Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. december 13.

Karácsonyi mézeskalács recept

post

A mézeskalács az ünnepi szezon kihagyhatatlan finomsága. Nemcsak finom, de a gyerekekkel együtt készítve szórakoztató karácsonyi program is. Ezzel a könnyen elkészíthető recepttel illatos, omlós mézeskalácsokat készíthetünk, amelyek nemcsak az asztalon, de a karácsonyfán is jól mutatnak. Jó készülődést az ünnepekre, és ne felejtsétek el: a legnagyobb ajándék az együtt töltött idő.

Mézeskalács recept

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl méz
  • 1 tojás + 1 sárgája (a kenéshez)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió)
  • 1 csipet só

A díszítéshez

  • 1 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • pár csepp citromlé
  • ételszínezék (opcionális)

A karácsonyi mézeskalács elkészítése:

Elsőként a tésztát készítjük el, ehhez a lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát, a sót és a fűszerkeveréket összekeverjük egy nagy tálban. A vajat morzsoljuk össze a száraz hozzávalókkal, amíg morzsalékos állagot nem kapunk, adjuk hozzá a mézet és a tojást is, majd gyúrjuk össze a tésztát. Ha túl ragacsos, adjunk hozzá még egy kevés lisztet. Csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe pihenni legalább 1 órára, de a legjobb, ha egy éjszakát pihen.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (alsó-felső sütés). Közben lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 3-5 mm vastagságúra, majd szaggassunk ki belőle különböző formákat, mint például csillag, szív, angyal, fenyőfa. Helyezzük a figurákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kenjük meg őket tojássárgával. Süssük 8-10 percig, amíg enyhén aranybarnák nem lesznek, vigyázva arra, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszáradnak.

Miközben sülnek, a tojásfehérjét kezdjük el habbá verni, majd fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot és a citromlevet. Töltsük a mázat habzsákba vagy egy kis zacskóba, amelynek sarkát kilyukasztjuk. Ha a mézeskalácsok megsültek hagyjuk kihűlni, majd díszítsük tetszés szerint.

Tippek:

A mézeskalácsok az első napon kicsit kemények lehetnek, de egy-két nap alatt megpuhulnak, ha egy lezárt dobozba almával együtt tesszük őket. Ha színes díszítést szeretnénk, használjunk természetes ételszínezéket.

Recept: Németi Sándor

Borítókép: unsplash

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Utazás
Recept

Küldj egy üzenetet!