Hírek - programok
post-authorWineArtCulture
2023. április 02.

#Neszmély, az összetartozás bora

post

A Neszmélyi borvidék jövőjét szolgáló közös gondolkozás és összetartozás szimbólumaként, a mai fogyasztói világtrendeket követve, megszületett a borvidék régiós bormárkájának új évjárata, a 2022-es #Neszmély. Az előremutató, konstruktív borászatok összefogásaként létrejött közösségi bor hűen visszatükrözi a több mint kétezer éves múlttal rendelkező borvidék változatosságát, könnyedségét, lendületességét és mélységét. Mindezt úgy, hogy egyben magán viseli a készítő borászok filozófiáját is.

Azzal a nem titkolt céllal jött létre hat pincészet összefogásával 2021-ben a Neszmélyi BORvidékÉrt Egyesület, hogy a hagyományok tiszteletben tartásával és a jelenlegi tudásuk figyelembevételével friss lendületet adjon a neszmélyi szőlő-és borkultúra fejlődésének, valamint hogy népszerűsítse a borvidéket és ennek értékeit. Az egyesületben lévő bortermelők közössége egyben irányt szeretne mutatni mind a neszmélyi bort kedvelőknek, kereskedőknek, mind pedig a bortermelők számára az igen változatos neszmélyi borkínálatban. Ennek érdekében a Neszmélyi BORvidékÉrt Egyesületet alkotó 6 neszmélyi borászat (Bősze Pincészet – Ászár, Kisbaka Családi Borbirtok – Baj, Kősziklás Borászat – Dunaszentmiklós, Petőcz Pincészet – Ászár, Szivek Pince – Kesztölc, valamint a borvidék legnagyobb szereplője, a Hilltop Neszmély Borászat – Neszmély) szabályrendszert dolgozott ki a szőlő származása, művelése, feldolgozása, illetve a bor kezelése és érlelése terén. Ennek eredményeként a már jól ismert hazai közösségi borokhoz hasonlóan megszületett a #Neszmély, amelyhez a tavalyi öt után, a Kisbaka Családi Borbirtok révén immár egy újabb pincészet is csatlakozott a nagyszerű kezdeményezéshez.

#Neszmély közösségi bor

 „Szokatlan és érdekes évjáraton vagyunk túl, ahol az aszály komoly gondot okozott. Még soha nem szüreteltünk ennyire korán, gyakorlatilag szeptember végén már végeztünk mindennel. A nehéz év ellenére mégis egy kiváló közösségi bor született, hiszen az ilyen évjárat pont a könnyedebb, frissebb borok készítésére kedvez. Büszkék vagyunk, hogy mind a szakma, mind pedig a borszerető közönség nagyon jól fogadta a 2021-es #Neszmélyt, ez pedig most is bizakodásra ad okot. Már most rengetegen érdeklődnek a március végén, április elején megjelenő új, 2022-es #Neszmély iránt, mely véleményem szerint jobban képviseli azt a stílust, amit már a kezdetek óta szerettünk volna megmutatni. A #Neszmély az első olyan megjelenés, ahol a borászok minden fenntartás nélkül egymás mellé tudtak állni, és magukévá tudták tenni azt a gondolatot és célkitűzést, amit a közösségi bor képvisel. Hiszünk benne, hogy céltudatos munkával együtt képesek vagyunk visszahelyezni Neszmélyt a hazai bortérképre, és ebben a #Neszmély is segít.” – fogalmazott Kamocsay Ákos, a Hilltop Neszmély társtulajdonosa.

Az azonos márkanévvel és egységes arculattal forgalomba kerülő #Neszmély - amelyen keresztül a borászok szeretnék jobban ráirányítani a figyelmet a borvidékre, a régió kulturális értékeire, illetve a turizmusban rejlő lehetőségeire - minden évben egy jóivású, dinamikus, friss, üde, illatos bor, ugyanakkor gazdag, tartalmas és komplex is egyben, melyben az alapfajták egyéni karakterei nem uralkodnak el. A közösségi bor alkotó alap fajtái a királyleányka, az olaszrizling, a rajnai rizling, a rizlingszilváni, a chardonnay, a pinot gris, míg illatos fajtákként az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres és a sárga muskotály szerepel.

#Neszmély közösségi bor

A #Neszmély kezdeményezéshez a már lefektetett szabályok és elfogadott értékrendek betartásával további pincészetek is csatlakozhatnak a jövőben. Azon borászok, akik vállalják a készítési feltételeket a minden év februárjában megtartott kóstolóteszteken jelentkezhetnek a borukkal. Ahhoz a döntéshez, hogy egy adott bor végül megkapja a minősítést, egyhangú szavazás szükséges. A cél, hogy pár éven belül egyre több helyi borászat csatlakozzon a közösségi kezdeményezéshez, és készítse el saját #Neszmély borát. A nehéz és kihívásokkal teli 2022-es évjárat nemcsak a szőlőt, hanem a mi munkánkat is komolyan befolyásolta a #Neszmély készítése során. Az évjárat miatt az alapjában vastagabb fajtákat ölelő házasítás végül egységesebb, komplexebb és kifinomultabb lett.” – mondta a Neszmélyi BORvidékÉrt Egyesület elnöke és a Kősziklás Borászat tulajdonos-borásza Emmer Szabolcs.

Az előírt feltételeknek megfelelő és a vakkóstolás próbáját kiálló, az összefogást szimbolizáló #Neszmély közösségi borok egységes arculattal ellátott palackban, de a pincészet saját nevének feltüntetésével kerülnek azonos időben forgalomba.

Fotók: Szmodits Balázs

Ez is érdekelhet

Hírek - programok

Bor, mámor… Bénye

2022. július 29.
Bor interjú
Recept
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Bor

Tokaj koronaékszere az aszú

2023. szeptember 25.
Kultúra

Koreai koncertek novemberben

2023. október 24.

Küldj egy üzenetet!