Hírek - programok
post-authorNémeti Sándor
2021. december 16.

Trifecta Borászat: A világ fejlődik és mi is fejlődünk vele együtt

post

Az idei évjáratról és a szüreti tapasztalatokról kérdeztem több borvidéken gazdálkodó borászt. Most éppen Kiss János, a Tállyán lévő Trifecta Borászat főborásza avatott be a 2021-es év történéseibe. Mint azt már korábban is jeleztem, a Trifecta Borászat az arisztokrata gyökerekkel rendelkező erdélyi származású Nyárády-család, pontosabban Nyárády Pablo tulajdonában van, aki felismerve a Tokaji borvidékben rejlő hatalmas lehetőségeket, 2016-ban alapította meg tállyai birtokát.

„A 2021-es év sok újdonságot hozott a Trifecta Borászat számára. Küzdelmes éven vagyunk majdnem túl, ami végül sikeresebb lett, mint amit vártunk. A tavasz egy nagyon hosszú nyugalmi periódussal indult és mind a fakadás, mind pedig a virágzás is rendkívül késői volt. Még a legmelegebb területeken is május közepén és végén kezdett virágozni a szőlő, ami egy rosszabb kötődéssel párosult” – mondta érdeklődésemre Kiss János, hozzátéve, hogy ennek köszönhetően már akkor eldőlt számukra, hogy idén kisebb lesz a termésük. Mint meséli, szinte az összes idejüket a szőlőben töltötték, hiszen a tavalyi telepítések és a természetközeli szőlőművelés kétszer akkora energiabefektetést kívánt. A Trifecta Borászatnál nincs gyomirtó használat, így kézi erővel irtják a gyomokat és nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a szőlőben a hozamkorlátozásra és a zöldmunkákra. A növényvédelmet sikerült jól kivitelezniük és szinte gond nélkül átvészelték az évet. A hozamkorlátozás 4-7 fürt szőlőt enged tőkénként, ez az ültetvény sűrűségétől és a korától függ. A tállyai borászat inkább az alacsonyabb 4-5 fürt/ tőkét használja, mivel 45 és 85 év között mozog a tőkék életkora.” – mondja a Trifecta borásza, Kiss János.   

Mint meséli, a pincében is rengeteg tennivaló volt: palackba került három parcellaszelektált aszú, a Szent Tamás, a Lapis, illetve a Szerelmi-dűlőből. A Szerelmi Aszú készítésénél amfórát használtak, így János meglátása szerint még különlegesebb lett a bor. A birtok csúcsszáraz bora a Szent Tamás Furmint 2017 is palackba került, amiből 3200 palack készült. „A szüretet szeptember közepén kezdtük többmenetes válogatott szürettel. Ez egy elhúzódó szüretet eredményez, mert mindig csak a tökéletesen beérett fürtöket szedjük le és dolgozzuk fel. Meg is lett az eredménye, hiszen idén is tudunk parcellaszelektált aszút készíteni a Szent Tamás- és a Lapis-dűlőkből. A száraz borokból kevesebb lesz az idén, viszont úgy látom, hogy savban és gyümölcsösségben többet mutat majd az évjárat. Nálunk a hangsúly a száraz furminton és hárslevelűn, édesben pedig az aszún van. Mindent összevetve elmondhatom, hogy kegyes volt velünk az Isten, hiszen ennyi sok gond és nehézség ellenére sikerült a szüret végére felállítani a borászati technológiát a pincében. Rengeteg innovációt és új dolgot fogunk majd használni a jövő évi feldolgozás során. Szinte egyedi a teljes feldolgozó sorunk. Rengeteg munka van még hátra, de a végeredmény csak így lehet minden évben egyre jobb. A világ fejlődik és mi is fejlődünk vele! – zárja gondolatait Kiss János.

Borítókép: Trifecta Borászat

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!