Hírek - programok
post-authorNémeti Sándor
2021. szeptember 16.

Hatalmas világsiker: világelső lett egy villányi bor

post

Szeptember 14-én a Jammertal Borbirtokon borkóstolóval és birtokbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkozott be a hazai közönség előtt a friss „világbajnok” Cassiopeia Merlot 2015. A Jammertal Borbirtok meghívásának köszönhetően én is részt vettem az eseményen.

A borászat Cassiopeia Merlot 2015 tételének első hivatalos hazai szereplésére került sor azok után, hogy júliusban megszerezte a Concours Mondial de Bruxelles 2021 abszolút első helyét. A világ egyik legrangosabb nemzetközi borversenyén közel 7500 vörösbor közül kapta meg a legmagasabb pontszámot és vele a Grand Gold Medal Revelation Red Wine címet – ebben az elismerésben korábban még egyetlen magyar pincészetnek sem volt része. A 2015-ös Cassiopeia Merlot szerencsés csillagzat alatt született, hiszen ebben az évjáratban a körülmények (október közepéig pára- és csapadékmentes ősz) kifejezetten kedveztek a fajtának. A pincészet maximalizmusáról sokat elárul, hogy dr. Szűcs Róbert tulajdonos és Kövesdi Zsófia borász mégis úgy döntöttek, amikor elkészül a bor, nem a ház koronaékszerének számító Koh-I-Noor márka (Ultimate Selection), hanem a magas prémium szintet képviselő Cassiopeia termékcsalád (Grand Selection) tagjaként kerül majd forgalomba. A palackos érlelés azonban végérvényesen kihozta a tételben rejlő potenciált. Az ilyen pozitív tapasztalatok miatt is ajánlja a birtok a nagy borainak bortrezorban, ideális körülmények között történő tárolását.

Dr. Szűcs Róbert

A tulajdonos kihangsúlyozta, a díj nemcsak számukra, de a borvidék számára is mérföldkő. „Bebizonyítottuk, hogy a villányi kékszőlőből lehet világelső vörösbort készíteni. Villány többé nem a feltörekvő régiók közé tartozik, hanem egy szűk elit klub tagja lett.” – tette hozzá Dr. Szűcs Róbert. Mint mondta: „a díj természetesen a pincészetnek is visszaigazolás, hogy jó úton járnak. Az élet bármely területén a sikerhez tehetség, az adott szakma anyanyelvi szintű ismerete, fantázia, és ami talán a legfontosabb, kitartás kell. Kitartás ahhoz, hogy végig vigyük azt, amiben hiszünk akkor is, ha az elismerés várat magára.”

Szeptember 14-én az ebéddel és pincebejárással egybekötött eseményen a főszereplő mellett bemutatkozott a Concours Mondial de Bruxelles-en idén szintén nagyarany- és aranyérmekkel díjazott Cassiopeia MCS* Achird 2016 és a Cassiopeia Franc 2015 is. Azok pedig, akik otthon is szeretnék élvezni a világbajnok társaságát, már magnum palackos kiszerelésben is előjegyezhetik a 2015-ös Cassiopeia Merlot-t a Jammertal Borbirtok oldalán.

A Jammertal Borbirtokról

Az éppen 20 éve, 2001-ben alapított Jammertal Borbirtok jelenleg 85 hektáron gazdálkodik, és évi félmillió palackot termel. A festői szépségű és különleges adottságokkal rendelkező villányi birtokközpont borászati munkáját a fiatal tehetséges borászhölgy Kövesdi Zsófia vezeti, a kiváló alapanyagokért pedig Nagy Zsolt szőlész felel.

A Jammertal Borbirok kereskedelmi márkái

Wunderlich (klasszikus kiskereskedelmi borok), Jammertal (prémium kiskereskedelmi borok), Cassiopeia (válogatott, kimagasló évjáratú borok),  Koh-I-Noor (különleges évjáratok különleges válogatásai). A kísérleti jelleggel készült prémium tételek pedig Ars Poetica néven kerülnek forgalomba.

Fotók: Jammertal Borbirt és WineArtCulture

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Hírek - programok
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!