Bor
post-authorNémeti Sándor
2021. január 27.

Balatonboglári kitekintés

post

Légli Ottó, a Balatonboglári Légli Birtok tulajdonosa és borásza megkerülhetetlen személyisége a magyar borászatnak. Céltudatos döntés következtében 1989-ben a helyi értékekre építkezve elhatározta, hogy csak száraz palackozott fehérborokkal szeretne foglalkozni, ezt a szemlélet, akkoriban csak nagyon kevesen képviselték a Balatonnál. Jelenleg 33 hektáron gazdálkodik, évente közel 200.000 palackot készít, és 10 év alatt két komoly válság után még mindig itt van, és jobbnál-jobb borokkal örvendeztet meg minket.

Légli Ottót, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnökét, a Borászok Borásza és az Év Bortermelője díjak tulajdonosát még múlt év decemberében egy interjú miatt kerestem fel a borászat balatonboglári bázisán. Mint mesélte, ő abban a tudatban és olyan gondviseléssel ülteti a szőlőt, hogy felnőttként az unokái is tudják élvezni ennek gyümölcsét.

Pár napja a tőle ajándékba kapott 2018-as Banyászó olaszrizling került felbontásra, melynek letisztult illata a forró nyár ellenére mégis frissességet áraszt a pohárból. Sokrétű és tartalmas aromajegyek, finom almával, szőlővel, őszibarackkal, érettebb citrusokkal, egy csöppnyi körtével és mézes-virágos beütésekkel. Kóstolva zamatos és puha, de egy kis tapadósságot mégis vélek benne felfedezni. A meleg évjáratnak köszönhetően az alkohol is bővelkedik (14%), mely tüzesség formájában jelenik meg. Apró hibái ellenére egy tiszta, jól iható olaszrizlinggel van dolgunk, ami fröccsként is kiváló. Igaz, a 4000 forintos árával, drága mulatság belőle fröccsöt készíteni.

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Bor interjú
Bor teszt-értékelés

Bujdosó trió

2021. december 03.
Bor teszt-értékelés

Balassa Pince – Tokaj

2019. április 12.
Gasztronómia

Spenótkrémleves

2024. február 06.
Gasztronómia interjú
Borturizmus
Recept

A tökéletes sajtos rúd

2017. augusztus 08.
Hírek - programok
Bor egyéb

Küldj egy üzenetet!