Gasztronómia
post-authorWineArtCulture
2022. október 20.

Házi készítésű ázsiai tésztabatyu

post

Az ázsiai konyha egyik legnépszerűbb étele a gyoza. A búzaliszt, só és víz felhasználásával készített tészta batyukba húsos vagy zöldséges tölteléket tesznek, amit párolva, pirítva és sütve is fogyasztanak. A töltelék és a hajtogatási mód nemzetenként változó. A Badhanna konyhájában kínai, japán és koreai variációk is készülnek. Cser Ádám séf receptje és tippjei segítségével most saját kezűleg is elkészíthetitek az ázsiai tésztás ételt, például húsos-rákos és egy gombás variációban.

Gyoza, az ázsiai tésztabatyu

Hozzávalók és elkészítési mód 4 személyre, 10 db/fő mennyiséggel kalkulálva:

Tészta:

  • 240 g búza finomliszt
  • 120 ml langyos víz
  • Só ízlés szerint
  • 50 g burgonya- vagy kukoricakeményítő

 

A sóval elkevert lisztet a langyos vízzel a keverőgépbe töltjük, majd simára keverjük. Ha nincs konyhai robotgépünk, keverjük össze az alapanyagokat és addig gyúrjuk, amíg egy homogén állagú tésztát nem kapunk. Ha tésztagyújtó géppel dolgozunk, akkor a legvastagabb fokozattól a legvékonyabbig egyszer nyújtsuk át mindegyik méreten tésztánkat, majd formázzunk belőle 8 cm átmérőjű köröket a tésztavágó formával. A kivágott köröket hintsük meg keményítő és liszt keverékével, hogy megelőzzük az összetapadásukat.

Húsos töltelék:

  • 200 g darált sertéshús (lehetőleg tartalmazzon hasaalját)
  • 100 g garnélarák
  • 1 tk. Shaoxing rizs főzőbor
  • 1 tk. világos szójaszósz
  • 1 tk. mirin
  • 1 db tojás
  • 10 g újhagyma zöldje
  • 1 kisebb gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál apróra vágott gyömbér
  • só ízlés szerint

 

Pucoljuk meg a garnélákat, majd vágjuk apró kockákra. Öntsük egy nagyobb keverőedénybe a darált húst és a rákokat, az apróra vágott gombákat, majd adjuk hozzá a tojást, a főzőbor, a mirint, a szójaszószt és a száraz összetevőket. Fontos, hogy a tál tartalmát az óramutató járásával megegyező irányba keverjük össze, hogy a hús rostjai egy irányba kezdjenek el keveredni. Akkor jó a töltelékünk, ha még nedves, de közben homogén, könnyen formázható állaga van.

Zöldséges töltelék:

  • 160 g friss shitake gomba
  • 1 kisebb gerezd fokhagyma
  • 1 tk. apróra vágott gyömbér
  • 3 tk. fehér miso krém
  • 10 g újhagyma zöldje
  • 1 tk. világos szójaszósz
  • 1 tk. mirin
  • 1 tk. Shaoxing rizs főzőbor

 

Apróra kockákra vágjuk a gombát, a fokhagymát és az újhagymát, majd hozzákeverjük a többi alapanyagot a felkockázott zöldségekhez. A fehér misot a legvégén adjuk hozzá, hiszen ez az alapanyag fogja össze a töltelékünket. Ne lepődjünk meg, de egy sokkal lazább, nedvesebb tölteléket kapunk, mint a húsos verzió esetében.

Gyozák megtöltése:

A korábban kivágott tésztakorongok közepére púpozunk 1 csapott teáskanálnyit a töltelékből, ujjunkkal vizezzük be a tésztánk szélét, majd lentről felfelé haladva hajtsuk félbe. Óvatosan nyomkodjuk le a széleket úgy, hogy sehol sem maradjon nyitott. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjon levegő belül a töltelék mellett. Ha jól dolgoztunk, egy félhold alakú töltött batyut kapunk. Az összecsípett szélétől kezdve hajtogassuk harmonika alakba a tésztát. így megkapva a klasszikus gyoza formát. Ha elkészült, óvatosan emeljük fel a harmonikázott résznél és két-három alkalommal ütögessük a munkafelületünkhöz, így talpat képezve a daraboknak.

Gőzölés:

Tapadásmentesítsük a bambuszgőzölő alját: vékonyan kenjük meg olajjal, vagy tegyünk rá egy sütőpapír darabot. Akkora bambuszpárolót válasszunk, ami megegyezik edényünk méretével. Forraljunk vizet az edényben, helyezzük a párolóba a gyozákat, a pároló fedelével zárjuk le és helyezzük a forrásban lévő víz fölé, az edény peremére. 12-15 perc alatt pároljuk készre a batyukat.

Ez is érdekelhet

Étel-bor párosítás
Gasztronómia interjú
Hírek - programok
Gasztroturizmus
Gasztronómia
Recept
Hírek - programok
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Új év, új remények

2021. január 03.

Küldj egy üzenetet!