Karácsonyi gyümölcskenyér recept
A karácsonyi gyümölcskenyér egy népszerű édesség, amelyet a világ számos országában készítenek a karácsonyi ünnepek során. Fő jellemzője, hogy bőségesen tartalmaz szárított gyümölcsöket, dióféléket és gyakran fűszereket is, mint például fahéjat vagy szegfűszeget. Egyes változatokban alkohollal (pl. rummal vagy brandyvel) is átitatják, ami nemcsak az ízét gazdagítja, hanem az eltarthatóságát is növeli. Íme egy jól bevált gazdag és ízletes gyümölcskenyér recept, amely tökéletes a karácsonyi ünnepi asztalra, de más alkalmakra is kiváló.
Gyümölcskenyér recept
Hozzávalók:
Száraz hozzávalók
- 250 g finomliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk őrölt fahéj
- ½ tk őrölt szerecsendió
- ½ tk szegfűszeg
- egy csipet só
Gyümölcsök és diófélék
- 150 g mazsola
- 100 g kandírozott narancshéj
- 100 g aszalt áfonya vagy cseresznye
- 50 g aprított dió vagy mandula
- 50 ml rum (vagy narancslé az alkoholmentes változathoz)
Nedves hozzávalók
- 150 g puha vaj
- 150 g barna cukor
- 2 nagy tojás
- 1 tk vaníliakivonat
- 100 ml tej
A karácsonyi gyümölcskenyér elkészítése:
A mazsolát, kandírozott gyümölcsöket és az aszalt áfonyát tegyük egy tálba, öntsük rá a rumot (vagy narancslevet), és hagyjuk állni legalább 1 órát, de akár egy éjszakán át is, hogy jól átvegye az ízeket.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Kenjünk ki vajjal egy kenyérformát (kb. 22 x 10 cm-es), és béleljük ki sütőpapírral. Közben egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, fahéjat, szerecsendiót, szegfűszeget és a sót. Egy másik tálban keverjük habosra a puha vajat a cukorral, majd adjuk hozzá egyenként a tojásokat, végül a vaníliakivonatot.
A lisztes keveréket és a tejet felváltva adjuk hozzá a vajas-tojásos masszához és keverjük össze, amíg sima tésztát nem kapunk. Az áztatott gyümölcsöket (a maradék folyadékkal együtt) és az aprított diót forgassuk bele a tésztába.
Öntsük a tésztát az előkészített formába, simítsuk el a tetejét, majd tegyük be a sütőbe és süssük nagyjából 70 percig, vagy amíg a beleszúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön. Ha a teteje túl gyorsan pirulna, fedjük le alufóliával a sütés vége felé. Ha kész lett vegyük ki és hagyjuk a formában hűlni 10 percig, majd fordítsuk ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljön. Tálalás előtt szórjuk meg alaposan porcukorral. A gyümölcskenyér az idővel csak finomabb lesz, például ha egy-két napig fóliába csomagolva pihentetjük, az ízek még jobban összeérnek.
Recept: Németi Sandor
Borítókép: pixabay