Hagyományos töltött káposzta recept
Nálunk nincs ünnep, legyen az karácsony vagy húsvét, töltött káposzta nélkül. Bár ahány ház, annyi recept, van néhány olyan dolog, amire vásárláskor érdemes figyelni. Például ügyeljünk arra, hogy a savanyú káposzta illata friss legyen, és ne legyen túl savanyú vagy "állott" szagú. Ha friss káposztát használunk, válasszunk feszes, ropogós leveleket. Ami a húst illeti, kizárólag minőségi, friss darált húst vegyünk. A jó minőségű füstölt csülök, kolbász vagy szalonna gazdagabb ízt ad az ételnek.
Töltött káposzta recept
Hozzávalók (6-8 főre):
Káposztához:
- 1 nagy fej savanyú káposzta (kb. 1-1,5 kg)
- 10-12 darab savanyított káposztalevél (vagy friss fejes káposzta, forrázva)
Töltelékhez:
- 500 g darált sertéshús (pl. lapocka vagy comb)
- 100 g rizs
- 1 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 tk pirospaprika
- só, bors ízlés szerint
Alaphoz:
- 200 g füstölt hús (csülök, szalonna vagy kolbász)
- 2 ek sertészsír
- 1 ek liszt
- 1 ek pirospaprika
- 2 babérlevél
- 500 ml tejföl
- víz
A töltött káposzta elkészítése:
A savanyú káposztát kicsit öblítsük át, ha túl savanyúnak érezzük, majd a káposztalevelekről vágjuk le a vastag ereket, hogy könnyebb legyen őket tölteni. Ha ezzel végeztünk, keverjük össze a darált húst, rizst, aprított hagymát, fokhagymát, pirospaprikát, sót és borsot, majd dolgozzuk össze alaposan. Tegyünk a hústöltelékből a káposztalevél közepére, hajtsuk be az oldalsó széleket, majd szorosan tekerjük fel.
Egy nagy fazék alját béleljük ki savanyú káposztával, tegyük rá a füstölt húst, majd rakjuk rétegesen a töltött káposztákat és a maradék savanyú káposztát. Szórjuk meg pirospaprikával, tegyük hozzá a babérleveleket, és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Lassú tűzön főzzük nagyjából 2 órán keresztül, közben ellenőrizzük, hogy ne főjön le róla a folyadék. Tálalásnál tejföllel kínáljuk.
Recept: Németi Sándor
Borítókép: pexels