Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2025. március 07.

Garnélarákleves kolbásszal és koktélparadicsommal

post

Ha valami különleges levesre vágytok, akkor ez a gazdag, fűszeres, kicsit ázsiai jellegű garnélarákleves tökéletes választás. A füstös kolbász, az édes koktélparadicsom és a selymes kókusztej tökéletes harmóniában egyesül a garnélarákkal. Próbáljátok ki!

Kókusztejes garnélarákleves recept:

Hozzávalók:

  • 300 g garnélarák (tisztítva)
  • 50 g füstölt kolbász (felkarikázva)
  • 150 g koktélparadicsom (félbevágva)
  • 1 liter csirke- vagy halalaplé
  • 200 ml kókusztej
  • 1 ek vörös curry paszta
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek halszósz
  • 1 tk barna cukor
  • 1 lime leve
  • 2 gerezd fokhagyma (aprítva)
  • 1 cm friss gyömbér (reszelve)
  • 2 szál citromnád (megzúzva)
  • 1 szál újhagyma (karikázva)
  • friss koriander és chili ízlés szerint

A kókusztejes garnélarákleves elkészítése:

Egy fazékban közepes lángon pirítsuk meg a kolbászt, adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért és a curry pasztát, majd keverjük össze és pirítsuk további 1-2 percig. Öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a barna cukrot, majd hagyjuk forrni pár percig. Nagyjából 5 perc elteltével tegyük bele a koktélparadicsomokat, a szójaszószt és a halszószt, majd főzzük további 3 percig. Öntsük bele a kókusztejet, és forraljuk fel újra, majd adjuk hozzá a garnélát és főzzük pár percig, amíg a rákok rózsaszínűek lesznek. Facsarjuk hozzá a lime levét, ízlés szerint adjunk hozzá chilit, majd szórjuk meg friss korianderrel. Tálaljuk forrón frissen sült bagettel.

Borajánlat:

Kamocsay Prémium Sárgamuskotály 2024

Kamocsay Prémium sárgamuskotály bor

A nagy valószínűséggel inkább görög vagy olasz eredetű, a muscat családhoz tartozó sárgamuskotályból a jó sav-és cukorgyűjtő jellege miatt sokszor édes borokat készítenek a borászok. Ettől függetlenül, mint a Kamocsay Prémium családhoz tartozó most bemutatott sárgamuskotály mutatja, kiváló borokat ad száraz formában is. A fajtát egyébként első alkalommal éppen Olaszországban említették a 14. században, de az is lehetséges, hogy éppen Görögországból került olasz területre.

Akárcsak a többi Kamocsay prémium bor, ez a 2024-es évjáratú sárgamuskotály is egy kiváló ár-értékű bor, mely ázsiai jellegű ételek kisérőjeként is remek. Friss szőlő, parfümös jegyek jellemzik a fiatal, üde és zamatos bort, kiegészülve virágokkal, ibolyával, egzotikus gyümölcsökkel, barackkal és egy kevés licsivel. Jellegzetes sárgamuskotály karakter. Ételek mellé, de könnyedsége miatt laza baráti beszélgetésekhez is ajánlom.  

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!