Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2022. január 04.

Kávés panna cotta házi karamellöntettel

post

A panna cotta, a piemont-i eredetű lágy és szuperkrémes édesség sosem megy ki a divatból. Gyorsan, könnyen elkészíthető, és pár óra hűtőben pihentetés után már fogyasztható is. Az a nagyszerű benne, hogy számtalan módon variálható, én most a kávésat készítettem el. A tökéletes eredmény érdekében mindig jó minőségű, magas zsírtartalmú tejet és tejszínt használjatok.  

Kávés panna cotta házi karamellöntettel

Hozzávalók és elkésztési mód:

Panna cotta

  • 240 ml habtejszín
  • 240 ml tej
  • 60 g barnacukor
  • 5 db lapzselatin
  • 1 db vaníliarúd
  • 1 adag ristretto

 

A lapzselatint langyos vízben áztatjuk. Alacsony lángon felmelegítjük a tejszínt, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magját, majd pár perc után mehet bele a cukor és kevés só is. Közepes hőmérsékleten kevergetjük az első forrásig, hozzáadjuk a kávét, a lapzselatint, összekeverjük kicsit, majd levesszük tűzhelyről. Hozzáadjuk a tejet, ismét összekeverjük, utána formába töltjük és mehet néhány órára a hűtőbe. Ha kész, neki is állhatunk a többi művelethez.  

Gyümölcs ragu

  • fél mangó
  • 1 db datolyaszilva
  • aranymazsola
  • datolya
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • virágméz
  • 1 dl aszú

 

A mangót és a datolyaszilvát feldaraboljuk, az evőkanálnyi aranymazsolát pedig az aszúba áztatjuk. Célszerű azt a bor használni, amit utána a desszerthez is fogyasztunk. Egy kis edénybe beleöntjük az aszút, amiben a mazsola pihent, majd alacsony hőmérsékleten egy kis virágméz hozzáadásával az alapanyagokat felmelegítjük. Ízlés szerint fűszerezzük a fahéjjal és a szegfűszeggel.   

Házi karamellöntet

  • 2 ek barnacukor
  • 10 g vaj
  • csipet só

 

Alacsony lángon felolvasztjuk a vajat, majd a cukrot is. Nem szabad keverni, amíg nem olvad el teljes mértékben a cukor. Csipet sót adunk hozzá, és óvatosan keverjük.

Tálalás 

A panna cottát kivesszük a formából, hozzáadjuk a gyümölcs ragut, ráöntjük a házi karamellt, majd díszítjük reszelt étcsokoládéval, tört pisztáciával, pár szem kávébabbal, és néhány szelet friss datolyaszilva szelettel.

Borajánlat

Trifecta Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

Trifecta Borászat

Egy különleges desszerthez, különleges bor illik, jelen esetben a tállyai Trifecta borászat 6 puttonyos aszúját ajánlom, melynek elkészítéséhez az alapbor és a 220 kg aszúszem is a pincészet saját 0,46 hektáros Szerelmi-dűlőről származik. A szemeket 2 hétig áztatták az erjedés végén járó alapborban, majd kézi présen, hagyományos szövetzsákos technológiával préselték. Két és fél éven át francia Seguin Moreau 225 literes médium+ pörkölésű hordókban erjedt és érlelődött. Komplex, feszesebb szerkezetű aszú, mely az eleganciára épít. Telt, szép arányokat felvonultató bor, mely tökéletes párja ennek a kávés panna cottának. A borról és a Trifecta borászatról ITT és ITT írtam már bővebben.

Recept, borajánlat, fotó: Németi Sándor

(A recept a Trifecta Wines és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!