Hírek - programok
post-authorWineArtCulture
2022. április 16.

Nincs ünnep bor nélkül – Hilltop húsvéti borajánló

post

A húsvét, ahogy az elnevezés is mutatja, hagyományosan az ünnepet megelőző böjt megtöréséről szól, amikor előkerülnek a legjobb falatok, és hű kísérőik, a legjobb italok. Természetesen nem hiányozhat az asztalról a minőségi bor sem. Olyannyira, hogy ilyenkor készül a tradicionális borleves is. Hilltop húsvéti borajánló!

Előkerülnek az üde fehérborok

Nincs ünnep bor nélkül. Egy jól megválasztott tétellel mondunk áldomást, kísérjük le a gondosan elkészített falatokat, amiknek egyben az élvezeti értékét is emeljük, és persze tökéletes belépőül szolgál akkor is, ha vendégségbe megyünk. Márpedig megyünk, mivel a húsvét igazi „vándorünnep” - nemcsak időpontját, de szokásait tekintve is, hiszen elérkezik a baráti, rokoni látogatások ideje. A mulatozás tulajdonképpen már nagycsütörtökön, az utolsó vacsora napján elkezdődik. A néphagyomány szerint ekkor még paraj kerül az asztalra, mellé pedig a tavasz üde dallamait visszhangzó nedűk. Ideje megismerkedni (ha eddig még nem tettük) a ropogós újborokkal, például a könnyű és aromás Hilltop Irsai Olivérrel, amiből akár a fehérboralapú, illatos fűszerekkel készülő nagypénteki borlevesbe is kerülhet. Nagyszombaton debütál a tormával és foszlós kaláccsal körített húsvéti sonka, ami aztán három napon keresztül terítéken is marad. Remek kiegészítője lehet egy komplexebb tétel, például egy tartalmas Hilltop Neszmély Chardonnay, az elmaradhatatlan tojás pedig jól harmonizál az ásványosabb felhangokkal, amiket mondjuk egy kiegyensúlyozott aromapalettájú Hilltop Neszmély Olaszrizling kínál.

Pezsdítő párosítások

Húsvétvasárnap természetesen a bárányé a főszerep. Bár a választás alapja az elkészítés módja, egy könnyű Hilltop Neszmély Pinot Noir Rosé ideális kísérőül szolgálhat bármilyen ízvilághoz. A húsvéthétfőn kopogtató locsolkodókat eleink már egy jóval egyszerűbb fogással, rántott csirkével várták. Bár manapság inkább megmaradunk a csokitojásnál, ahogy a jeges víz is parfümmé szelídült, egy pezsdítő és kacér Hilltop Neszmély Merlot Roséból készült illatos fröccs kijár az érkezőknek. Aki pedig nem ápolja a hagyományokat, inkább kiszabadulna egy kicsit a négy fal közül, annak remek útitársa lesz a Hilltop Gyöngy, amely kellemes felfrissülést ígér a természetjárónak. Ki ne maradjon a piknikkosárból!

 

Ez is érdekelhet

Hírek - programok

Ünnepi ajánló

2022. december 23.
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Recept
Recept
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!