Kávés panna cotta házi karamellöntettel
A panna cotta, a piemont-i eredetű lágy és szuperkrémes édesség sosem megy ki a divatból. Gyorsan, könnyen elkészíthető, és pár óra hűtőben pihentetés után már fogyasztható is. Az a nagyszerű benne, hogy számtalan módon variálható, én most a kávésat készítettem el. A tökéletes eredmény érdekében mindig jó minőségű, magas zsírtartalmú tejet és tejszínt használjatok.
Kávés panna cotta házi karamellöntettel
Hozzávalók és elkésztési mód:
Panna cotta
- 240 ml habtejszín
- 240 ml tej
- 60 g barnacukor
- 5 db lapzselatin
- 1 db vaníliarúd
- 1 adag ristretto
- só
A lapzselatint langyos vízben áztatjuk. Alacsony lángon felmelegítjük a tejszínt, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magját, majd pár perc után mehet bele a cukor és kevés só is. Közepes hőmérsékleten kevergetjük az első forrásig, hozzáadjuk a kávét, a lapzselatint, összekeverjük kicsit, majd levesszük tűzhelyről. Hozzáadjuk a tejet, ismét összekeverjük, utána formába töltjük és mehet néhány órára a hűtőbe. Ha kész, neki is állhatunk a többi művelethez.
Gyümölcs ragu
- fél mangó
- 1 db datolyaszilva
- aranymazsola
- datolya
- fahéj
- szegfűszeg
- virágméz
- 1 dl aszú
A mangót és a datolyaszilvát feldaraboljuk, az evőkanálnyi aranymazsolát pedig az aszúba áztatjuk. Célszerű azt a bor használni, amit utána a desszerthez is fogyasztunk. Egy kis edénybe beleöntjük az aszút, amiben a mazsola pihent, majd alacsony hőmérsékleten egy kis virágméz hozzáadásával az alapanyagokat felmelegítjük. Ízlés szerint fűszerezzük a fahéjjal és a szegfűszeggel.
Házi karamellöntet
- 2 ek barnacukor
- 10 g vaj
- csipet só
Alacsony lángon felolvasztjuk a vajat, majd a cukrot is. Nem szabad keverni, amíg nem olvad el teljes mértékben a cukor. Csipet sót adunk hozzá, és óvatosan keverjük.
Tálalás
A panna cottát kivesszük a formából, hozzáadjuk a gyümölcs ragut, ráöntjük a házi karamellt, majd díszítjük reszelt étcsokoládéval, tört pisztáciával, pár szem kávébabbal, és néhány szelet friss datolyaszilva szelettel.
Borajánlat
Trifecta Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
Egy különleges desszerthez, különleges bor illik, jelen esetben a tállyai Trifecta borászat 6 puttonyos aszúját ajánlom, melynek elkészítéséhez az alapbor és a 220 kg aszúszem is a pincészet saját 0,46 hektáros Szerelmi-dűlőről származik. A szemeket 2 hétig áztatták az erjedés végén járó alapborban, majd kézi présen, hagyományos szövetzsákos technológiával préselték. Két és fél éven át francia Seguin Moreau 225 literes médium+ pörkölésű hordókban erjedt és érlelődött. Komplex, feszesebb szerkezetű aszú, mely az eleganciára épít. Telt, szép arányokat felvonultató bor, mely tökéletes párja ennek a kávés panna cottának. A borról és a Trifecta borászatról ITT és ITT írtam már bővebben.
Recept, borajánlat, fotó: Németi Sándor
(A recept a Trifecta Wines és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)