Garnélarákleves kolbásszal és koktélparadicsommal

Ha valami különleges levesre vágytok, akkor ez a gazdag, fűszeres, kicsit ázsiai jellegű garnélarákleves tökéletes választás. A füstös kolbász, az édes koktélparadicsom és a selymes kókusztej tökéletes harmóniában egyesül a garnélarákkal. Próbáljátok ki!
Kókusztejes garnélarákleves recept:
Hozzávalók:
- 300 g garnélarák (tisztítva)
- 50 g füstölt kolbász (felkarikázva)
- 150 g koktélparadicsom (félbevágva)
- 1 liter csirke- vagy halalaplé
- 200 ml kókusztej
- 1 ek vörös curry paszta
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek halszósz
- 1 tk barna cukor
- 1 lime leve
- 2 gerezd fokhagyma (aprítva)
- 1 cm friss gyömbér (reszelve)
- 2 szál citromnád (megzúzva)
- 1 szál újhagyma (karikázva)
- friss koriander és chili ízlés szerint
A kókusztejes garnélarákleves elkészítése:
Egy fazékban közepes lángon pirítsuk meg a kolbászt, adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért és a curry pasztát, majd keverjük össze és pirítsuk további 1-2 percig. Öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a barna cukrot, majd hagyjuk forrni pár percig. Nagyjából 5 perc elteltével tegyük bele a koktélparadicsomokat, a szójaszószt és a halszószt, majd főzzük további 3 percig. Öntsük bele a kókusztejet, és forraljuk fel újra, majd adjuk hozzá a garnélát és főzzük pár percig, amíg a rákok rózsaszínűek lesznek. Facsarjuk hozzá a lime levét, ízlés szerint adjunk hozzá chilit, majd szórjuk meg friss korianderrel. Tálaljuk forrón frissen sült bagettel.
Borajánlat:
Kamocsay Prémium Sárgamuskotály 2024
A nagy valószínűséggel inkább görög vagy olasz eredetű, a muscat családhoz tartozó sárgamuskotályból a jó sav-és cukorgyűjtő jellege miatt sokszor édes borokat készítenek a borászok. Ettől függetlenül, mint a Kamocsay Prémium családhoz tartozó most bemutatott sárgamuskotály mutatja, kiváló borokat ad száraz formában is. A fajtát egyébként első alkalommal éppen Olaszországban említették a 14. században, de az is lehetséges, hogy éppen Görögországból került olasz területre.
Akárcsak a többi Kamocsay prémium bor, ez a 2024-es évjáratú sárgamuskotály is egy kiváló ár-értékű bor, mely ázsiai jellegű ételek kisérőjeként is remek. Friss szőlő, parfümös jegyek jellemzik a fiatal, üde és zamatos bort, kiegészülve virágokkal, ibolyával, egzotikus gyümölcsökkel, barackkal és egy kevés licsivel. Jellegzetes sárgamuskotály karakter. Ételek mellé, de könnyedsége miatt laza baráti beszélgetésekhez is ajánlom.