Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. december 17.

Hagyományos töltött káposzta recept

post

Nálunk nincs ünnep, legyen az karácsony vagy húsvét, töltött káposzta nélkül. Bár ahány ház, annyi recept, van néhány olyan dolog, amire vásárláskor érdemes figyelni. Például ügyeljünk arra, hogy a savanyú káposzta illata friss legyen, és ne legyen túl savanyú vagy "állott" szagú. Ha friss káposztát használunk, válasszunk feszes, ropogós leveleket. Ami a húst illeti, kizárólag minőségi, friss darált húst vegyünk. A jó minőségű füstölt csülök, kolbász vagy szalonna gazdagabb ízt ad az ételnek.

Töltött káposzta recept

Hozzávalók (6-8 főre):

Káposztához:

  • 1 nagy fej savanyú káposzta (kb. 1-1,5 kg)
  • 10-12 darab savanyított káposztalevél (vagy friss fejes káposzta, forrázva)

Töltelékhez:

  • 500 g darált sertéshús (pl. lapocka vagy comb)
  • 100 g rizs
  • 1 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 tk pirospaprika
  • só, bors ízlés szerint

Alaphoz:

  • 200 g füstölt hús (csülök, szalonna vagy kolbász)
  • 2 ek sertészsír
  • 1 ek liszt
  • 1 ek pirospaprika
  • 2 babérlevél
  • 500 ml tejföl
  • víz

A töltött káposzta elkészítése:

A savanyú káposztát kicsit öblítsük át, ha túl savanyúnak érezzük, majd a káposztalevelekről vágjuk le a vastag ereket, hogy könnyebb legyen őket tölteni. Ha ezzel végeztünk, keverjük össze a darált húst, rizst, aprított hagymát, fokhagymát, pirospaprikát, sót és borsot, majd dolgozzuk össze alaposan. Tegyünk a hústöltelékből a káposztalevél közepére, hajtsuk be az oldalsó széleket, majd szorosan tekerjük fel.

Egy nagy fazék alját béleljük ki savanyú káposztával, tegyük rá a füstölt húst, majd rakjuk rétegesen a töltött káposztákat és a maradék savanyú káposztát. Szórjuk meg pirospaprikával, tegyük hozzá a babérleveleket, és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Lassú tűzön főzzük nagyjából 2 órán keresztül, közben ellenőrizzük, hogy ne főjön le róla a folyadék. Tálalásnál tejföllel kínáljuk.

Recept: Németi Sándor

Borítókép: pexels

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Gasztronómia

Kacsa, Villány, kékfrankos

2020. május 12.
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Új év, új remények

2021. január 03.

Küldj egy üzenetet!