Lazac sashimi

Mutatós és rendkívül finom, ha egy könnyed halas fogáson gondolkodtok, akkor Dualszky-Kovács Péter, az oldal vendégséfjének lazac sashimi receptje egy remek választás. Gyorsan elkészül, az egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy mindig nagyon friss halat kell hozzá választani. Igyatok hozzá egy finom rozét, így az élmény teljes lesz.
Mi a sashimi?
A sashimi egy hagyományos japán étel, amely vékonyra szeletelt, nyers halból vagy tengeri herkentyűkből készül. Gyakran különféle friss alapanyagokból, például tonhalból, lazacból, tintahalból vagy garnélarákból készítik, és általában szójaszósszal, wasabival és pácolt gyömbérrel tálalják, hogy kiemeljék az ízeket. Ellentétben például a sushival, a sashimi nem tartalmaz rizst, a hangsúly pedig kizárólag az alapanyag frissességén és minőségén van, ezért rendkívül fontos, hogy a felhasznált alapanyagok a lehető legjobb minőségűek legyenek.
Lazac sashimi recept
Hozzávalók és elkészítési mód:
Sashimi
- 100 g lazacfilé
- fleur de sel (sóvirág)
- olívaolaj
A filét vékony szeletekre vágjuk (a húsban maradt szálkákat pedig kihúzogatjuk), majd fűszerezzük.
Karfiolpüré
- 500 g karfiol
- 250 ml tejszín
- 50 g vaj
- só
- bors
A karfiolt megtisztítjuk, apróra vágjuk, és a tejszínben teljesen puhára főzzük. Közben sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd teljesen krémesre pürésítjük a vajjal.
Lila karfiol saláta
- 200 g lila karfiol
- olívaolaj
- balzsamecet
- cukor
- só
- bors
A lila karfiolt apró rózsákra szedjük. A többi alapanyagból egy marinádot készítünk, majd fél napig marináljuk vele az apró karfiol rózsákat.
Rozskenyér morzsa
- 100 g teljes kiőrlésű rozskenyér
A kenyeret kiszárítjuk, majd porrá mixeljük.
Savanyított hagyma
- 300 g kisebb vöröshagyma
- 150 ml víz
- 200 ml fehér balzsamecet
- 125 g cukor
- 2 tk só
- bors
- mustármag
- koriandermag
A hagyma kivételével mindent egy lábasba teszünk és felforralunk. Amikor forr, hozzáadjuk a megpucolt hagymákat és 3 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
Tálalás
Meghintjük a tányért egy kevés rozskenyér morzsával és a közepére helyezzük a lazac szeleteket. Köré pár pötty karfiolpürét nyomunk, a savanyított hagymát és a marinált karfiol rózsákat pedig esztétikusan elhelyezzük, majd többféle csírával és felfújt quinoával díszítjük.
Borajánlat:
Egersoul Rosé 2023 Classicus
Az EGERSOUL, az Egri borvidék legújabb és lefiatalabb pincészete több évnyi előkészület után tavaly október elején nyitotta meg kapuit. Dobos Attila, a vállalkozás tulajdonosa műszaki szakemberként teljesen más területről csöppent bele a borok világába, és egyik ismerőse hívta fel figyelmét 2007 őszén arra, hogy a most felépült borászatuk környékén egy 800 négyszögöl zengő terület volt eladó. Amikor felért a helyszínre, teljesen rabul ejtette az innen elé táruló festői panoráma. Ami könnyen megérthető, hiszen a birtokról gyakorlatilag a Bükköt, Mátrát és a Nagy-Eged hegyet egyszerre lehet látni. A 2023-as évjáratú rosé alapanyagát a kékfrankos, merlot és a blauburger szőlőfajták adják, a bohém címkét és a fantázia nevet pedig a tulajdonos, Dobos Attila francia bulldog kutyája, Rozika ihlette. Könnyed, jól iható, mégis tartalmas rosé, mely önmagában is kiváló, de ételek mellé is jól passzol. Gazdag és zamatos bor, élénk savakkal, ahogyan egy jól elkészített rosénak lennie kell.
Borajánlat és borfotó: Németi Sándor
Recept és borítókép: Dualszky-Kovács Péter