Bor
post-authorNémeti Sándor
2022. április 04.

A tokaji bor üzenetét eljuttatni közös érdek

post

Dűlők, borok, kultúra és egy csepp bűbáj – a hagyományteremtő céllal létrejött Tarcal Bor és Kultúra Egyesület szervezésében hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Tokaji borvidék egyik legbájosabb rendezvénye, a Tarcali Bűbájos Hétvége. Aki teheti, április 29 és május 1 között látogasson el Tarcalra. A főszerepben Tarcal borászai, akik a nyitott pincék mellett számos programmal is készülnek: dűlőtúra, mesterkurzus, kertmozi, csillagnézés, koncertek, 20. születésnapi vacsora, pezsgős brunch színesíti a kínálatot, de lesz gasztroszínház és a növényi alapú táplálkozás titkaiba is bepillanthatnak az arra fogékonyak. A háromnaposra duzzadt rendezvényen ezúttal is lesz „boszorkányűző” tűzgyújtás, valamint a táncos lábúak a késő éjszakába nyúlóan tehetik igazán emlékezetessé az itt töltött napokat. A Tarcali Bűbájos Hétvége kapcsán Kanczler Andrással, a Basilicus Szőlőbirtok birtokigazgatójával, valamint Tóth Mátéval, a szintén tarcali központú Gróf Degenfeld Szőlőbirtok birtokigazgatójával beszélgettem.

Kanczler András – Basilicus Szőlőbirtok

A hagyományteremtő céllal létrejött Tarcal Bor és Kultúra Egyesület szervezésében ismét megrendezésre kerül Tarcalon a Bűbájos Hétvége. Az idei többnapos rendezvénynek mi a fő üzenete?

A rendezvény fő üzenete mi is lehetne más most, mint a béke. A történelmünk folytonossága, a természeti adottságok sokszínűsége, a szőlő és a bor szeretete az emberi kapcsolatokat mindig a béke, a békesség, a szeretet és a jókedv felé irányítja. Bárhol is legyen a világon, a természeti kincsek értéke nem kerülhet lerombolásra, így hát merjünk örülni ezeknek, ahogy a világ is ünnepelheti a tokaji bort és az élet szeretetét. Tegye le mindenki a kezéből a fegyvereket, vegyen egy poharat, és békével kortyoljunk egy finom tokaji aszút.

Mik azok az értékek, amiket a Bűbájos Hétvége már az első alkalom óta szeretne közvetíteni, és a rendezvény résztvevőjeként a Basilicus Szőlőbirtok is?

A Tokaji hegy, a szőlőbirtokok, a bor szépsége Tarcalon is egyedi színnel jelenik meg. Mindezt szívesen közvetítjük és mutatjuk meg az ide érkezőknek. Harminc évvel ezelőtt egy típusú bor készült a Tokaji borvidéken leszüretelt szőlőkből, a tolcsvai borkombinátban, így nagyon színtelen volt a borpaletta. A turisztikai érdekességek, a sárospataki Rákóczi-vár és a tokaji Rákóczi Pince látogatásával sem voltak túl érdekfeszítőek. Az elmúlt harminc évben újjáéledt a borvidék és Tarcal is.  Új szállások, mintaértékű borászatok jöttek létre, felfedeztük a tarcali dűlők sokszínűségét, a hegy és a község szépségeit. A Bűbájos Hétvége és a Basilicus Szőlőbirtok is ezt mutatja meg, élményekkel, egyediségekkel.

Basilicus Szőlőbirtok

Idén mivel készültök?

A birtok a borvidéken egyedüliként rendelkezik egy régi hegyaljai vörös szőlő fajtával, a purcsinnal, melyet a mesterkurzusok végén meg is mutatunk az idén. 2013-ban jött egy gondolat, hogy lehetne-e telepíteni a borvidéken vörös szőlő fajtát, van-e,  volt-e a borvidéknek ilyen szőlője?

És mire jutottatok?

Kis kutakodás után kiderült, hogy a borvidék rendelkezett saját vörösszőlővel, a purcsin fajtával, mely az 1867-es Tokaji Albumban a 6 legfontosabb fajta között szerepelt. Németh Márton ampelográfus szerint 1608-ban ebből a fajtából is készülhetett az első tokaji aszú. Ez egy történelmi szőlőfajta. A tarcali kutató szerencsére megőrizte ezt a fajtát, leoltottuk, eltelepítettük, és az első évjárat a 2017-es volt. Azóta is minden évben rácsodálkozunk ennek a vörösbornak a szépségére. Ez a fajta a borvidéken kísérleti jelleggel engedélyezetten palackos formában csak a Basilicus Szőlőbirtokon van. Mindenkit bíztatok, térjen be hozzánk, kóstolja meg, fantasztikus 400 éves időutazásban lesz része.

Miért éppen ezekre a programokra esett a választás?

A Bűbájos Hétvége keretében minden nap többször tartjuk meg a mesterkurzus programunkat, hogy minden kedves idelátogatónak legyen lehetősége eljönni valamelyik időpontban a Basilicus Borkultúra Központba.

Tóth Máté – Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

Tavaly ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok. Mint Tarcal egyik legismertebb és legnagyobb pincészete, hogyan látjátok a szerepeteket a több évszázados múltú településen, illetve tágabb értelemben az egész borvidéken?

A grófi Degenfeld család neve a borvidék történelme során elválaszthatatlan volt a Tokaji borvidék déli részén, elsősorban Tarcalon elterülő szőlőterületektől. A birtokunk legnagyobb kincse, hogy borászatunkban lehetőséget nyújt borturisztikai látogatóknak borkóstolásra és pincetúrára, ugyanakkor négycsillagos szállodánkban üzleti programokra, üdülésre is van lehetőség. Mindezek a lehetőségek egy festői szépségű birtokközpontban találhatók meg. Ezen kívül nagyon fontosnak tartjuk a tulajdonos Degenfeld nemesi család értékrendjét, mely a természet és hagyományok szeretetét ötvözi. Nálunk a termékportfolió, a borászati technológia és az organikus szőlőtermesztés jeleníti meg ezeket az értékeket. Úgy gondoljuk, hogy amikor tokaji BIO szőlőtermesztés és borkészítés kerül szóba, akkor mi vagyunk az egyik első borászat, amely felvetődik. Nagyon szeretnénk, hogyha más borászatokat is tudnánk motiválni, hogy Tarcalon tovább növekedjen a természetbarát szőlőtermesztési gyakorlat.

Gróf Degengeld Kastélyszálló

Mit jelent számotokra a már hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Tarcali Bűbájos Hétvége?

Vannak települések, ahol a borászok mindenekelőtt versenytársaknak tekintik egymást, és nem veszik észre, hogy a tokaji bor üzenetét eljuttatni közös érdek. Az elmúlt évek Bűbájos Hétvégéi Tarcalon, a sok pozitív visszajelzés és élmény megmutatják, hogy az itteni borászatok és helyi vállalkozók tudnak közösen dolgozni és alkotni.

Miben rejlik a meghitt minifesztivál vonzereje?

A tavaszi jó idő már beköszönt, de a hideg, sötét tél emléke még nagyon is friss. Szükség van valamire, ami elfeledteti ezt. Ilyenkor a látogató Tarcalon nem aggódik, hogy mi lesz a következő bor, amit megkóstol, vagy hogy mit hol fog enni, csak az utcára kiszűrődő hangok alapján száll borászatról borászatra és élvezi a jó időt és a házias gondoskodást.

Szent Teréz-kápolna

Mivel készültök idén?

Idén úgy döntöttünk, hogy mindent beleadunk. A kastélyszállónk éttermében elérhetők lesznek a rendezvényre szabott szezonális fogások, a borászatban pedig vezetett, különleges borkóstolókkal várunk minden jelentkezőt. A szombati napon borokkal és ételekkel települünk ki a Terézia kápolnához, ahol Kiss László csillagász vezetésével távcsöves nap- és csillagvizsgálattal várjuk a vendégeket, valamint fényjátékkal a kápolna falán, és a már Bűbájos hagyománynak számító közös tűzgyújtással.

Fotók: Basilicus Szőlőbirtok és Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

(A Bűbájos Hétvége eseménynek a WineArtCulture az egyik médiatámogatója, a cikk kooperációban készült)

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!