Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2023. január 19.

A tökéletes sült gesztenye titka

post

A sült gesztenye kétségkívül az őszi-téli időszak egyik nagy kedvence, illata pedig mennyei. Sokan talán az utcára kitelepülő árusoktól szokták méregdrágán beszerezni, pedig elkészítése néhány trükk segítségével otthon is könnyen kivitelezhető. Íme néhány tipp a tökéletes sült gesztenye készítéséhez.  

Hogyan válasszuk ki a legjobb gesztenyét?

Ha saját magunk gyűjtjük mindig tiszta, jó állapotban lévő, fényes és érett gesztenyéket keressünk, amelyek már leestek a földre. De fontos figyelni arra, hogy ezek mindig frissek legyenek. Egy másik, sokkal jobb és kézenfekvőbb alternatíva, hogy a piacon, a zöldségesnél vagy a szupermarketekben vásároljuk. Ettől függetlenül érdemes alaposan megvizsgálni az árut. Csak olyan nagyobb szemű, nehezebb és fényes gesztenyéket vegyünk, amelyeknek héja sötétbarna és színe egyenletesen egyforma. Ez garancia arra, hogy a gesztenyék frissek és érettek, így ízük is kitűnő. Próbaszerűen nyomjuk kissé össze az ujjainkkal, és ha a gesztenyék ruganyosak, akkor nyugodtan mehetnek a kosárba. A ráncos, foltos szemeket kerülni kell, de ha túl könnyű, vagy apró lyukakat látunk rajtuk, akkor sem szabad megvenni.

Hogyan tároljuk?

Hűvös helyen, félig nyitott papírzacskóban a legjobb tartani, így akár több hétig is frissek maradnak. Erre a legjobb megoldás a hűtő zöldségtároló része, de egy hűvös kamra is megteszi. 

sült gesztenye

Hogyan pucoljuk és süssük a gesztenyét?

Hideg vízben alaposan mossuk meg, töröljük szárazra, majd egy éles, rövidebb pengéjű recés kés segítségével ejtsünk rajtuk keresztirányban egy bemetszést. Van, aki a klasszikus X alakú bemetszést preferálja, de ettől a sütés során jobban szét tudnak nyílni, így a gesztenyehús könnyebben kiszáradhat és keményebb lesz. Ha már kellő rutinnal rendelkezünk, a vágást kézben is megtehetjük, ellenkező esetben tegyük a gesztenyéket egy vágódeszkára és ott vágjuk be a héjukat. Szintén fontos, hogy figyeljünk arra, hogy ne vágjunk bele a húsába. A bevágott gesztenyéket utána áztassuk be néhány órára. Ettől sokkal puhább lesz a végeredmény, másrészt az esetleg kukacos példányok a víz felszínére jönnek – ezeket dobjuk is ki. Csomagoljuk be a szemeket alufóliába, helyezzük rá egy tepsire, majd a 200 fokra előremelegített sütőben süssük őket nagyjából 30 percig. Ezzel a módszerrel a gesztenye puha lesz, és héja könnyedén lejön a húsáról.

Lehet alufólia nélkül is sütni, ebben az esetben helyezzük a gesztenyéket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd a szintén 200 fokra előremelegített sütőben süssük őket nagyjából 30 percig. A tepsi alá viszont helyezzünk a sütőbe egy hőálló edényben vizet. Mindkét esetben a sütés lejárta előtt vegyünk ki egy szemet és kóstoljuk meg. Ha megpuhult, vegyük ki a sütőből és tegyük rögtön egy tálba, majd fedjük le 10 percig egy tiszta konyharuhával, hogy a gőzben kicsit hűljenek ki. Még melegen pucoljuk meg és fogyasszuk. Ha esetleg több készült, mint amit meg tudnánk rögtön enni, ezzel sincs semmi gond: tegyük félre, hiszen ételek vagy desszertek elkészítéséhez később is felhasználhatjuk.

Fotók: pexels

Ez is érdekelhet

Gasztronómia interjú
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok

Felajánlás Tarcalon

2020. április 25.
Hírek - programok

Színes forgatag Mádon

2019. június 06.

Küldj egy üzenetet!