Bor
post-authorNémeti Sándor
2021. április 28.

Bíborkadarka, igazi magyar kuriózum

post

„Ahogyan az ember egyre többet tapasztal, lát, és egyre jobban belemerül a szőlőművelés és borkészítés csodálatos világába, ha lehetősége adódik egy saját borászat létrehozására, akkor belevág a feladatba.” - mondta ITT, egy korábbi, vele készített interjúmban Juhász René, a Mátrai borvidéken található René’s Wine Heaven pincészet fiatal borásza és tulajdonosa, aki hozzátette, hogy a Mátrai borvidékben rengeteg a potenciál.   

Juhász René kedvenc szőlőfajtája a bíborkadarka, melyből csupán néhány pincészet készít önállóan bort, inkább házasítják, a kiváló festőszíne miatt. A Kozma Pál és Tusnádi József által 1948-ban a kadarka és a muscat bouschet keresztezésével nemesített szőlőfajtát leginkább a Kunsági és az Egri borvidéken termesztik, de nagyobb arányban még megtalálható a Szekszárdi, Villányi és a Tolnai borvidéken is. Az 1974-ben állami minősítést kapó késői érésű bíborkadarka kifejezetten érzékeny szőlőfajta, és a rothadásra is viszonylag érzékeny. Ha a szőlősgazdák 4-6 kg/tőketerhelést alkalmaznak, akkor is megmarad a színező képessége, ebben az esetben viszont egy végtelenül egyszerű bort ad. Ha viszont le van korlátozva 1 kg/tőketerhelésre, akkor akár kimagasló és egyedi bort is lehet készíteni belőle. Magyarországon tudtommal csak a René’s Wine Heaven készít belőle certifikált bio bort.

Rene’s Wine Heaven Bíborkadarka 2017

A René 's Wine Heaven 2017-es évjáratú bíborkadarkájának alapanyagát a Gyöngyöspatai  Peres-dűlőből szüretelték szeptember végén, 40 éves tőkékről: kézi szüret ládákba, és kézi válogatás a fürtöknél, majd bogyózás után nagyjából 21 napig erjedt kádban, ezután lett préselve hagyományos préssel. Az alapanyag új amerikai hordóban érlelődött két éven keresztül, majd többszöri fejtés után került szűretlenül a palackba. Csupán 305 palack készült belőle. Az erősen vadjárta Peres-dűlő érdekessége, hogy patai és nagyrédei része is van. Mivel a két település korábban nem tudta eldönteni, hogy kié legyen az egyik legjobb szőlőterület, ezért megosztották.

Kitöltve mélyebb árnyalatú lilásszínű bor, közepesen intenzív illatában érett gyümölcsök, eperlekvár, szilvahéj, némi törköly, feketebogyós gyümölcsök, szeder, cseresznye kompót, meggybefőtt, és a hordós érlelésből származó jegyek, csokoládé, kávé, amihez frissen őrölt feketebors és édes jellegű fűszerek társulnak. Kóstolva nagyobb test, határozott savak, pici krémesség, fiatal tanninok, és egy kis gyógyszeres, enyhén kesernyés lecsengés. Ízjegyei között ribizli, hecsedli és meggy. Adjunk neki még egy kevés időt érlelésre a palackban, de ha felbontjuk, második és harmadik nap nyújtja a legszebb formáját: veszít az élességéből, gördülékenyebb lesz.

Borítókép: Németi Sándor

(A cikk a René’s Wine Heaven borászat és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!