Hírek - programok
post-authorNémeti Sándor
2016. június 06.

Itt az új összefogás: készül a Tarcal Bor

post

A nemrég létrejött, borászokat és szállásadókat tömörítő Tarcal Kulturális Egyesület szeretné minden borszerető emberrel megismertetni Tarcalt, emellett szoros együttműködésben azon dolgozik a jövőben, hogy a számtalan kulturális értékkel bíró Tarcal településre turisztikai szempontból is felhívja a figyelmet. Ennek apropóján a belvárosi Situban került sor a napokban a Tarcal Kulturális Egyesület sajtóbemutatkozására. A magam részéről pedig minden olyan kezdeményezésnek szurkolok, ami a magyar bor ügyét szolgálja.

Ha a Tokaji borvidék kerül szóba, sokaknak először Mád, Erdőbénye vagy éppen Tállya jut eszébe, pedig Tarcal is remek adottságokkal bír: gazdag történelmi múlt, és a borvidéken belül jól megkülönböztethető borstílus. A löszös dűlői pedig különösen kedveznek az aszúkészítésnek, de az itt készített száraz borok virágos eleganciája könnyen meghódítja minden borfogyasztó szívét. Remélhetőleg idővel, kellő marketinggel és szorgos munkával a település visszakerül majd az őt megillető helyre.

A honfoglalás kori településen - amelyet Árpád vezér ajándékozott Turzul vezérnek egy lovasversenyen elért győzelméért - található jelenlegi ismereteink szerint Tokaj-Hegyalja legrégebbi szőlőhegye, a Szentkereszt-dűlő, de talán azt még kevesebben tudják, hogy a magyar népmesékben gyakran előforduló mitikus fogalom, az „Üveghegyen is túl” kifejezés voltaképpen a Tokaji-hegyre utal. Réges-régen, a vulkanikus üveg, az obszidián nagyon értékes anyagnak számított, és a Tarcal környéki „lelőhelyek” miatt messzi földről érkeztek ide utazók. Merem remélni, hogy minél több magyar borfogyasztó, de egyben külföldi szakértő is felkeresi majd a borvidéket, és talán majd akkor nem csak egy oldalnak fog számítani Tokaj a nemzetközi könyvekben…

Szerencsére az utóbbi pár évben ezen a településen is új lendületet kapott már a bortermelés, és immár tucatnyi kiváló borász tevékenykedik Tarcalon. Berecz Stéphanie (Borászok Borásza 2014), a Basilicus Borászat vagy a Majoros Birtok most sebességet váltanak: Majoros László, aki amerikai borszakíróktól határozott fellépése okán kiérdemelte a „Furminator” becenevet, a többi termelővel és szolgáltatóval társulva, új magasságokba szeretné repíteni ezt a települést. Hamarosan pedig a nemrégiben megalakult Tarcal Kulturális Egyesület égisze alatt dolgozzák ki a Tarcali Bor kritériumait. Mi mást is kívánhatnék, mint: nagyon jó munkát, és kitűnő borokat!

Tarcal Kulturális Egyesület

Ma már számos rendezvény is idevonzza a turistákat: dűlőtúrák és kisebb programok mellett hagyományteremtő módon idén április végén megrendezték a Bűbájos Hétvégét, amelyen számtalan esemény hívogatta az érdeklődőket. Nyáron pedig több nagy koncert várja a zene- és borkedvelőket. A megfáradt turistáknak szerencsére nem kell messzire menniük nívós szállásért: a tarcali összefogásban kulcsszerepet játszó vendégvárók között van a borvidék egyetlen ötcsillagos szállodája, de aki a rusztikusabb életmódot kedveli, akár parasztházban is kipihenheti magát. Jó levegő, kellemes programok, jó bor, és mindez távol a város zajától. Kell ennél több?!

A tarcali összefogás résztvevői:

Pincészetek:

Basilicus Borkultúra Központ és Szőlőbirtok

A Basilicus Borkultúra Központ és Szőlőbirtok öt évvel ezelőtt lépett a piacra boraival, s mára jó néhány étteremben, kereskedésben viszontlátni azokat. A tarcali központú borászat Basa Richárd tulajdonos, és a több fontos pincészetet megjárt Kanczler András borász-vincellér, résztulajdonos közös álmaként valósult meg. A birtok mérete jelenleg 8,5 hektár, a Tarcal és Bodrogkeresztúr dűlőiben lévő ültetvényeket száz százalékban vegyszermentesen művelik. Kiemelendő dűlőjük a mintegy 250 méter magasan fekvő Mestervölgy, amelynek talaja főként nyirok és lösz. Kanczler András oroszlánrészt vállalt a Furmint USA projekt beindításában, amelynek köszönhetően a pincészet immár a tengerentúlon is szép sikereket ér el.

Basilicus Szőlőbirtok

Dorogi Testvérek Pincészete

Az 1999-ben önerőből alakult első generációs kis családi birtok (amit a tulajdonos a pincészet nevével ellentétben egyedül vezet) az azóta eltelt időben héthektárosra hízott. A szerény, halk szavú borász, aki marketingtevékenységet szinte egyáltalán nem folytat, első sikereit az illatos, krémes szerkezetű természetes desszertboraival érte el. A fő tokaji fajták mellett kövérszőlővel, zétával, kabarral, gohérral, illetve kísérleti mennyiségben ezek furmint és hárslevelű fajtákkal alkotott keresztezéseivel is dolgozik.

Kern Pincészet

A 2012-ben alapított pincészet tulajdonosa Kern Pál, borásza Szavracsenko Jelena. Ültevényeik Balatonszőlősön, Egerben és a Tokaji borvidéken találhatók, Tarcalon a Mandulás- és a Bakonyi dűlőkben két hektár szőlőt művelnek. Tokajon elsősorban kései szüretelésű borokat és borkülönlegességeket készítenek hagyományos módszerrel. 2015-ben hétféle bort készítettek, amelyekből egy száraz hárslevelű, egy félédes furmint és egy késői szüretelésű cuvée már palackba került.

Majoros Birtok és Borbár – A Furminator

Jelenleg hat hektáron gazdálkodnak hat különböző dűlőben (Deák, Agyag, Előhegy, Vinnai, Kövesd, Nagy-Kövesd), és 0,85 hektár vár betelepítésre. Évente nagyjából 25-30 ezer palack bort készítenek, ami leginkább törzsvásárlóikhoz kerül, illetve borkereskedések, éttermek, szállodaláncok kínálatában jelenik meg belföldön és külföldön. A pince sajátossága, hogy csak préselés nélküli színléből készít borokat, nagyobb részüket fahordókban spontán erjesztik, és hosszabb ideig érlelik. Majoros László tagja a Furmint USA projekt csapatának (céljuk, hogy az USA-ban mint Hungaricumot népszerűsítsék a furmintból készített magyar borokat).

Matyisák-Vízkeleti Pincészet

A pincészetet Matyisák Gábor és felesége, Vízkeleti Anikó alapították 2010-ben. A házaspár jelenleg mintegy másfél hektáron gazdálkodik a tarcali Előhegy- és a tokaji Dessewffy-dűlőkben.

Myrtus Pince

A családi birtokot Keresztes Ákos és felesége 2008-ban vették át a szülőktől, ekkor alapították meg a Myrtus Pincét, s ebben az évben készültek első boraik. Két és fél hektáros szőlőterületük a Vigyorgó- és a Lestár-dűlőkben található, ahol furmint, hárslevelű, muskotály és zéta fajtákkal dolgoznak. Keresztes Ákos 2005-ben került Tokaj-Hegyaljára a bodrogkisfaludi Patrícius Borházhoz. 2009-ben a Degenfeld Szőlőbirtok borászati vezetője lett, ám 2014 óta kizárólag a saját pincészetét vezeti.

Tokaj Kikelet

Berecz Stéphanie és férje, Berecz Zsolt családi pincészete. Stéphanie a Loire völgyében nőtt fel, Bordeaux-ban végzett borászként, majd 1994-ben költözött Tokaj-Hegyaljára, itt ismerkedett meg leendő férjével, Berecz Zsolttal. 2002-ben hozták létre saját birtokukat, a Kikelet Pincét, s emellett Stéphanie folyamatosan dolgozott más tokaji borászatoknál is (Disznókő, Pannon Tokaj, Holdvölgy, Royal Tokaji). Jelenleg öthektáros szőlőterületen gazdálkodnak a Lónyai-, Kassai-, Farkas-, Lestár-, Váti-dűlőkben, jövőre pedig másfél hektár kerül betelepítésre a Kassai, Váti és Lantos dűlőkben. Céljuk a kiváló tarcali területek és a bor karakterének megmutatása, a dűlők és a szőlőfajták egyediségének felfedezése és hangsúlyozása. Újdonságuk a tradicionális eljárással készült pezsgő. Boraikat több Michelin-csillagos étterem is felszolgálja.

A pince jelentős sikerekkel büszkélkedhet: 2010-ben a Tokaji Hegyközség Az év bortermelője címmel ismerte el munkájukat; 2011-ben a Pannon Bormustra Champion-díját kapta 2007-es Tokaji Aszú 6 puttonyos boruk; 2013-ban Berecz Stéphanie lett Az év borász felfedezettje (Borászok Borásza kuratórium), 2014-ben pedig Borászok Borásza elismerést kapott.

Tokajicum Borház

Tarcali viszonylatban nagynak számító 20 hektáros szőlőbirtok. A birtokközpont panorámáját a tokaji Kopasz-hegy Tarcalt érintő, déli fekvésű nyúlványa teszi pazarrá. A ma is szőlőtáblákkal övezett terület hajdan az Andrássy grófok birtoka volt. A Tokajicum ültetvényei híres történelmi dűlőkben találhatók: Tarcal határában a Perőcz, Czeke, Feketehegy, Királygát, Mandulás; Mádon a Betsek, a Hold-völgy, a Danczka; Tállya határában a Bojta; Rátkán pedig a Holdvölgy. Az ültetvények nagy része negyvenéves vagy még idősebb. A Tokajicum főborásza, Fogl János kifejezetten ragaszkodik az öreg tőkékhez, mert tapasztalatai szerint azok önmagukat hozamkorlátozzák, és főleg, mert nagy beltartalmú, ásványos borok születnek belőlük. A birtok nagy részén 2009-ben rekonstrukciót hajtottak végre, 2010-2011-ben pedig a Perőcz, Királygát és Holdvölgy dűlőkben telepítettek új szőlőket.

Volt Császári Birtokközpont és Pince – Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet

A történelmi pince néhány régi ága feltételezhetően már Könyves Kálmán idején (1100 körül) létezett. A 17. században Zeleméri Kúriaként jegyezték az épületet, amely örökösödés útján jutott a Rákócziak birtokába. A 18. század második felében Mária Terézia itt alakította ki a császári birtokközpontot, ahol főként tarcali dűlőkben termett szőlőt dolgoztak fel, a borokat a pincében érlelték. A volt királyi uradalom 1950 óta állami tulajdon, 2011 óta a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kezeli. Az intézet legfontosabb kutatásai a furmint klónszelekcióról, az alanyok kiválasztásáról és a tájélesztők kiszelektálásáról szólnak. Itt található az a szőlő fajtagyűjtemény, melyben 77 ősi hegyaljai szőlőfajtát is fenntartanak. Az intézet Könyves Kálmán Pince néven palackozza borait.

Szálláshelyek:

Andrássy Rezidencia Hotel*****

Katica Vendégház

(A fotókat Koltai Piroska készítette)

 

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Hírek - programok
Gasztronómia
Recept
Borturizmus
Recept
Hírek - programok
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!