Bor
post-authorNémeti Sándor
2025. április 14.

Húsvéti borajánló: Ünnepi asztalhoz magyar borokkal

post

A tavasz beköszöntével a természet újjáéled, és elérkezik az legfontosabb keresztény ünnep, a húsvét. Ez az időszak nemcsak a lelki feltöltődésről és a családi együttlétekről szól, hanem a hagyományos ünnepi fogásokról és a hozzájuk illő kiváló magyar borokról is. A magyar borvidékek szerencsére bővelkednek kiváló tételekben, melyek remekül kiegészítik a hagyományos húsvéti fogásokat, a sonkától a tojásig, a kalácstól a bárányig. Akár hagyományos menüt készítünk, akár valami újat próbálunk ki, ezek a borok méltó társai lesznek a családi beszélgetéseknek és a közös, meghitt pillanatoknak.

Ünnepi borok, nemcsak húsvétra

Egersoul Liana pezsgő – Méltó társ bármilyen ünnephez

Egersoul pincészet pezsgő

A húsvéti reggeli legjobb kísérője egy elegáns, száraz pezsgő, amely nemcsak frissít, hanem stílust is ad az alkalomhoz. Tehát bátran kezdjük a napot egy finom pezsgővel. Erre tökéletes választás az Egri borvidék legújabb, a gyönyörű panorámával rendelkező EGERSOUL pincészet pezsgője. A fele-fele arányban olaszrizlingből és zengőből készített, Liana névre keresztelt 2021-es évjáratú extra brut pezsgő finoman krémes, komplex, szerkezete mégis könnyedségre hangolt. Lendületes, zamatos, izgalmas és hosszú lecsengésű, nem véletlen, hogy Közép-Kelet-Európa legnagyobb presztízsű nemzetközi borversenyén, a Winelovers Wine Awards-on bekerült a kategória 20 legjobbja közé. Előételekhez, sonkával töltött tojásokhoz, sós kalácshoz, hidegtálakhoz

Kamocsay Prémium Irsai Olivér 2024 – A tavasz illata a pohárban

Kamocsay irsai olivér

A Hilltop Borbirtok neve sokaknak ismerősen cseng, hiszen a Neszmélyi borvidék zászlóshajójaként méltán népszerű a kiváló ár-érték arányú, könnyed és gyümölcsös boraival. A pincészet Kamocsay Prémium néven viszont tartalmas borokat is készít, melyek hosszú évek óta számtalan hazai és nemzetközi versenyen már bizonyítottak. Ha van bor, ami tényleg a tavasz hangulatát zárja palackba, akkor az az Irsai Olivér. A Hilltop változata, ahogyan már megszoktuk a pincészettől friss, üde és gyümölcsös. Tökéletes választás az ünnepi reggelikhez vagy akár előételekhez is.

Váli Péter Ágyús-dűlő Kéknyelű 2023 – A badacsonyi elegancia

Váli Péter kéknyelű

A kéknyelű a Badacsonyi borvidék büszkesége, egy ritka, elegáns szőlőfajta, amelyből Váli Péter, a Váli Birtok tulajdonosa és borásza minden évben igazán izgalmas, díjnyeretes borokat alkot. A kéknyelű igazi hungarikum, amely kizárólag a Badacsonyi borvidéken érzi otthon magát. A Váli Birtok dűlőszelektált borát, amely csak a kiemelkedő évjáratokban készül, tökéletes egyensúly jellemzi. Elegáns, karakteres, sokrétű és dinamikus bor, méltó párja a húsvéti fogásoknak. Remekül passzol rozmaringos bárányhoz vagy fűszeres zöldséges köretekhez, akárcsak töltött káposztához, tejszínes gombás szűzérmékhez, lassan párolt marhahúshoz vagy keleti jellegű ételekhez is. Ez a különleges bor nemcsak az ételt emeli új szintre, hanem az ünnepi asztal beszélgetéseit is.

Borbély Tamás Bács-hegy Olaszrizling Selection 2021– Hagyomány és lendület

Borbély Tamás olaszrizling

A Borbély család a badacsonyi tradíciók elkötelezett képviselője, boraikkal egyszerre őrzik a hagyományokat és hozzák el a modern stílust. A Bács-hegy dűlőről származó olaszrizlingjük a fajta minden erényét megmutatja: mandulás utóíz, finom savak, kerek test és hosszan tartó lecsengés. Kiválóan illik a tojásos galuskához, rakott zöldségekhez vagy akár egy sült sonkához is. Nem tolakodó, mégis a jelenléte ott van, és mindig tudja mit kell mondani. Nem mellesleg szinte minden húsvéti ételhez passzol. Ez a bor a húsvéti asztal egyik legmegbízhatóbb alappillére.

Trifecta Szent Tamás Furmint 2017 – Tokaj modern arca

Trifecta pincészet furmint

A Tállyán gazdálkodó Trifecta pincészet neve egyre gyakrabban bukkan fel a borszeretők és a borszakértők körében. Az elmúlt néhány évben egyre komolyabb díjakat zsebeltek be, mind a száraz, mind pedig az aszú boraikkal. És mivel egy jó tokaji furmint nem hiányozhat az ünnepi asztalról, most ezt a dűlőszelektált tételt ajánlom. A tokaji furmint új generációja lendületes, energikus, ugyanakkor megőrzi Tokaj komplexitását. Izgalmas, komoly testtel rendelkező, jó arányokkal bíró bor. Hosszú lecsengésű, és tele van energiával – pont, mint a tavasz maga. Kiváló párosítás akár mustáros bárányhoz, tavaszi salátákhoz vagy fűszeresebb fogásokhoz. A furmint sokoldalúsága remekül jön húsvétkor, főleg, ha a menüben például megjelennek meleg húsos fogások is. Aki szeretne elrugaszkodni a megszokottól, de mégis maradna a hagyományok talaján, annak ez a bor lesz a legjobb választás.

Takler Guruvicai Kékfrankos 2020 – A tökéletes vörösbor bárányhoz

Takler kékfrankos

És hogy ne maradjon ki a vörösbor-kedvelők öröme sem: itt egy kiváló kékfrankos a Szekszárdi borvidék, és egyben Magyarország egyik legismertebb borászatától, a Takler Borbirtokról. Nevezeten a 2020-as évjáratú a  Gurovicai kékfrankos. A Takler Ferenc és két fia, ifj. Takler Ferenc és Takler András által vezetett borbirtok nem véletlenül lett hazánk egyik meghatározó pincészete. Erről tanúskodik az is, hogy az elmúlt években modern felfogású boraik egyre több elismerésben részesültek fontos nemzetközi borversenyeken, és rendre kiváló értékeléseket kaptak ismert külföldi kritikusoktól. Az összesen 52 hektáros Gurovica-dűlőben, amelynek első ismert említése 1650-ből származik, a Takler család 8 hektárt birtokol. A 2020-as évjáratú kékfrankos gazdag, rendkívül elegáns, mély tartalommal és finesszel megáldott bor, adottságaiból adódóan remek választás a kacsából, libából, borjúból, vadhúsból és bárányból készített fogásokhoz.

Majoros Birtok Lilla aszú 2017 - Desszert helyett

Majoros tokaji aszú

Az aszú már önmagában desszert, de mint például a Tarcalon gazdálkodó Majoros László 2017-es évjáratú aszúja is mutatja, tökéletesen illik kalácshoz, répatortához, sárgabarackos süteményekhez, vagy akár érettebb sajtokhoz. A kis családi pincészet 6 puttonyos aszúja méltóságteljes, selymes, mégis lendületes,  telten friss és játékos, élmény belőle minden korty. Méltó lezárása egy ebédnek vagy vacsorának.  

Borfotók: Németi Sándor

Borítókép: unsplash

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!