Bor
post-authorNémeti Sándor
2022. október 03.

A tokaji aszú nemzeti kincs

post

A Tállyán gazdálkodó, az arisztokrata gyökerekkel rendelkező Nyárády Pablo tulajdonában lévő Trifecta Borászat izgalmas időszak előtt áll. Ennek apropóján Táborosi Jánossal, a pincészet ügyvezető igazgatójával beszélgettem, de Tokaj és az aszú szerepe is szóba került. Mint mondja: Ha Tokajban is rájönnek a borászatok arra, hogy nem konkurenciaként kell egymásra tekinteni, akkor nyert ügye lesz a borvidéknek.

Először a pandémia és a vele járó bizonytalanság és nehézség, majd az energiaválság és az infláció. Ennek ellenére a Trifecta háza táján egy pillanatra sem állt meg a fejlesztés, folyamatosan azon dolgoztatok, hogy megújuljon a birtok és a borászati rész…

Egy régóta dédelgetett álmunk valósult meg az elmúlt időszakban, hiszen sokévnyi munka, befektetett energia és tervezés után végre elkészült és megújult a birtokunk. Két megnyert pályázatnak köszönhetően a szálloda szinte teljesen megújult, közben a borászati és feldolgozó rész is világszínvonalú szintre fejlődött. A szálláshelyen többek között a szobák teljes felújításon estek át (egy mozgáskorlátozott szoba is kialakításra került, szerk.), és mindegyikben új légkondicionáló, LED világítás, korszerű okos tévé, új matracok, függönyök, sötétítők lettek felszerelve. És ami szintén nagyon fontos, főleg a mai energiaválság jegyében, hogy napelem rendszerek kerültek beszerelésre, amelyek az egész Trifecta Udvarház energiaellátását képesek biztosítani. Akik pedig szeretnék bejárni két keréken a borvidéket, azok számára biciklit is tudunk kölcsönözni, de privát elektromos autótöltő pont is van a birtokon.

Trifecta Wines Tokaj, Táborosi János

Közben elkészült a teljesen befüvesített kert, valamint a minden igényt kielégítő medence is. Így jó idő esetén a vendégek ezt is tudják egy finom Trifecta bor kíséretében élvezni, akárcsak a wellness részünket, ahol szauna és jacuzzi áll a rendelkezésre. Ezek olyan látványos és korszerű fejlesztések, amik reményeink szerink arra ösztönzik a vendégeinket, hogy akár egész napjukat nálunk töltsék. Tapasztalataink szerint a vendégek a komplex élményeket keresik egy borvidéken, mi pedig igyekszünk minden igényt kielégíteni, és maradandó élményt nyújtani. Ez nem csak számunkra jó, hanem az egész borvidéknek, hiszen ezek a vendégek máskor is visszatérnek és egyre több helyet látogatnak majd meg. Ezer csodát rejt Tokaj-Hegyalja, számtalan kirándulási lehetőséget és látnivalót biztosít mindenki számára.

Gondolom nem volt egy egyszerű időszak számotokra…

Sokszor ember- és anyaghiánnyal küszködtünk, arról nem beszélve, hogy minden a többszörösére drágult. Rengeteg alvállalkozó fordult meg nálunk, sokukat kénytelenek voltunk elküldeni, hiszen a munka minősége nem volt egyenlő arányban az elvárásainkkal és a kifizetett összeggel. Attól, mert valamit drágán csinál meg valaki, nem feltétlenül jelenti azt, hogy jobb is lesz a végeredmény. Kihívást jelentett megtalálni a megfelelő munkaerőt. Nem volt egyszerű időszak az életünkben, de látva az eredményt, nagyon elégedettek vagyunk mindennel. Bízom benne, hogy hasonló örömet és elégedettséget fognak érezni a hozzánk érkező vendégek is.

 

Nyárády Pablo és te is maximalista emberek vagytok, és ez a legapróbb részletekben is tetten érhető a birtokon. Például a reggeli alapanyagoknál is, ami véleményem szerint nagyon fontos a vendégeknek. Honnan érkeznek ezek?

Örülök, hogy ezt felhoztad, hiszen ez számunkra is nagyon fontos. A vendégeket nem lehet becsapni. Alapelvünk, hogy minden friss és legjobb minőségű legyen, ezért a legjobb környékbeli kézműves dolgokat törekszünk beszerezni. A kovászos kenyeret és a többi pékárut Rátkáról szerezzük be, az összes húsáru pedig Bekecsről érkezik. Ezeknek többsége mangalicából készül, de kiváló minőségű sajtokat is kínálunk, melyeket Bodnár Sándor készít Mádon.

 

Nyárády Pablo Amerikában él, de gyakran jár a borvidéken. Hogyan látja Tokaj-Hegyalját?

Pablo alapvetően nagyon optimista ember, és sokszor ott látja meg a lehetőséget valamiben, ahol mások nem. Egy olyan borvidéknek tartja most Tokajt, mint annak idején Kaliforniában volt Napa a ’70-es években. Azaz senki sem támogatta a másikat, a gazdák fúrták egymást, közben a borvidék tele volt kiaknázatlan lehetőségekkel. Aztán kiderült, hogy néhány borász világszínvonalú borokat készít, így hirtelen az érdeklődés középpontjába került. A borászatok aktív közreműködésével felépült a turizmus, de ami talán ennél is fontosabb, hogy egymást ajánlották a vendégeknek. Ezzel kialakult egy olyan szemlélet, ami egymás kölcsönös tiszteletén és bizalmán alapult. Ez azért fontos, mert egy borvidéket csak úgy lehet felépíteni, ha nem konkurenciaként tekintünk a másikra. Ha Tokajban is rájönnek idővel a borászatok erre, akkor nyert ügye lesz a borvidéknek. Mi a Trifecta borászatnál példát szeretnénk ebben mutatni, még akkor is, ha ez a nehezebb út. Mindenben magasra helyezzük a mércét, hiszen csak így lehet ezeket a célokat elérni.

 

Mi a véleményed az aszúról?

Hogy őszinte legyek, még mielőtt kóstoltam volna, én sem voltam egy nagy édes bor rajongó. Aztán amikor a borvidékre kerültem, és jobbnál-jobb aszúkat kóstoltam teljesen megváltozott a véleményem. Egyszerűen imádom, kivételes képességű bor, ami jó lenne, ha minél több embernek tudna örömöt szerezni. És nem csak ünnepek vagy különleges alkalmak során felbontva, hanem akár a hétköznapokban is. Ehhez viszont tényleg kóstolni kell, megismerni készítési módját, és ami szintén fontos: a legjobb ennek megismeréséhez maga az a hely, ahol születik. Mindenkit bátorítok, hogy jöjjön el Tokaj-Hegyaljára, kóstolja meg, és garantáltan az is megszereti, aki nem kedveli az édes bort. A tokaji aszú nemzeti kincs, hozzátartozik a gazdag történelmi múltunkhoz és hagyományainkhoz. Például többek között a francia felvilágosodás egyik legnagyobb alakja, Voltaire, a közte és Nagy Frigyes közötti levelezésében számtalan alkalommal méltatta a „tüzes és édes” tokaji bort. Miközben az aszú miatt a világ irigykedve néz ránk, hiszen sehol máshol nem készül ilyen izgalmas édes bor, sajnos pont mi magyarok alulbecsüljük.

És ha már szóba került az aszú, információim szerint egy izgalmas meglepetéssel készültök. Mit kell tudni erről bővebben?

A 2017 százaz és édes borok szempontjából kimagasló évjárat volt, így ebből az évből egy különleges és egyedi dűlőszelektált aszú kiadást készítettünk három dűlőből: Szent Tamás, Lapis és Szerelmi. Utóbbi érdekessége, hogy palackozás előtt 240 literes Légli-amforában erjedt és érlelődött, tehát a másik két tétellel ellentétben nem volt hordóban. Az eredmény egy kivételes szépségű, 220 gramm maradék cukorral rendelkező mélyarany színű 6 puttonyos aszú lett. Akárcsak a másik két aszú, ez is koncentrált, széles, strukturált, nagyon hosszú és gazdag lecsengésű bor.

 

Visszatérve a fejlesztésekre, ezek miben mutatkoznak meg borászati szempontból?

Elkészült az új pince, illetve nagyon komoly, a borvidéken szinte egyedülálló technológiai beruházás is megtörtént, így mostantól a legkorszerűbb technika áll rendelkezésünkre. Például megérkezett a német Scharfenberger cég által gyártott EUROPRESS 34 mázsás présgép, ami méltán híres a tartós, legmagasabb színvonalú minőségről és a korszerű technológiáról. Egész Magyarországon csak kevés borászat rendelkezik ilyen berendezéssel. Ennek különlegessége, hogy inertgázzal működik, a préskosár is fűthető, a gép hűteni tudja a betöltött szőlőt a préselés előtt és alatt is. Ezzel kizárhatjuk a hőmérséklet változásának negatív hatásait, tehát szinte nulla oxidáció éri a szőlőt a feldolgozása során. Ennek köszönhetően sokkal gyümölcsösebb borokat tudunk készíteni. És ami szintén nagyszerű benne, hogy intelligens vezérléssel van ellátva, ezáltal a folyamat teljesen automatizált, így csupán a lékinyerés gyorsaságát és mértékét kell megválasztanunk. Egy másik újdonság a kiváló minőségű EUROSELECT bogyózó, amivel az éretlen és érett szemeket külön-külön tudjuk választani. Tudtommal ilyen bogyózóból is nagyon kevés van az országban, akárcsak az automata Cross-flow szűrőből, ami a munkánkat fogja ezentúl megkönnyíteni. Ennek egyik különlegessége, hogy egyetlen egy szűréssel palack-stabil bor készíthető. De alkalmas még erjesztés leállításra, illetve borhibák kezelésére is, valamint a bor eltarthatósági idejének megnövelésére. Olyan a kezelése, hogy gyakorlatilag telefonról végezhető el minden művelet. A tartályoknál pedig a német Speidel márkájú tartályokkal fogunk ezentúl dolgozni. Ami a hordókat illeti új, 500 literes Miklóssy és Kalina hordókat vettünk, de beruháztunk nyolc darab Légli-amforára is. Izgalmas időszak előtt állunk, segítségünkre mostantól a lehető legjobb és legkorszerűbb technológia lesz.

Fotók: Németi Sándor

(A cikk a Trifecta Wines és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)

Ez is érdekelhet

Recept
Recept
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Terra Australis

2022. július 16.
Bor teszt-értékelés

A Balaton vörös arca

2021. május 19.

Küldj egy üzenetet!