már perceken belül bent is van a szőlő a feldolgozóban, ahol a legmodernebb technológiával már elkezdjük a munkát. Mivel nem órák telnek el mire elkezdjük a szőlő feldolgozását, minőség szempontjából ez hatalmas előrelépés. Most már az elejétől a végéig minden lépést precízen ki tudunk számolni, akkor és úgy csinálunk mindent, ahogyan szeretnénk.

Egersoul pincészet Egri borvidék

A saját munkád mellett, hogy van ennyi energiád a borászatot is koordinálni?

Nem egyszerű, de mind a szőlészeti, mind pedig a borászati munkákban nagyon jó segítőim vannak. Remek csapat vesz körül, és szerencsére sok mindent levesznek a vállamról.

Ki felel a borokért?

Ketten felelünk a borokért: saját magam, a munkámat pedig Pap Gabi személyében, aki egyébként a St. Andrea Borbirtokon pincemestere, egy kiváló szaktanácsadóm segíti. Nagyobb tapasztalata van benne, mint nekem és remekül kiegészítjük egymást.

Miről szólnak legfőképpen az Egersoul borai?

Elsőként természetesen Egerszólát termőhelyéről, mely visszatükröződik az elkészített borokban. Nagyon szép savszerkezettel rendelkeznek az itteni borok, de fontos megjegyeznem, ezeknek a tételeknek idő szükséges. Hatalmas potenciállal bíró borok, melyek nem arról szólnak, hogy szüret után pár hónappal már a piacon vannak. Mi egy hektáron 40-60 mázsával dolgozunk, tehát minőségi bortermelésre vagyunk berendezkedve, és már a kezdetektől ez a cél. Ebből adódóan nem tudunk olcsó, ezer forint körüli borokat készíteni. Egerszólát az olaszrizlingről híres, és ebből a fajtából is készül az Egerszólát vezérborunk, amivel majd nagyobb számban is szeretnénk megjelenni a piacon.

Egersoul pincészet Egri borvidékDobos Attila: forrás - Nemes Róbert

Hogyan épülne fel majd a termékportfolió?

Fehérborból olaszrizlinget és Egri Csillagot készítenénk, másban nem igazán gondolkodunk. Maximum, ha lesz egy-egy szép tétel, amit itt helyben a kóstoló termünkben mutatnánk be. Vörösöknél egyértelműen az Egri Bikavér lenne az elsőszámú borunk, hiszen nemcsak hazai viszonylatban, hanem külföldön is erről híres az Egri borvidék. Kötelességünk ezt a boraink által méltó módon magas minőségben képviselni. A kékfrankos szintén fontos szerepet tölt be az életünkben, hiszen magyar borként ez egy olyan fajta, amit külföldön is be tudnánk mutatni. Sajnos az osztrákok komoly marketinggel beelőzték Magyarországot, de mi is meg kell mutassuk a világnak, hogy hozzájuk hasonlóan több hazai borvidéken is szép és izgalmas kékfrankosokat készíthetünk. Természetesen, ha minden évben hozza az elvárt minőséget, akkor egy-egy hordónyi más fajtával is szeretnénk megjelenni a piacon. Jelenleg 23 hektáron gazdálkodunk 3 kiemelt dűlőben: a borászat közvetlen közelében található 9 hektáros Nagy-Határ dűlőben; a 245 m tengerszint feletti magasságon található 1,2 hektáros Csutaj-dűlőben; valamint a közel 13 hektáros Kántor-tag dűlőkben. Míg a fehér fajták szempontjából az olaszrizling, zengő, furmint, hárslevelű, sauvignon blanc és chardonnay található meg a területeinken, vörösöknél a kékfrankos, blauburger, pinot noir, cabernet sauvignon, és merlot.  

Egersoul pincészet Egri borvidék

Aki ellátogat hozzátok Egerszólátba mivel találkozik?

Elsősorban nyugalommal, csenddel és gyönyörű tájjal. A birtokról gyakorlatilag a Bükköt, Mátrát és a Nagy-Eged hegyet egyszerre látni. Másrészt az itt található kóstolótermünkben találkozhat a borainkkal, olyanokkal is, amik csak itt kóstolhatók. Például egy pohár bor kíséretében a teraszunkról élvezheti ezt a csendet és a festői panorámát. Az épületen belül található a feldolgozónk, raktárunk, az érlelő pincénk, és szintén itt készítjük a borokat és címkézzük a palackokat is. Idővel pedig szeretnénk komoly hangsúlyt fektetni a vendéglátásra, így mindenki számára egy komplex élményt tudunk majd nyújtani.

Bár még nagyon fiatal pincészet vagytok az elmúlt időkben egyre komolyabb elismerésekben részesültek a boraitok…  

Nagyon örülünk ezeknek a visszajelzéseknek, hiszen megmutatják, hogy jó úton haladunk. Például múlt évben az olaszrizling világbajnokságon, a GROW-on a 2022-es hordós olaszrizlingünk aranyérmes lett, illetve a Közép-Kelet-Európa legnagyobb presztízsű nemzetközi borversenyén, a Winelovers Wine Awards-ra 7 borral neveztünk, és mindegyik nyert. Két tételünk, a 2021-es kékfrankosunk, illetve az első alkalommal készített, Liana névre keresztelt 2021-es pezsgőnk bekerült a kategória 20 legjobbjába, amire nagyon büszke vagyok. Utóbbi talán szokatlan módon fele-fele arányban olaszrizlingből és zengőből készült.

Egersoul pincészet Egri borvidék

Valóban szokatlan házasítás…

Többen is kinevettek, amikor elhatároztam, hogy ennek a két fajtának a házasításából szeretnék pezsgőt készíteni. Talán megérzés volt részemről, mindenesetre az eredmények visszaigazolták, hogy egy jó döntés volt. És a jövőben sem szeretnénk változtatni a bevált receptúrán, maximum kicsit az arányokon. Nagyon szeretem a pezsgőt, ebből adódóan a jövőben még nagyobb hangsúlyt szeretnénk erre is fektetni. Ha minden jól megy idén 5 ezer palackkal készítünk.

Gyakran vannak ilyen forradalmi ötleteid?

Attól függ, például a szintén nagy népszerűségnek örvendő rozénk, amelynek bohém címkéjét és a fantázia nevét a francia bulldog kutyám, Rozika ihlette, egyedülálló módon kékfrankos, merlot és blauburger fajták házasításából készült.

Új szereplőként a borvidéken miként fogadott téged az egri borásztársadalom?

A legnagyobb szeretettel! Nagyon jó kapcsolat és barátság alakult ki a borászokkal, segítőkészek és mindenben támogatnak.

Milyen az Egri borvidék megítélése hazai és nemzetközi viszonylatban?

Itthonról nézve kétségtelenül az egyik legszínesebb borvidékünk, hiszen nagyon szélesek a terroir adta lehetőségek, így minden fajta bort el tudunk itt készíteni jó minőségben. Ebből kifolyólag, főleg számításba véve a klímaváltozást is, komoly lehetőségek vannak a borvidékben. Külföldről nézve is nagyon jó a helyzete, hiszen Tokaj után a bikavért ismerik a legtöbben. Másrészt többek között a St. Andrea Szőlőbirtok, a Thummerer Pince, Gál Tibor elért nemzetközi sikerei mind-mind öregbítik a borvidék hírnevét. Úgy gondolom, jó helyre tettük le borkészítés szempontjából a voksunkat.

Egersoul pincészet Egri borvidék

Milyen tervekkel várjátok a jövőt?

Nem akarunk nagy pincészetté válni, jelenleg közel 30 ezer palackot készítünk, a kitűzött cél pedig a maximum 100 ezer. A legfontosabb szempont számunkra a minőségbe vetett hit. Értéket szeretnénk képviselni és adni a borainkon keresztül, melyek méltó módon képviselik a borvidéket és a borászatunkat. Idén kezdtük csak el igazából a boraink értékesítését, de már több nívós helyre is bekerültek országszerte. Büszkék vagyunk arra, hogy vannak olyan éttermek, akik megismerték a borainkat és szeretik, ilyen többek között a Macok Bisztró és a Pont. Gasztroműhely. A terveink között szerepel egy 7 szobás szálláshely felépítése a birtok körül, de ez majd a jövő zenéje. Tele vagyunk tervekkel, izgalmas időszak kezdődik az életünkben.

Fotók: EGERSOUL  

Ez is érdekelhet

Gasztroturizmus
Gasztronómia
Gasztronómia
Hírek - programok
Utazás
Recept

Nyurgaponty Kistücsök módra

2018. június 02.
Bor teszt-értékelés

A hónap felfedezése

2022. február 14.
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!