Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2022. november 25.

Szent Jakab kagyló gyömbéres karfiolpürével

post

Ha szeretitek a tengeri finomságokat, ez a különleges Szent Jakab kagyló fogás, gyömbéres karfiolpürével és sült kápia paprika krémmel nagyon jó választás ebédre vagy vacsorára. Elkészítése egyszerű és alig kell hozzá pár alapanyag, csupán a paprika krém igényel több munkát a konyhában. Egy dologra viszont érdemes figyelni: a kagyló esetében nagyon fontos, hogy az elkészítési idő rövid legyen, máskülönben rágós lesz a húsa.

A fésűkagylók a történelem során kiemelkedő szerepet játszottak az ember vallási-, művészi- és építészeti fejlődésében. Számos műalkotásban szerepeltek, a leghíresebb példa Botticelli Vénusz születése című műve. Marco Polo például már 1280-ban feljegyezte, hogy a kínai hangchowi piacon fésűkagylókat árultak. Felhasználás szempontjából különféle módon kerül feldolgozásra: párolva, grillezve, de levesekhez, salátákhoz is használják. A japán konyhában például sashimiként vagy sushiként is felszolgálhatják. A fésűkagyló rendkívül tápláló, kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, és bár húsa fehérjében gazdag, mégis nagyon könnyű. És ha már szóba került az egészségre gyakorolt hatása, a fésűkagylónak magas a cink-, réz- és B12-vitamin tartalma. Ezek mindegyike segíti az agy fejlődését. De szintén kiváló szelénforrás, amely elősegíti a megfelelő pajzsmirigyműködést és az egészséges immunrendszert. Mindent összevetve a fésűkagyló fogyasztása nagyon egészséges, és ha esetleg kedvet kaptatok hozzá itt egy kedvenc receptem, amit leginkább akkor készítek el, ha valami könnyű vacsorát szeretnék.

Szent Jakab kagyló gyömbéres karfiolpürével és sült kápia paprika krémmel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5 db kápia paprika
  • 600 g karfiol
  • 12 db fésűkagyló
  • 8 db garnéla (opcionális)
  • 1 db salottahagyma
  • frissen reszelt gyömbér
  • vegyes mikrozöldek
  • vaj
  • olívaolaj

Elkészítési mód:

A hagymát apró kockákra vágjuk, egy kis olívaolajban megdinszteljük, majd hozzáadjuk az előzőleg megmosott és rózsáira szedett karfiolt. Felengedjük a szárnyas alaplével (ha nincs, a víz is jó), sózzuk és fedő alatt puhára főzzük. Leszűrjük, hozzáadjuk a tejszínt, egy kevés vajat és reszelt gyömbért, majd egy botmixer segítségével krémes állagúra keverjük. A püréalapot egy finom szűrőn átszűrjük, hogy szép selymes állagú legyen.

Miközben fő a karfiol, megmossuk a kápia paprikát, megtöröljük, és bekenjük egy picit olívaolajjal. Mehet is be a 220 fokos sütőbe, míg szépen megpirul. Kivesszük, egy tálkába helyezzük, majd lefedjük egy fóliával pár percre. Megpucoljuk, a magokat kidobjuk, majd egy botmixer segítségével krémesítjük és egy finom szűrőn átszűrjük. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. 

A kagylókat megtisztítjuk, elkészítés előtt szárazra töröljük. Közepes lángon egy serpenyőben kevés olajon maximum két percig sütjük az egyik oldalát, hozzáadunk egy kevés vajat, megfordítjuk és gyakran locsolva a másik oldalát is maximum két percig sütjük. Tálalás előtt picit pihentetjük. Közben pár kisebb karfiolrózsát kevés olívaolajban megpirítunk. A fogáshoz opcionálisan garnélát is lehet készíteni. Tálaláskor mikrozöldekkel díszítjük.

Borajánlat:

Kamocsay Prémium Olaszrizling 2020 

A Kamocsay Prémium borcsaládjához tartozó olaszrizling rendre jól szerepel borversenyeken, ahonnan folyamatosan a legjobb díjakat zsebeli be. Csak néhány példa erre: Super 12 Magyar Bor Nagydíj; aranyérem a VinAgora nemzetközi borversenyen; a Neszmélyi Borvidék borversenyen; ezüstérem az Országos Borversenyen; 37. Magyar Bormustra. Arany minősítés, a verseny csúcs bora. És a listát hosszan lehetne még sorolni. És még egy fontos szempont: mindig megbízhatóak és nagyon jó ár-érték arányt képviselnek. Akárcsak a 2020-as évjáratú olaszrizling is, melynek alapanyaga a Sós-hegy-dűlőből származik. Illatában a fehér húsú gyümölcsök dominálnak, amihez társulnak érett citrusok, mandula és fűszerek. Szájban szép egyensúlyt mutat, ízjegyeiben pedig szépen visszaköszönnek az illatából tapasztalt jegyek. Remek gasztrobor, mely többféle fogás mellé is jól párosítható.

Recept, borajánlat, fotók: Németi Sándor

(A cikk a Hilltop Borászat és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!