Bor
post-authorNémeti Sándor
2020. január 11.

Gallay Pince Kabar 2018

post

Pár napja lett hivatalos a Magyar Borszakírók Köre Super 12 listája, amelyről én is hírt adtam ITT. A 2019-es listán 14 borvidék képviseltette magát, a legtöbb borral Villány (5) és Szekszárd (4), míg Balatonfüred-Csopak, Eger, Etyek és Tokaj 2-2 tétellel szerepelt a döntősök között. A Magyar Bor Nagydíjat fehérbor kategóriában a hegymagasi Szászi-birtok 2015-ös Szigligeti Kabócás Olaszrizlingje, a vörösborok között pedig a villányi Tiffán’s Pincészet Grande Selection 2015-ös házasítása nyerte el. A döntősök közé például Borbély Roland egyik tétele is felkerült, nevezetesen a Gallay Pince Blanc 2016, amelyről november elején már írtam ITT bővebben az oldalon, így ennek apropóján gondoltam felbontom a pincészet 2018-as kabarját. Egyrészt mert már régen szemezgettem vele, másrészt pedig azért, mert kíváncsi voltam, mit kezd Roland ezzel a fajtával. És nem utolsó sorban, mert a napokban volt Borbély Roland születésnapja. Tudomásom szerint ez a Gallay Pince első évjárata kabarból.   

A szőlőfajtáról, mely a hárslevelű és a bouvier keresztezéséből született 1967-ben az Országos Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Kísérleti Telepén, Tarcalon, röviden annyit érdemes tudni, hogy Tokaj- Hegyalja legfiatalabb fajtája. A borvidéken engedélyezett hat szőlőfajtából a kabarnak a legkisebb a termőterülete, nagyjából 21 ha termőszőlő van belőle. A kabar magas cukortartalommal érik be és jól aszúsodik is. Az interneten folytatott rövid kutatás után megtudtam, hogy létrejötte Brezovcsik László és Szakolczay Gábornénak köszönhető, de a munkálatokhoz a későbbiekben Marcinkó Ferenc, Baracskai László és Éles Sándorné is csatlakoztak. Az addig Tarcal 10 néven ismert új fajta az állami elismerést 2005-ben kapta meg Kabar néven. Mint olvastam, a nemesítés célja az volt, hogy a hárslevelű fajtánál korábban érő, jól aszúsodó, biztonságosan termékenyülő, nagy termőképességű, fagy és szárazságtűrő, hárslevelűre jellemző karakterű bort biztosító fajtát állítsanak elő.

Gallay Pince Kabar 2018

A Gallay Pince 2018-as kabarja termeltetett és felvásárolt szőlőből készült, az alapanyag pedig Tarcalról, löszös területről érkezett. Egyébként Roland május környékén fog telepíteni a bükki területein saját kabart, így ha az égiek is úgy akarják, a következő évjárat már saját nevelésűből fog elkészülni. A bor tartályban erjedt és 10 hónapon keresztül seprőn tartva és felkeverve érlelődött. Közepes intenzitású illata friss gyümölcsökben gazdag, többek között körte, őszibarack, melyhez citrusok, hársvirág, illetve kis mézesség is társul. Nem túl bonyolult, kissé behízelgő, enyhén popularitásra hajló aromajegyek, de ettől függetlenül tetszetős bor. Kóstolva barátságos szerkezet, a korty viszont kicsit több vitalitást még elbírna. De én úgy vagyok ezzel, hogy azt a bort, amiből a feleségem még egy pohárral kér, azt érdemes volt felbontanom, így gyorsan el is fogyott este. 

 

Ez is érdekelhet

Hírek - programok

A Mátrai borvidék legjava

2024. február 08.
Hírek - programok

Bor, mámor, Bénye 2023

2023. augusztus 06.
Recept

Sült, ropogós édesburgonya

2020. október 02.
Hírek - programok
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!